1071 vizualizări 11 aug 2011

Mesaje postate pe mai multe forumuri care fac apel la Jihad (războiul sfânt) îi incită pe partizanii lor să profite de violenţele urbane din Marea Britanie pentru a-şi împlini cauza, potrivit grupului american de informaţii SITE, transmite AFP.

Unele dintre aceste mesaje fac apel la incitarea participanţilor la violenţe să-şi continue acţiunile, prin intermediul reţelelor de socializare, pentru a genera în Marea Britanie o mişcare de protest similară celor înregistrate în mai multe ţări arabe, potrivit SITE, care monitorizează site-urile islamiste.

Un mesaj postat miercuri pe site-ul Shumukh al-Islam îi sfătuieşte pe jihadişti să se "infiltreze în forumurile britanice, pe Facebook şi Twitter", cu sloganuri eficiente precum "Suntem toţi Mark Duggan", o referire la bărbatul împuşcat de poliţia londoneză, al cărui deces a fost la originea violenţelor.

"Ceea ce se întâmplă în prezent la Londra este o ocazie pentru mujahedini să se mişte şi să schimbe liniile foarte uşor", scrie Abu al-Harith al-Qandahari, conform traducerii SITE, citate de Mediafax.

"Mujahedinii trebuie să înceapă să recruteze, pentru că este o ocazie foarte preţioasă, şi trebuie să se pregătească, deoarece poliţia britanică se străduieşte să pună capăt revoltelor", continuă el.

Mai multe mesaje postate pe forumuri jihadiste fac apel la cei care vorbesc engleză să difuzeze sloganuri ostile Guvernului britanic. Unul dintre ele aminteşte să se folosească un cuvânt-cheie, #uk (pentru United Kingdom) pe Twitter, pentru a fi citite de cât mai multe persoane.

Pe forumul Ansar al-Mujahedeen, militanţii dau link-uri către principalele cluburi de fotbal engleze, precum Manchester United sau Arsenal, pentru ca sloganurile să fie postate acolo, potrivit SITE.

Poliţia britanică a arestat peste o mie de persoane în cursul celor patru nopţi de violenţe care au afectat iniţial Londra, apoi mai multe oraşe mari, conform bilanţului furnizat miercuri de forţele de ordine.

Ioana Bojan, ioana.bojan@mediafax.ro

Citește și: