3597 vizualizări 18 dec 2011

Fostul preşedinte ceh Václav Havel a murit în somn la vârsta de 75 de ani, duminică dimineaţă. Ultima ieşire în public a acestuia a avut loc săptămâna trecută, când s-a întâlnit cu Dalai Lama, la Praga.

Artizan al "Revoluţiei de catifea" anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei, apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova.

Citeşte şi Numeroşi cehi au aprins lumânări în locuri simbolice din Praga, în memoria lui Vaclav Havel


" A fost un simbol al ţării noastre şi al imaginii ţării noastre în străinătate", a declarat premierul ceh Petr Nečas.

Havel, a cărui viaţă publică a fost afectată de mai multe probleme de sănătate, a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie din cauza unei inflamaţii a căilor respiratorii.

O pneumonie tratată în mod necorespunzător în închisoare, la începutul anilor '80, şi un cancer pulmonar i-au creat numeroase probleme de sănătate lui Vaclav Havel.

Havel, care a fost fumător înrăit, a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. În afară de o bronşită cronică, el are frecvent probleme cardiace.

În 1998, el a fost în pericol de moarte de două ori: în aprilie, când a fost supus în ultimă instanţă unei intervenţii chirurgicale în Austria în urma unei perforări a intestinului, apoi în august, din cauza unei crize cardiace.

În ianuarie 2009 el a petrecut două săptămâni la terapie intensivă la Praga pentru o inflamaţie pulmonară, în timp ce în mai 2010 a fost spitalizat în Statele Unite din cauza unor probleme cardiace.

Václav Havel s-a născut pe 5 octombrie 1936 şi a fost scriitor, dramaturg şi disident ceh. A participat la "Primăvara de la Praga" - 1968, iar în 1989 a fost unul din artizanii Revoluţiei de Catifea.

În 1990 este ales preşedinte al Cehoslovaciei, iar din 1993 devine primul preşedinte al Cehiei, funcţie pe care a deţinut-o până în 2003.Citește și: