1111 vizualizări 20 mai 2011

Aderarea României la spaţiul Schengen în anul 2011 este incertă, după ce două state membre au obiecţii faţă de proiectul documentului care va fi discutat în iunie, la Consiliul JAI, dorind să nu fie prevăzut în text un orizont de timp pentru integrare.

Două state membre Schengen au avut obiecţii la proiectul de concluzii al Consiliului privind aderarea României şi Bulgariei, făcând o serie de propuneri fără "a trece şi o dată clară, respectiv, fără a menţiona măcar şi anul 2011", a declarat, vineri, Florin Saghi, director în MAI.

"De ultimă oră, pot să vă spun că, în proiectul de concluzii al Consiliului UE care va fi discutat la viitorul Consiliu de miniştri din luna iunie, anumite ţări membre au făcut nişte propuneri, fără însă a trece şi o dată clară, respectiv fără a menţiona măcar şi anul 2011. Noi am reacţionat şi am trimis acum două zile o serie de observaţii în care ne-am exprimat dorinţa ca în proiectul de concluzii să apară clar o dată care să fie legată de anul 2011. Sperăm aceste lucruri să fie acceptate de către partenerii noştri de dialog şi în acest fel să reuşim să supunem Consiliului decizia astfel încât sperăm noi ca în septembrie să avem o dată exactă a aderării României la spaţiul Schengen", a declarat Florin Saghi, director în Ministerul Administraţiei şi Internelor, la o conferinţă pe tema Schengen.

La insistenţele jurnaliştilor, Saghi a refuzat să spună numele acestor state, dar a precizat că este vorba despre "două state membre din grupul celor patru".

"Două state au avut obiecţii la text şi au dorit să introducă acolo o chestiune atemporală, fără un orizont de timp clar", a spus Saghi, care a refuzat să dea numele statelor spunând însă că este vorba despre principalele două ţări finanţatoare.

El a explicat că propunerile făcute vizează proiectul de concluzii al Consiliului JAI privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. "Urmează să fie discutat în grupurile de lucru, respectiv în grupul de evaluare Schengen, după aceea să fie supus validării în celelalte grupuri, terminând cu COREPER şi introdus pe agenda Consiliului miniştrilor JAI", a spus Saghi, explicând procedura în cadrul acestui proiect.

"Proiectul de concluzii nu trebuie confundat cu rapoartele vizitelor de evaluare. Acum este o sinteză a acestor rapoarte care constituie proiectul de concluzii. Rapoartele celor 7 vizite sunt trecute în rezumat şi alcătuiesc proiectul de concluzii care în final spune: recomandăm aderarea României şi Bulgariei în cursul anului 2011 sau într-o lună anume sau la o dată ulterioară", a mai spus Saghi.

Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro

Citește și: