Clava Ungureanu
Mihai Draghici
20067 vizualizări 18 aug 2012

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat, vineri, că "tumoarea canceroasă care este Israelul" va dispărea, conform unui discurs rostit cu ocazia Zilei Ierusalimului, declaraţiile fiind condamnate cu vehemenţă de Statele Unite şi Franţa, informează AFP.

"Regimul sionist este o tumoare canceroasă. (...) Ţările din regiune vor pune capăt, în curând, prezenţei uzurpatorilor sionişti pe teritoriul Palestinei", a declarat Ahmadinejad.

"Occidentalii spun că vor un nou Orient Mijlociu; şi noi vrem un nou Orient Mijlociu, unul în care să nu mai existe urme de sionişti", a continuat Ahmadinejad.

"Sioniştii trebuie să plece şi dominaţia americană asupra lumii se va încheia", a încheiat preşedintele iranian, în timp ce mulţimea scanda "moarte Israelului!" şi "moarte Americii!".

Casa Albă a catalogat declaraţiile lui Ahmadinejad drept "şocante şi odioase", condamnându-le cu vehemenţă. La rândul său, Franţa a subliniat că afirmaţiile liderului iranian sunt "calomnioase" şi "total inacceptabile".

Liderul suprem iranian a ameninţat şi el Israelul cu "dispariţia"

Israelul este o "excrescenţă" artificială în Orientul Mijlociu, menit să dispară, a apreciat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, înaintea manifestaţiilor prevăzute pentru vineri, denunţând statul evreu, relatează AFP.

"Această excrescenţă sionistă artificială va dispărea din peisaj", a declarat ayatollahul Khamenei într-un discurs rostit miercuri seara.

Manifestaţiile de vineri vor fi "o lovitură dură pentru duşmanii islamului şi Palestinei", a promis acesta, adăugând că Iranul consideră susţinerea cauzei palestiniene drept o "datorie religioasă".

Liderul suprem iranian a prezis de altfel că "steaua speranţei", care a strălucit deasupra Iranului în timpul revoluţiei islamice şi a războiului împotriva Irakului (1980-1988), va străluci şi deasupra Palestinei şi că "pământul islamic" va reveni pentru totdeauna naţiunii palestiniene.

"Ziua Qods" (Ierusalim, în limba arabă), organizată în fiecare an de la revoluţia islamică din 1979 în ultima vineri a Ramadanului, va fi celebrată în acest an pe fondul tensiunilor dintre Iran şi Israel.

Statul evreu, singura putere nucleară din regiune, consideră că existenţa sa este ameninţată dacă Iranul se va dota cu bomba atomică. În pofida dezminţirilor iraniene, statele occidentale şi Israelul acuză Teheranul că disimulează un plan militar prin programul său nuclear aşa-zis civil.

Citește și: