Mircea Olteanu
1861 vizualizări 4 mai 2017

Le Pen l-a acuzat pe Macron că nu dă dovadă de „patriotism economic" şi a încercat să-l portretizeze drept un candidat al sistemului.

Macron a replicat că strategia contracandidatei lui este de a spune „multe minciuni", adăugând că Le Pen nu are propuneri concrete: „Poporul francez merită ceva mai bun de atât. Merită adevărul", a mai afirmat el.

Le Pen a încercat să se erijeze în reprezentanta familiilor franceze, acuzându-l pe contracandidatul ei că ar vedea relaţiile interumane doar din perspectiva beneficilor economice, a dividendelor.

Ea a prezentat o listă consistentă de beneficii pe care le propune, inclusiv mărirea pensiilor. Macron îi cere contracandidatei sale să explice de unde va obţine fonduri pentru a finanţa aceste planuri. Le Pen răspunde că ieşirea Franţei din Uniunea Europeană ar aduce o mare parte din fondurile necesare.

„Francezii au dreptul să nu fie luaţi drept imbecili", a afirmat Macron cu privire la planul propus de Le Pen pentru reformarea sistemului de pensii.

Un alt subiect major al dezbaterii a fost problema terorismului, Le Pen spunând că acest subiect este „complet absent" din programul contracandidatului ei şi sugerând că Macron „tolerează terorismul islamic".

Macron a replicat citând un islamist care a declarat că victoria lui Le Pen ar fi un adevărat cadou pentru mişcarea islamistă întrucât ar diviza ţara şi ar cauza un „război civil" în Franţa.

Chestiunea viitorului Franţei în Europa a fost un alt motiv de dezbateri aprinse, cu cei doi candidaţi pe poziţii diametral opuse.

Le Pen l-a acuzat pe Macron că ar fi servil faţă de cancelarul german Angela Merkel, Macron afirmă că interesele Franţei nu se ciocnesc cu interesele Germaniei.

Liderul formaţiunii populiste Frontul Naţional a mai declarat că „doreşte să salveze Europa"

„Vreau să smulg Europa din mâinile Uniunii Europene care o distruge", a continuat Le Pen, promiţând că în luna septembrie va organiza un referendum privind condiţiile apartenenţei Franţei la UE.

Pe de altă parte, Macron spune că vrea o Uniunea Europeană reformată şi capabilă să-şi protejeze cetăţenii.

În ceea ce priveşte relaţiile cu SUA şi Rusia, Le Pen spune că Franţa ar trebui să fie „echidistantă" între cele două puteri, adăugând că „Rusia nu a afişat deloc vreun semn de ostilitate faţă de Franţa".

Macron spune că „nu se va spune niciodată dictatelor lui Putin", adăugând că „aceasta este marea diferenţă între mine şi doamna Le Pen".

Şi momentele de final ale dezbaterii au fost marcate de replici acide între cei doi: „Vreau o Franţă împăcată cu ea însăşi, capabilă să se transforme cu adevărat", a declarat Macron.

„Ţara nu e importantă pentru tine, nu ai un proiect. Campania ta de minciuni şi falsificări se hrăneşte cu frică. Frica este ceea ce te alimentează", a mai afirmat el despre contracandidata lui.

„Nu vreau asta pentru Franţa, merită mai mult", a concluzionat Macron.

„Franţa pe care o aperi nu este Franţa, este o cameră de comerţ", a replicat Le Pen, făcând referire la faptul că Macron a fost în trecut bancher şi ministru al Economiei.

Citește și: