Mihai Draghici - Mediafax
1565 vizualizări 13 iun 2016

"La început, Mateen a afirmat că familia sa are legături cu reţeaua Al-Qaida. Apoi, a semnalat legături cu organizaţia şiită Hezbollah, aflată în conflict cu reţeaua sunnită Stat Islamic", a afirmat James Comey, citat de ziarul The Guardian.

"Am încercat să aflăm dacă era sau nu terorist, la fel ca în alte sute de cazuri. L-am interogat de două ori. A recunoscut că a făcut unele afirmaţii, dar a explicat că a făcut-o la mânie, deoarece considera că era discriminat de colegi pentru că era musulman", a precizat Comey.

În iulie 2014, s-a aflat că Omar Mateen frecventa o moschee din Florida la care mergea un individ devenit membru al Frontului Al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida.

Atacul comis la clubul gay din Florida este un caz de "extremism de tip intern", a declarat luni preşedintele SUA, Barack Obama, notând că, deocamdată, nu s-a descoperit nicio legătură a autorului masacrului cu organizaţia teroristă Stat Islamic.

"Se pare că autorul atacului s-a inspirat din diverse surse de informaţii cu caracter extremist răspândite în mediile online", a declarat Obama. "Este vorba de un caz de extremism de tip intern. Nu există dovezi clare că autorul atacului ar fi avut conexiuni în străintate", a adăugat preşedintele SUA. "Se pare că în ultimul moment autorul a anunţat loialitate reţelei teroriste Stat Islamic. Dar nu există dovezi că atacul ar fi fost coordonat de Stat Islamic; nu există dovezi privind vreun complot mai amplu", a subliniat liderul de la Casa Albă.

Omar Mateen, în vârstă de 29 de ani, a împuşcat mortal 49 de persoane, într-un club gay din Florida. Bărbatul a murit în schimbul de focuri cu poliţia.

Conform familiei atacatorului, bărbatul era nemulţumit de legalizarea căsătoriilor gay. În contextul în care autorităţile încearcă să găsească legături ale atacatorului cu reţeaua teroristă Stat Islamic, tatăl acestuia, Mir Siddique, a explicat că fiul său nu suporta să vadă gesturi intime ale unor homosexuali în spaţii publice.

Citește și: