Marian Avram
215 vizualizări 7 dec 2017

„În apărarea valorilor democratice, deputaţii din Duma de Stat îşi rezervă dreptul de a lua măsuri simetrice în legătură cu decizia de lipsire a unor jurnalişti ruşi de acreditari în Congresul american”, se arată în decizia Parlamentului de la Moscova.

Marţi, şi Camera Superioară a parlamentului rus a interzis accesul organizaţiilor de media din SUA, numite „agenţi străini".

Această decizie vine la o zi după ce Moscova a declarat nouă instituţii media americane, inclusiv Vocea Americii şi Radio Europa Liberă, drept „agenţi străini". Măsura implică faptul că respectivele entităţi media servesc interesele unui guvern străin, astfel că acestea vor trebui să-şi declare sursele de finanţare.

Vocea Americii şi Radio Europa Liberă / Radio Libertatea sunt finanţate de autorităţile americane. Şapte alte instituţii media afiliate acestora vor trebui, de asemenea, să se eticheteze drept agenţi străini.

Departamentul american al Justiţiei a stabilit termenul de 13 noiembrie pentru ca Russia Today să se înregistreze ca entitate străină după ce raportul serviciilor americane de informaţii a stablit că postul tv rus „a difuzat mesaje strategice din partea Administraţiei Rusiei" pentru a alimenta disputele politice în campania electorală desfăşurată în SUA în 2016 şi pentru a amplifica „starea de nemulţumire" a cetăţenilor americani.

Citește și: