Alina Matis
10602 vizualizări 6 mai 2012

Francois Hollande a câştigat alegerile prezidenţiale din Franţa cu 51.8-52% din voturi, potrivit rezultatelor exit-poll-urilor, anunţate la închiderea urnelo. Hollande devine astfel primul preşedinte socialist al Republicii din 1995. În discursul susţinut la scurt timp după anunţarea rezultatelor, Nicolas Sarkozy şi-a îndemnat susţinătorii să fie uniţi şi să îl respecte pe noul lor preşedinte, Francois Hollande. La rândul său, Francois Hollande şi-a început discursul adresându-i "un salut republican" lui Nicolas Sarkozy.

UPDATE 22.58 În Franţa, au început concertele dedicate victoriei lui Francois Hollande, care punct punct unor luni de lupte politice şi unei zile pline de emoţii, care a dat Republicii un nou lider.

UPDATE 22.50 Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, îl "felicită călduros" pe noul preşedinte al Franţei, Francois Hollande.

UPDATE 22.45 La finalul discursului lui Francois Hollande, noul preşedinte francez a invitat pe scenă nişte interpreţi, care i-au interpretat versiunea instrumentală a cântecului "La vie en rose", a lui Edith Piaf.

UPDATE 22.37 Francois Hollande: "Îmi iubesc ţara, îi iubesc pe francezi şi vreau o relaţie cu voi care permite totul şi care se numeşte 'încredere'. Sunt socialist, am vrut mereu ca stânga să se unească. Sunt în slujba Franţei, aceasta este misiunea mea".

UPDATE 22.33 Francois Hollande, primul preşedinte socialist al Franţei din 1995: "Europa ne priveşte şi sunt sigur că multe ţări europene au simţit speranţă în această seară. Liderii europeni au văzut cp austeritatea nu mai este în sfârşit o fatalitate. Este misiunea mea să dau construcţiei europene o nouă dimensiune".

UPDATE 22.30 Francois Hollande, preşedintele-ales al Franţei: "Niciun fiu al Republicii nu va fi lăsat deoparte. (...) Prima sarcină a preşedintelui Republicii este să îi unească pe cetăţeni. (...) Azi, când francezii m-au ales preşedintele lor, cer să fiu judecat după două criterii: justiţie şi tineret".

UPDATE 22.25 Francois Hollande, noul preşedinte al Franţei: "Adresez un salut republican lui Nicolas Sarkozy, care a condus Franţa timp de cinci ani şi care, în această calitate, merită toată recunoştinţa noastră". "Sunt încrezător că voi fi capabil să redau speranţa. Schimbarea pe care v-o propun trebuie să fie la înălţimea Franţei şi ea începe acum".

FOTO: captură BFMTV

UPDATE 22.10 După numărarea a 67% din buletinele de vot, Francois Hollande a obţinut 50,8% din voturi, iar Nicolas Sarkozy, 49,2%, potrivit Ministerului francez de Interne. Cu toate că diferenţa dintre cei doi candidaţi a scăzut, nu se aşteaptă ca rezultatul anunţat să se schimbe.

UPDATE 22.05 Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a declarat că Germania va lucra împreună cu Francois Hollande pentru a crea un pact de creştere economică a Uniunii Europene.

Francezii sărbătoresc pe străzile din Paris victoria lui Francois Hollande // FOTO: captură BFMTV

UPDATE 22.00 Marine Le Pen, lidera extremei drepte din Franţa, care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur: "Noul preşedinte va dezamăgi repede".

UPDATE 21.35 "Nu vă voi putea înapoia niciodată ceea ce mi-aţi dat. Oferiţi cea mai bună imagine a Franţei în seara aceasta. Fiţi demni, fiţi patrioţi, fiţi francezi!", le-a transmis Nicolas Sarkozy susţinătorilor săi. Sarkozy, care a pierdut alegerile din Franţa în faţa lui Francois Hollande, a făcut apel în repetate rânduri la unitate şi le-a cerut francezilor să respecte acest rezultat şi pe noul lor preşedinte, Francois Hollande.

UPDATE 21.30 Sarkozy: "Nu am reuşit să conving o majoritate dintre francezi. Am făcut împreună o campanie de neuitat, împotriva tuturor obstacolelor şi Dumnezeu ştie că nu au fost puţine. Îmi asum toată responsabilitatea pentru această înfrângere".

FOTO: ERIC FEFERBERG/AFP/Mediafax

UPDATE 21.20 Nicolas Sarkozy şi-a început discursul. "Dragi compatrioţi, poporul francez a ales", au fost primele cuvinte ale lui Nicolas Sarkozy. "Francois Hollande este preşedintele Franţei şi trebuie respectat", a adăugat Sarkozy.

UPDATE 21.15 Premierul român desemnat Victor Ponta l-a felicitat pe Francois Hollande şi a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că "se bucură foarte mult" de victoria lui politicianului socialist, care a devenit noul preşedinte al Franţei. Totodată, Ponta a declarat că rezultatul acestui scrutin "înseamnă foarte mult pentru România".

FOTO: captură BFMTV

UPDATE 21.07 Susţinătorii lui Francois Hollande, câştigătorul alegerilor din Franţa, s-au adunat cu miile în Piaţa Bastiliei din Paris şi la Tulle, pentru a sărbători victoria socialistului. Nicolas Sarkozy urmează să susţină un discurs în scurt timp, potrivit televiziunilor franceze.

UPDATE 21.00 Francois Hollande este câştigătorul oficial al alegerilor prezidenţiale din Franţa, cu 51.8%, potrivit institutului CSA, citat de BFMTV. Alte institute estimează că Francois Hollande a câştigat cu 51.9%-52%. Hollande devine primul preşedinte socialist al Franţei din 1995.

UPDATE 20.50 Rata de participare la alegerile prezidenţiale din Franţa este preconizată să fie de 80.04%, potrivit BFMTV.

UPDATE 20.25 Conform institutelor CSA, TNS Sofres şi Ipsos, Francois Hollande a obţinut 52% din voturi, iar Nicolas Sarkozy 48%, anunţă 20minutes.

Susţinătorii lui Hollande sărbătoresc în Piaţa Bastiliei // FOTO: Mehdi Fedouac/AFP/Mediafax

UPDATE 20.14 Echipa de campanie a lui Nicolas Sarkozy a anulat reuniunea care urma să aibă loc în Piaţa Concorde din Paris în cazul victoriei actualului preşedinte, relatează site-ul publicaţiei belgiene Le Soir, potrivit Mediafax.

UPDATE 20.00 Francois Hollande a câştigat alegerile prezidenţiale din Franţa, obţinând, conform sondajelor de tip exit-poll, între 52 şi 53,3 la sută din voturi, relatează AFP, citată de Mediafax.

UPDATE 18.00 Rata de participare la alegerile prezidenţiale din Franţa până la ora locală 17.00 (18.00, ora României) este de 71,96%, a anunţat Ministerul de Interne, potrivit Le Monde. Procentul este mai mare decât în primul tur, când, in acelaşi interval, s-au prezentat la urne 70.59%, dar mai mic decât în 2007 (75,11%).

UPDATE 16.45 Trei mari institute au anunţat că Francois Hollande conducea, până la ora locală 11.00 (12.00, ora României), cu 52,5-53% din voturi, conform RTBF.be. De menţionat că aceste rezultate preliminare sunt neoficiale. De asemenea, trebuie luată în calcul şi marja de eroare.

UPDATE 16.30 Fosta Primă Doamnă a Franţei, Bernadette Chirac, a votat la primăria din Sarran (Correze), potrivit Le Figaro. Ea a votat şi pentru Jacques Chirac, căruia starea de sănătate nu îi permite să se deplaseze. Bernadette Chirac nu şi-a ascuns simpatia faţă de Nicolas Sarkozy, despre care a spus că "a făcut o campanie foarte bună, cu toată energia şi inteligenţa sa superioară".

Bernadette Chirac // FOTO: Le Figaro

UPDATE 16.15 Un bărbat în vârstă de 86 de ani a murit în această dimineaţă, într-o secţie de votare din Joux (centru-est), scrie Le Parisien. Octogenarului i s-a făcut rău imediat după ce a introdus buletinul de vot în urnă. El nu a putut fi resuscitat.

UPDATE 15.05 Francois Hollande va avea în această seară o discuţie despre viitorul Europei cu cancelarul german Angela Merkel, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din Franţa, potrivit consilierului candidatului socialist, Jean-Marc Ayrault, citat de Le Figaro.

UPDATE 14.55 Francois Hollande a câştigat în majoritatea teritoriilor de peste mări şi în Americi, informează RTBF.be. Cetăţenii din aceste regiuni au votat sâmbătă, din cauza diferenţei de fus orar.

UPDATE 14.10 Prima Doamnă a Franţei, Carla Bruni, a fost nevoită să se întoarcă în secţia în care a votat împreună cu preşedintele-candidat, pentru că îşi uitase înăuntru cartea de identitate, potrivit AFP, citată de Mediafax.

FOTO: Philippe Wojazer/AFP/Mediafax

UPDATE 13.35 Candidata de extremă dreapta, Marine Le Pen, care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur, cu 17,90% din sufragii, a votat, într-o secţie din Hénin-Beaumont (nordul ţării).

UPDATE 13.15 Rata de participare la alegerile prezidenţiale din Franţa a fost de 30.66% până la prânz, mai mare decât în primul tur, când, în acelaşi interval, au venit la urne 28,29% din cetăţenii cu drept de vot, anunţă Le Monde.

UPDATE 12.45 Nicolas Sarkozy a ajuns la secţia de votare de care aparţine. Alături de el este soţia sa, Carla Bruni. Cei doi au stat în stradă minute în şir, pentru a da autografe şi a saluta mulţimea.

FOTO: AFP/Le Monde

UPDATE 11.55 Se votează şi în România, la Ambasada Franţei din Bucureşti. Pe listele de alegători sunt înscrise 1.908 persoane cu cetăţenie franceză, care sunt aşteptate la urne până la ora 18.00, a declarat pentru gândul serviciul de presă al Ambasadei Franţei din Bucureşti.

UPDATE 11.35 Francois Hollande a votat, în fieful său din Tulle (departamentul Correze, în centru-sud). La ieşirea din secţia de votare, Hollande le-a spus jurnaliştilor că se simte "ca în primul tur". DECLARAŢIILE LUI FRANCOIS HOLLANDE, AICI.

FOTO: captură BFMTV

UPDATE 11.30 Jean-Luc Mélenchon, cel care a candidat din partea Frontului de Stânga în primul tur, când a adunat 11,1% din sufragii, a votat, la Paris. Cu cine a votat şi de ce, AICI.

UPDATE 11.25 La fel ca în cazul primului tur, prima personalitate politică ajunsă la vot a fost centristul Francois Bayrou, la Pau, informează Le Parisien. Bayrou, care a anunţat că va vota cu Francois Hollande, a candidat şi el la aceste alegeri prezidenţiale, însă nu a strâns în primul tur decât 9,13% din voturi.


Secţiile de votare din Franţa s-au deschis duminică, începând cu ora locală 08.00 (09.00, ora României), când peste 44,5 milioane de cetăţeni ai Republicii sunt aşteptaţi la urne, în cadrul unui scrutin de care depinde viitorul Uniunii Europene. Votul s-a încheiat în marile oraşe la ora 20.00 (21.00, ora României), cândau fost difuzate şi rezultatele exit-poll-urilor.

Cei doi candidaţi, Francois Hollande şi Nicolas Sarkozy, au demonstrat de-a lungul campaniei şi, mai recent, în singura dezbatere televizată, care a avut loc miercuri, că sunt două personalităţi politice opuse, cu planuri complet diferite pentru Franţa şi Uniunea Europeană.

Campania electorală s-a încheiat vineri, la ora 24.00, iar Francois Hollande, candidatul socialist care l-a învins pe preşedintele în exerciţiu Nicolas Sarkozy în primul tur, a rămas favorit în sondajele de opinie.

De altfel, Hollande a fost creditat cu cea mai mare parte din intenţiile de vot în toate sondajele de opinie de anul acesta. Diferenţa dintre el şi Nicolas Sarkozy a continuat să scadă în ultima săptămână de campanie şi a ajuns la patru puncte procentuale, în favoarea lui Hollande (52% pentru Hollande, 48% pentru Sarkozy).

Scrutinul prezidenţial francez a început cu o zi mai devreme pentru cetăţenii din Americi şi fostele colonii, care, din cauza diferenţei de fus orar, au votat sâmbătă.

Marea provocarea organizatorică va fi, la fel ca în primul tur, împiedicarea publicării rezultatelor parţiale înainte de închiderea urnelor. În Franţa, acest lucru este ilegal, însă, în cadrul scrutinului din urmă cu două săptămâni, presa europeană a difuzat aceste rezultate pe tot parcursul zilei.

Parchetul General al Franţei a declanşat o anchetă împotriva Agenţiei France-Presse după alegerile din 22 aprilie, pentru transmiterea rezultatelor exit-poll-urilor pe fluxul de ştiri destinat abonaţilor.

Associated Press nota sâmbătă că, dacă va pleca de la Elysee, Nicolas Sarkozy li se va alătura tuturor celorlalţi lideri politici europeni care au fost la conducerea ţării în timpul crizei economice şi şi-au pierdut funcţiile cu ocazia primelor alegeri. Preşedintele român Traian Băsescu este o excepţie de la acest trend, a mai scris agenţia de presă citată.

Nicolas Sarkozy a declarat că, dacă va pierde alegerile prezidenţiale, va renunţa la politică.

 
 
 
 

Citește și: