79 vizualizări 25 feb 2011


A devenit cunoscută drept televiziunea arabă unde al-Qaida îşi trimitea comunicatele. Acum, postul TVAl Jazeera joacă un rol central în revoltele care s-au întins în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Postul TV cu sediu în Qatar poate fi văzut în peste 100 de ţări şi este receptat în 220 de milioane de case. Toate revoltele care au izbucnit de la începutul anului în Africa de Nord au fost acoperite pe larg de Al Jazeera şi au servit drept exemplu şi în alte state.

De aceea, când egiptenii s-au ridicat împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, staţia locală Al Jazeera a fost printre primele închise la Cairo.

În timpul discursului televizat al lui Muammar Gaddafi din 22 februarie, în care acesta anunţa că este dispus să moară ca un martir, dar nu şi să plece din ţară, dictatorul libian a inclus şi Al Jazeera în tirul acuzaţiilor.

"Să nu credeţi ceea ce spun câinii acestor televiziuni mincionoase", a spus Gaddafi, după ce primise un bileţel.

Bileţelul îl informa că discursul său a fost preluat de Al Jazeera şi Al Arabiya şi era disecat în direct de analişti.

Cum a crescut Al Jazeera

Deşi Al Jazeera are, uneori, o atitudine partizană (în timpul protestelor din Egipt televiziunea din

Qatar vorbea de milioane de demonstranţi, restul televiziunilor de sute de mii) stilul acesteia este similar cu cel folosit de CNN sau BBC. Nu este o întâmplare.

Al Jazeera a angajat, pentru staţiile de limbă engleză, veterani ai BBC sau ai Canadian Broadcasting Corporation.

Acum, în timp ce lumea arabă pare în criză, toţi ochii se îndreaptă către Al Jazeera drept cea mai credibilă sursă de informaţii. Datorită influenţei şi conoaşterii lumii arabe, postul din Qatar are parte de aceeaşi creştere pe care o avea nou înfiinţatul CNN în timpul războiului din Golf, din 1991.

Încercarea de a emite în SUA, o provocare

Al Jazeera nu este văzută bine în SUA, la nivel politic, însă. Fostul secretar al apărării Donald Rumsfeld numea postul "rău intenţionat şi inexact" în timpul "cruciadei" americane împotriva al-Qaida. Alte acuzaţii aduse Al Jazeera sunt că postul are o politică anti-americană şi anti-israeliană.

Chiar şi aşa, reprezentanţii Al-Jazeera au trimis pe 23 febriarie către operatorul american de cablu Comcast Corp o listă cu 13.000 de cereri prin email din partea cetăţenilor SUA care doreau să recepţioneze postul din Qatar.

Dacă accesul americanilor de rând la Al Jazeera rămâne o problemă de dezbătut, la Casa Albă lucrurile sunt clare. În timpul şedinţei în care se discuta despre revoltele din Egipt de luna trecută, în sala de şedinţe de la Casa Albă două posturi TV rulau în paralel: CNN şi Al Jazeera.

Citește și: