3174 vizualizări 9 iun 2016

Parlamentul European a decis eliminarea ”apostilei de la Haga", o formă de supralegalizare a documentelor publice cerută de ani buni chiar şi după aderarea la Uniunea Europeană cetăţenilor mai  multor state membre, de către autorităţiile naţionale din alte ţări UE. Măsura a fost aplicată până acum în sepcial pentru cetăţenii din Estul Europei.

Comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova a afirmat că chiar dacă ” decizia nu se afla pe prima pagină a ziarelor, mulţi europeni vor răsufla uşuraţi”. Ea consideră că nu exită nici un temei juridic care să facă necesară acestă supralegalizare şi că de multă vreme ”apostila de la Haga devenise doar o procedură birocratică care trebuia eliminată

”Astăzi, când un cetăţean european se mută într-un stat membru şi vrea să se înregistreze, să aplice pentru rezidenţă, să se căsătorească, să cumpere o casă, i se cer de către autorităţile naţionale documente civile, certificatele de naştere sau altele cu aşa numita "Apostilă de la Haga", procedură nejustificată”, a declarat în faţa Parlamentuli European, comisarul pentru justiţie,  Vera Jourova, citată de romania_actualităţi.ro

 "Libertatea de mişcare în Uniunea Europeană oferă cetăţenilor oportunităţi fără precedent.Relaţii de afaceri sau personale fac ca 40 de milioane de oameni să se mute dintr-un stat membru în altul şi să aibă rezidenţă în acel stat, altul decât cel în care s-a născut", a mai precizat comisarul european. 

Pentru a evita nevoia de traducere, prevederile vor putea introduce formularele europene în mai multe limbi de circulaţie.

 

Citește și: