Ioana Bojan
1864 vizualizări 10 mar 2012

Ministrul de Externe din Qatar, şeicul Hamad ben Jassem al-Thani, a declarat sâmbătă că a venit vremea să fie trimise forţe arabe şi internaţionale în Siria, unde reprimarea mişcării de contestare a regimului preşedintelui Bashar al-Assad s-a soldat cu mii de morţi în decurs de un an, relatează AFP.

"A venit vremea să aplicăm propunerea de a trimite forţe arabe şi internaţionale în Siria", a afirmat el, în cursul unei reuniuni a miniştrilor arabi ai Afacerilor Externe, la sediul Ligii Arabe din Cairo, la care participă şi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a blocat deja, alături de China, două rezoluţii care condamnau represiunea condusă de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.Moscova a respins un nou text american în Consiliul de Securitate, care cerea regimului încetarea imediată a violenţelor şi chema opoziţia să "se abţină de la orice violenţe", în cazul în care puterea ar respecta cerinţele acestei rezoluţii.

"Când am mers în Consiliul de Securitate, nu am obţinut o rezoluţie din cauza opoziţiei ruso-chineze, care a trimis un mesaj greşit regimului sirian", a adăugat ministrul din Qatar.

Liga Arabă a anunţat la 12 februarie că va cere Consiliului de Securitate "să adopte o rezoluţie pentru formarea unei forţe de menţinere a păcii ONU-arabi, pentru a supraveghea aplicarea acordului de încetare a focului".

Organizaţia panarabă a decis de asemenea să furnizeze sprijin politic şi material opoziţiei siriene.

Potrivit Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), de la începutul revoltei în urmă cu un an, violenţele s-au soldat cu circa 8.500 de morţi, majoritatea civili.


 

Citește și: