Alina Matis
2998 vizualizări 3 mai 2012

Dezbaterea televizată dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din Franţa, care, potrivit AFP, a fost urmărită de 17,79 de milioane de telespectatori, a însemnat o confruntare a programelor politice, dar şi un schimb constant de replici foarte dure.

gândul vă prezintă principalele declaraţii de miercuri seara:

Hollande: "Vreau să fiu preşedintele unităţii. Francezii s-au opus unul altuia, sunt divizaţi, eu vreau să-i reunesc. Acesta este direcţia schimbării pe care o propun".

Sarkozy: "Am o dovadă al acestui spirit de unitate: nu au existat violenţe pe toată durata mandatului meu. Există cei care vorbesc despre unitate şi cei care o fac".

Hollande: "Domnule Sarkozy, nu o să reuşiţi să faceţi pe victima! Adevăratele victime au fost francezii".

Sarkozy: (răspuns la acuzaţia lui Hollande că îi favorizează pe bogaţi): "Minţiţi. Sunteţi un mic calomniator". 

Hollande (despre faptul că Sarkozy l-a acuzat întruna că minte): "Este evident un laitmotiv care ar trebui să fie insuportabil pentru mine, dar care pare a fi o obişnuinţă în vorbele dumneavoastră".

Hollande: "E foarte simplu cu dumneavoastră. Nu e niciodată vina dumneavoastră".

Sarkozy: "Energia nucleară este cea care le permite francezilor să plătească pentru electricitate cu 35% mai puţin decât restul Europei".

Hollande: "Datoria publică a crescut cu 600 de miliarde de euro de la începutul cincinalului lui Nicolas Sarkozy".

Hollande: "Eu îi protejez pe copiii Republicii. Dumneavoastră, pe cei privilegiaţi. E dreptul dumneavoastră".

Sarkozy: "Franţa este ţara care, împreună cu Suedia, are cele mai mari impozite din Europa. Francois Hollande vrea mai puţini bogaţi. Eu vreau mai puţini săraci".

Sarkozy: "Hollande nu va putea renegocia pactul fiscal. Niciodată nu a făcut un candidat la preşedinţie campanie împotriva unui tratat semnat de Franţa cu câteva săptămâni înainte".

Sarkozy: "Credeţi că e uşor să scoţi o ţară din criză? Sunt 27 de ţări în UE. E o recesiune mondială. Am împiedicat dispariţia Greciei".

Hollande: "Oamenii urmăresc aceste alegeri pentru a vedea cine va câştiga, dacă va schimba orientarea Europei, dacă va înfrunta Germania".

Hollande: "Preşedintele Republicii nu este Republica. Nu confundaţi Franţa cu persoana dumneavoastră".

Sarkozy: "Spaţiul Schengen nu funcţionează. Vom reintroduce controlul la graniţele interne. Frontierele nu sunt un cuvânt gol. Trebuie să le apărăm".

Hollande: "Răspundeţi la întrebare! Răspundeţi la întrebare! Răspundeţi la întrebare!"

Sarkozy: "Mulţumesc, nu sunt elevul dumneavoastră".

Sarkozy: "Franţa e o ţară deschisă. Ştiu de unde vin (referitor la faptul că este fiul unui imigrant ungar, n.red.). Dar am primit prea multă lume, care a paralizat sistemul nostru de integrare. În toate consulatele noastre, va fi organizat un examen de limbă şi cunoaşterea valorilor noastre pentru cei care vor să vină în Franţa".

Sarkozy: "Musulmanii de pe teritoriul Franţei sunt trataţi mai bine decât creştinii din Orient".

Sarkozy: "Energia nucleară e atuul Franţei. Nu există niciun motiv pentru care să închidem reactoarele nucleare. Nu am avut niciun accident. Nu avem petrol, nu avem gaze. Dar avem energie nucleară".

Hollande: "Şomajul a crescut, competitivitatea s-a degradat şi Germania se descurcă mai bine decât noi".

Sarkozy: "După ce aţi criticat-o atât, Germania e exemplul dumneavoastră?".

Hollande (despre dreptul de vot al străinilor extracomunitari la alegerile municipale): "Pentru a adopta această reformă, ne-ar trebui o majoritate de trei cincimi, este o amendare a Constituţiei, deci voi supune această propunere Parlamentului. Dacă există o majoritate de trei cincimi - asta înseamnă o parte a celor de dreapta şi de centru - , reforma va trece. Dacă nu există majoritate, poporul francez va putea decide".

Sarkozy: "Noi nu dorim ca imigranţii să voteze în Franţa".

Sarkozy: "Aţi avut un discurs frumos. Ne-aţi adus o lacrimă în colţul ochiului".

Hollande: "Consider că treaba noastră în Afganistan s-a terminat. Nu mai e niciun motiv să ne expunem soldaţii mai mult decât am făcut-o".

 

Citește și: