Gandul.info
Marian Avram
1753 vizualizări 21 dec 2017

Alegerile au fost convocate de către Guvernul central de la Madrid, după ce acesta a dispus dizolvarea Parlamentului şi Guvernului regional din Catalonia, drept reacţie la declaraţia de independenţă adoptată în mod unilateral de foştii lideri ai regiunii.

În alegeri, se confruntă reprezentanţii mişcării separatiste şi candidaţii care doresc rămânerea Cataloniei în componenţa Spaniei. Potrivit sondajelor de opinie, este aşteptată o prezenţă masivă la urne, însă niciuna dintre cele două tabere nu va reuşi să obţină majoritatea mandatelor în Parlamentul regional.

Alegerile se desfăţoară în circumstanţe excepţionale de vreme ce liderul separatiştilor Carles  Puigdemont a ales exilul în Belgia după ce Guvernul Spaniol a preluat controloul asupra Cataloniei după ce parlamentul regional a declarat independenţa în urma referendumului. 
 
"Nu este vorba de alegeri normale", a declarat Puigdemont într-un mesaj transmis susţinătorilor săi. "Ce este în joc nu este cine primeşte cele mai multe voturi, ci dacă Rajoy sau Catalonia câştigă”, a spus el.

Sondajele sugerează că aproape trei sferturi dintre cetăţenii Cataloniei nu susţin continuarea planului de a dobândi idependenţa faţă de Spania, 71% dintre catalani preferând ca liderii regionali să ajungă la un consens cu Guvernul de la Madrid pentru ca regiunea să rămână parte componentă a Spaniei.

Cu toate acestea, din sondaje nu reiese că vreunul dintre partide îşi va asigura majoritatea. 

Formaţiunile care susţin independenţa regiunii ar urma să obţină doar 46% din voturile catalanilor, insuficient pentru a-şi asigura majoritatea mandatelor. De cealaltă parte, formaţiunile care susţin unitatea Spaniei sunt creditate tot de 46% dintre catalani, cu 6% în plus faţă de rezultatul obţinut la precedentele alegeri regionale. Astfel, partidele pro-independenţă ar urma să câştige 67 de mandate, cu unul mai puţin faţă de numărul necesar pentru a avea majoritatea în Parlamentul regional catalan. 

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populaţia Spaniei locuieşte în Catalonia, iar regiunea produce circa 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.

Citește și: