Mihai Draghici
3946 vizualizări 26 ian 2019

Rusia a trimis sute de agenţi ai unor firme de securitate private pentru a asigura protecţia preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, contestat în proteste violente de stradă, susţinute de SUA, afirmă surse citate de agenţia Reuters.

Agenţi paramilitari care efectuează misiuni secrete pentru Rusia au ajuns în Venezuela în ultimele zile, pentru a consolida dispozitivul de securitate al preşedintelui Nicolas Maduro, în faţa protestelor opoziţiei susţinute de Statele Unite.

Conform unor surse citate de agenţia Reuters, Moscova ar fi trimis aproximativ 400 de agenţi paramilitari în Venezuela, dar alte surse afirmă că sunt grupuri mai mici.

Agenţii de securitate fac parte din Grupul Wagner, o companie paramilitară privată din Rusia, formată din foşti militari care au luptat clandestin pentru susţinerea trupelor ruse în Ucraina şi în Siria.

Nici Grupul Wagner, nici Ministerul rus al Apărării sau Ministerul Informaţiilor din Venezuela nu au făcut niciun comentariu pe această temă. Dmitri Peşkov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: "Nu avem astfel de informaţii".

Combatanţii paramilitari ar fi ajuns în Venezuela la bordul unor avioane ruse care au făcut escală în Cuba.

Liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, a declarat că l-ar putea amnistia pe Nicolas Maduro dacă acceptă să predea puterea, însă va trebui să analizeze situaţia, întrucât îl consideră vinovat de victimele din timpul protestelor de zilele trecute, relatează El Mundo.

Într-un interviu acordat postului de televiziune american de limbă spaniolă Univision, Guaido a declarat că ”în perioadele de tranziţie s-au întâmplat lucruri similare (...) nu putem exclude niciun element, dar trebuie să fim foarte puternici pentru viitor (...) mai ales pentru a ne ocupa de urgenţele umanitare”. Imterviul a fost realizat prin intermediul Skype dintr-o locaţie necunoscută.

Guaido l-a făcut responsabil pe Maduro de victimele protestelor din această săptămână faţă de guvernul socialist. Potrivit unor ONG-uri au existat 26 de morţi, care au fost împuşcaţi în timpul manifestaţiilor care au început luni în urma unei revolte a 27 de militari.

"Acest lucru ar trebui analizat (amnistia), el este şi un funcţionar public, din nefericire este un dictator şi este responsabil de victimele de ieri din Venezuela”, a susţinut Guaido, făcând referire la adunarea parlamentară din 23 ianuarie.

Parlamentul, unica instituţie controlată de opoziţia din Venezuela, a promis pe data de 15 ianuarie o ”amnistie” pentru militarii care vor dezaproba guvernul lui Maduro, după ce a fost declarat ofiical ”uzurpator” al preşedinţiei.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat că îl consideră pe Nicolas Maduro preşedintele legitim al Venezuelei. Kremlinul a avertizat Statele Unite că ingerinţele în Venezuela sunt "inacceptabile", catalogând drept "extrem de periculoase" declaraţiile oficialilor americani privind o posibilă intervenţie militară. Rusia a acuzat Statele Unite că susţin protestele care au generat de câţiva ani o criză politică gravă în Venezuela. China, Turcia, Siria şi Iranul au exprimat susţinere pentru regimul Nicolas Maduro.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, preşedintele Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat miercuri după-amiază preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

În decembrie 2018, preşedintele venezuelan Nicolas Maduro îl acuza pe John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, că ar coordona un plan al Statelor Unite de invadare a Venezuelei. Relaţiile Venezuelei cu Statele Unite sunt tensionate de mulţi ani.

Avioane militare din Venezuela şi Rusia au efectuat în decembrie 2018 manevre comune pentru apărarea naţiunii sud-americane, în contextul în care Administraţia de la Caracas denunţă frecvent planuri de atacuri ale Statelor Unite. Aproximativ 100 de piloţi militari ruşi şi două bombardiere supersonice ruse Tupolev TU-160 au aterizat pe Aeroportul Maiquetia, situat în apropiere de Caracas, după ce au parcurs peste 10.000 de kilometri din Rusia spre Venezuela.

Administraţia Donald Trump a condamnat exerciţiile comune ruso-venezuelene. "Administraţia Rusiei a trimis bombardiere în cealaltă parte a lumii, în Venezuela", a reacţionat secretarul de Stat american, Mike Pompeo. "Popoarele rus şi venezuelan trebuie să perceapă lucrurile exact cum sunt: două guverne corupte risipesc fonduri publice şi reduc la tăcere libertăţile în timp ce popoarele suferă", a adăugat Pompeo.

Kremlinul a respins criticile lui Mike Pompeo, catalogându-le drept "puternic nediplomatice" şi "total inadecvate". "Cât despre ideea că am risipi banii, nu suntem de acord. Chiar este inadecvat ca o naţiune care cu jumătate din bugetul apărării ar putea hrăni întreaga Africă să facă astfel de comentarii", a replicat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

 

Citește și: