Anca Dumitrescu
119 vizualizări 18 ian 2016

Vestager a respins acuzaţiile că instituţia pe care o conduce ar avea drept ţintă, în mod incorect, companii din Statele Unite, în pofida intensificării investigaţiilor împotriva unor multinaţionale precum Google şi Amazon.

"Am auzit acest lucru şi îl iau foarte în serios pentru că, dacă ar fi adevărat, ar fi foarte grav. Ne putem uita la fapte şi nu putem observa părtinire", a explicat Vestager.

Vestager a fost acuzată că investighează companii multinaţionale americane fără să fie nevoie, după preluarea funcţiei de comisar pentru concurenţă în 2014, de când Comisia Europeană a început să ridice întrebări legate de respectarea reglementărilor de către giganţi din industria tehnologiei cum sunt Google şi Amazon.

Google riscă amenzi echivalente cu 10% din cifra totală de afaceri, după ce autorităţile de reglementare au acuzat compania că "abuzează de poziţia dominantă" pe piaţa căutărilor pe Internet, favorizând cumpărătorii serviciilor proprii de căutare în lista de rezultate.

Între timp, Amazon este suspectată că că ar fi profitat de dominaţia sa pe piaţa cărţilor electronice, blocând posibilitatea publisherilor de conţinut digital să intre pe piaţă cu preţuri mai scăzute.

Amazon este acuzată şi că beneficiază de facilităţi fiscale în Luxemburg.

"Cred că este foarte important ca orice companie care vrea să fie pe piaţa europeană, indiferent de ţara de provenienţă, să respecte faptul că dorim o concurenţă corectă", a spus Vestager.

Numărul mare al grupurilor de lobby care susţin Google în disputa cu autorităţile antitrust de la Bruxelles a ridicat semne de întrebare privind sumele cheltuite de companie în acest scop, dar Vestager consideră că nu este un motiv de îngrijorare.

"Una dintre cele mai bune modalităţi de vaccinare faţă de o astfel de influenţă este, desigur, transparenţa, oamenii să ştie cine vorbeşte cu cine. Unul dintre motivele pentru care se ştie că cheltuiesc este faptul că avem un nivel ridicat al transparenţei", a explicat comisarul.

Au existat totodată acuzaţii că Microsoft promovează o agendă ostilă în Europa împotriva Google, dar Vestager a spus că autoritatea de reglementare nu este un pion în rivalitatea dintre companii.

Citește și: