10921 vizualizări 2 mai 2011

UPDATE: Fotografia cadavrului lui Osama bin Laden este falsă, afirmă televiziunea pakistaneză

Posturile de televiziune pakistaneze care au difuzat, luni, o fotografie cu faţa parţial desfigurată a unui corp neînsufleţit, prezentat ca fiind, poate, cel al lui Osama bin Laden, au recunoscut că era vorba despre un fals şi au retras-o de pe post, relatează AFP.

Mai multe posturi private de televiziune au prezentat, luni, această fotografie, precizând, totuşi, că ele nu pot certifica faptul că este vorba despre liderul reţelei teroriste Al-Qaida, ucis în noaptea de duminică spre luni, într-un raid al forţelor speciale americane la Abbottabad, la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de Islamabad.

"Era, într-adevăr, o fotografie falsă. Ea a circulat, deja, pe Internet, în 2009", a declarat Rana Jawad, directorul Biroului din Islamabad al Geo TV, un post de televiziune popular în Pakistan. "Am precizat, difuzând-o, că nu poate fi, pentru moment, autentificată. Ulterior, am putut face verificări şi am retras-o de pe post", a conchis el.


O fotografie trucată, care pretindea că prezintă faţa însângerată şi tumefiată a lui Osama ben Laden, difuzată de televiziunile pakistaneze, a fost reluată pe larg, luni, de televiziuni şi site-uri din întreaga lume după care a fost retasă, relatează AFP.

AFP a suspus forografia analizei unui program special pe calculator, care a permis să se dovedească faptul că a fost trucată, cu ajutorul bărbii şi părţii inferioare a feţei dintr-o fotografie mai veche a lui ben Laden.

"Barba nu are un contur clar, se vede că este un montaj", a declarat Mladen Antonov, redactor-şef al departamentului Foto al AFP.

AFP nu a difuzat, iniţial, fotografia, dar, ulterior, a făcut acest lucru, prezentând-o ca pe o imagine trucată şi precizând circumstanţele trucajului.

Pe site-ul său, postul american MSNBC a precizat că doi oficiali americani au avertizat NBC News că imaginea este un trucaj. "Niciun oficial american sau pakistanez nu a confirmat autenticitatea acesteia", a adăugat postul, pe site.

Luni de dimineaţă nu a fost publicată nicio fotografie oficială înfăţişându-l pe Osama ben Laden mort.

Posturile pakistaneze au prezentat primele această fotografie ca fiind a lui ben Laden, reluată de BBC şi CNN, care au încetat, foarte rapid, să o mai difuzeze.

Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro

Citește și: