77 vizualizări 21 oct 2008

„Fiţi atenţi, vom avea o criză internaţională, o criză provocată pentru a testa caracterul tipului ăstuia”, a declarat despre Barack Obama tocmai coechipierul său, Joseph Biden, care candidează pentru funcţia de vicepreşedinte.

Declaraţia-şoc a fost făcută, recent, la un bal pentru strângere de fonduri din Seattle, oferind ocazia taberei republicane să o preia trunchiat, mizând pe ideea că „nici măcar Biden nu are încredere în Obama”. Totuşi, senatorul de Delaware nici nu s-a dezis de Obama, pe care l-a numit „un senator strălucit de 47 de ani pe care suntem aproape să-l alegem preşedinte”, nici nu a încercat să glumească.

Pe un ton serios, făcând apel la experienţa sa politică sub ultimii şapte preşedinţi, Biden a declarat că „nu vor trece şase luni până ce lumea îl va testa pe Barack Obama, aşa cum l-a testat pe John Kennedy” (n.r. apropo de criza rachetelor din Cuba). „Vă garantez că aşa se va întâmpla”, şi-a întărit el avertizarea. Imediat, republicanii au profitat de ocazie pentru a afirma că Rusia a căpătat curaj, inclusiv prin invadarea Georgiei, în speranţa că un lider „neexperimentat” va ajunge la Casa Albă. „Nu vrem un preşedinte care invită lumea să-l testeze în momente de criză”, a arătat un comunicat al Partidului Republican.

Parcă pentru a da dreptate temerilor republicane, la începutul acestei săptămâni, MAE rus a înăsprit tonul faţă de Washington şi a transmis că nu va exista o reluare a negocierilor pe tema scutului antirachetă, până ce americanii nu vor da dovadă de transparenţă privind instalaţiile din Cehia şi Polonia, la care Moscova cere acces nelimitat pentru observatorii săi militari. Or, deşi Washingtonul s-a declarat, în principiu, de acord să rezolve cererea, nu poate face acest lucru fără acordul guvernelor de la Praga şi Varşovia, dintre care mai ales cel din urmă este foarte reticent la primirea oricăror observatori ruşi.

Ruşii îl preferă pe Obama

„Mi se pare că sloganul lui Obama care face apel la schimbare este ceea ce americanii şi lumea întreagă aşteaptă de la SUA”, a declarat, luni, Serghei Mironov, preşedintele Consililului Federaţiei (camera superioară a Parlamentului rus).

Oficial, Guvernul rus nu şi-a exprimat nicio preferinţă, dar Mironov a vorbit mult mai liber că „americanii vor face poate o alegere istorică. Ştiţi ce vreau să spun”. Oficialul rus şi-a exprimat speranţa că Rusia va ajunge la înţelegere cu viiitorul preşedinte al SUA, dar cu siguranţă nu se referea la republicanul John McCain, care militează pentru o poziţie „mai fermă” vizavi de Moscova.

McCain vrea banii pentru campanie… de la ruşi

O nouă gafă a echipei de campanie a lui McCain avea să fie dezvăluită de Misiunea Rusiei la ONU, care a primit… o cerere de sponsorizare de la candidatul republican. La 29 septembrie, una dintre scrisorile promoţionale ale lui McCain a ajuns la sediul din New York al misiunii diplomatice ruse. Semnătura republicanului era autentică, adresa destinatarului (Ambasadorul Vitali Ciurkin) – la fel, dar Misiunea nu a oferit niciun ban.

„Sunt aproape sigur că solicitarea de sprijin financiar din partea lui McCain a ajuns la noi dintr-o simplă eroare. Se mai întâmplă astfel de gafe şi la casele mari”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Misiunii Rusiei la ONU, cu referire la scrisoarea republicanilor, care se încheia cu mesajul „Nu-i lăsaţi pe democraţi să conducă Washingtonul!”.

„Nu vor trece şase luni până ce lumea îl va testa pe Barack Obama, aşa cum l-a testat pe John Kennedy”   -  Joseph Biden (candidat democrat la vicepreşedinţia SUA)

 

Citește și: