Gandul.info
Mihai Draghici - Mediafax
523 vizualizări 30 dec 2017

Transferurile de petrol din nave ruse în ambarcaţiuni nord-coreene au avut loc în octombrie şi noiembrie. Aprovizionarea Coreei de Nord cu petrol din Rusia constituie o încălcare a rezoluţiilor Naţiunilor Unite, afirmă oficialii citaţi.

"Nave ruse au efectuat transferuri de produse petroliere spre vase nord-coreene de mai multe ori, încălcând rezoluţiile ONU", a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul serviciilor secrete vest-europene.

Un alt oficial a confirmat existenţa transporturilor, explicând însă că nu există dovezi că statul rus ar fi implicat în aceste activităţi. "Nu există dovezi că aceste activităţi ar fi susţinute de statul rus, dar aceste nave le oferă resurse vitale nord-coreenilor", a precizat el.

Cei doi oficiali au explicat că aceste concluzii au fost stabilite pe baza datelor privind transportul maritim şi a vizionării imaginilor obţinute prin satelit. Traficul ilegal cu petrol se desfăşoară din porturi situate în Extremul Orient rus.

În urmă cu câteva zile, surse citate de un cotidian sud-coreean au declarat că nave chineze au transferat petrol Coreei de Nord. În acest context, preşedintele SUA, Donald Trump, s-a declarat "dezamăgit" de activităţile Chinei. Beijingul a respins vehement acuzaţiile, catalogându-le lipsite de fundament. "Situaţia menţionată pur şi simplu nu există", a reacţionat Ren Guoqiang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

Citește și: