Ion Gaidau - Mediafax
435 vizualizări 18 oct 2014

"Un acord de încetare a focului a fost încheiat între Guvernul federal al Nigeriei şi Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad (Boko Haram)" a declarat şeful Statului Major al armatei nigeriene, Alex Badeh.

"Am dat ordine şefilor din diferite corpuri ale armatei pentru a se asigura că recentele evoluţii sunt aplicate pe teren", a adăugat el, în timp ce conflictul dintre Guvernul federal şi Boko Haram s-a soldat cu mii de morţi în cinci ani.

În paralel, primul secretar al Preşedinţiei, Hassan Tukur, a afirmat pentru AFP că autorităţile nigeriene şi gruparea islamistă au încheiat un acord care prevede încetarea violenţelor şi eliberarea celor 219 liceene răpite pe 14 aprilie.

"Ei au acceptat să le elibereze pe tinerele din Chibok", o localitate din nord-estul Nigeriei, a afirmat el.

Răpirea a 219 liceene de către Boko Haram a provocat indignare la nivel internaţional.

Însă purtătorul de cuvânt al serviciilor nigeriene de securitate, Mike Omeri, a afirmat vineri că nu s-a semnat niciun acord pentru eliberarea liceenelor.

"Acest aspect încă nu a fost rezolvat", a declarat el.

Unii au îndoieli în privinţa semnării unui acord între Abuja şi Boko Haram, motivând că acest anunţ este făcut în momentul în care preşedintele nigerian Goodluck Jonathan intenţionează să îşi anunţe candidatura la alegerile prezidenţiale, iar problemele de securitate se află în centrul unei dezbateri politice.

"Teroriştii au anunţat deja încetarea focului. Guvernul nigerian a făcut la fel", a confirmat Mike Omeri, citat într-o declaraţie separată.

Pe de altă parte, Ministerul camerunez al Apărării a anunţat vineri seara că opt militari din Camerun şi 107 membri ai Boko Haram au fost ucişi în luptele care au avut loc miercuri şi joi în nordul ţării, în apropiere de frontiera cu Nigeria.

De la începutul lunii, Boko Haram şi-a intensificat incursiunile armate în Camerun.

 

Citește și: