Alina Matis
12036 vizualizări 22 apr 2012

Francois Hollande este câştigătorul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, cu 28,4-29,3% din voturile exprimate, faţă de 25,5-27% câte a primit Nicolas Sarkozy, potrivit estimărilor anunţate de AFP.

Este pentru prima dată când un preşedinte francez care candidează pentru un nou mandat se plasează pe locul al doilea în primul tur.

Francois Hollande a fost de departe favoritul cetăţenilor francezi din străinătate şi a strâns, în unele locuri, dublul voturilor care i-au fost acordate preşedintelui în exerciţiu.

Cum candidatul socialist nu a reuşit să adune 50%+1 din voturi, necesarul pentru a câştiga preşedinţia din primul tur, el va participa, împreună cu Nicolas Sarkozy, la cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc în 6 mai.

Prezenţa la vot este mult mai mare decât se aştepta, de aproximativ 80%. În ultimele zile de campanie, presa din Hexagon şi din străinătate prezicea un absenteism mare, pe fondul nemulţumirii cetăţenilor faţă de această campanie.

Ziua votului a decurs fără incidente, singurele probleme fiind aglomeraţia în centrele de votare.

Până la orele prânzului, toţi cei zece candidaţi ai alegerilor prezidenţiale din Franţa votaseră. Ultimul care a ajuns la secţia de votare a fost Nicolas Sarkozy, însoţit de prima doamnă a Franţei, Carla Bruni. Sarkozy a votat la Paris şi nu a făcut declaraţii nici înainte, nici după ieşirea din cabina de vot.

Francois Hollande, pe de altă parte, le-a spus jurnaliştilor că "alegerile din Franţa nu sunt doar nişte alegeri naţionale". "Aceste alegeri vor influenţa viitorul Europei", a declarat Hollande, potrivit The Telegraph. "Nu sunt într-o cursă între candidaţi. Sunt într-o cursă în care trebuie să îi dau ţării un nou implus, iar Europei o nouă direcţie", a adăugat candidatul socialist.

Hollande a introdus această idee - schimbarea Europei - şi în discursul pe care l-a susţinut după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor..

La rândul lui, Jean-Luc Melenchon, care s-a plasat pe locul al patrulea, cu 10,8-11,7% din sufragii, a declarat, în discursul de după anunţarea primelor rezultate, că adevărata miză a acestor alegeri e schimbarea "axei Sarkozy-Merkel", care conduce Europa.

Cu toate că rezultatele preliminare erau cunoscute din timpul zilei, presa din Franţa nu a putut să le facă publice, pentru că legea îi interzice acest lucru.

Ziarele din străinătate, însă, au anunţat primele rezultate, care anunţau la unison victoria lui Hollande.

De luni, se reia campania electorală în Franţa, iar Nicolas Sarkozy a cerut, în discursul lui de după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor, organizarea a trei dezbateri televizate, pentru ca francezii să poată alege "în cunoştinţă de cauză".

Cu toate că Francois Hollande a primit cele mai multe voturi în primul tur, iar sondajele sugerează că îl va câştiga şi pe cel de-al doilea, aproape o treime din alegătorii francezi sunt încă indecişi în privinţa alegerii pe care o vor face în 6 mai. De o importanţă deosebită este şi cu cine vor vota susţinătorii celor opt candidaţi care au ieşit duminică din jocul electoral.


UPDATE 22.50 Nicolas Sarkozy: "Cei doi candidaţi (care s-au calificat în turul al doilea, n.red.) au datoria adevărului şi a curajului. Momentul crucial a venit, acela al comparării programelor şi al alegerii. În aceste două săptămâni care urmează trebuie să fie dezbătut tot - fără ipocrizie, fără eschivă. De aceea, propun organizarea a trei dezbateri televizate, în care să fie abordate problemele economice, sociale, internaţionale, pentru ca francezii să aleagă în cunoştinţă de cauză. Vă rog să mă credeţi, voi consuma toată energia de care sunt capabil".

UPDATE 22.38 Imagini incredibile la Paris, unde limuzina în care se află Nicolas Sarkozy este blocată în trafic. Numeroase motociclete şi scutere au înconjurat-o, coloana oficială a preşedintelui nefăcând faţă şi fiind nevoită să se oprească de mai multe ori. Din imaginile transmise de televiziunea franceză, reiese că pe scutere erau jurnalişti. Nici autoturismele nu s-au dat din calea preşedintelui.

UPDATE 22.30 Parchetul din Paris a anunţat că a demarat o anchetă privind publicarea estimărilor rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale înainte de ora legală, 20.00 (21.00, ora României), relatează AFP, potrivit Mediafax.

UPDATE 22.15 Francois Hollande: "Francezii s-au mobilizat masiv pentru aceste alegeri. Faptul că m-au plasat pe primul loc este o dovadă a încrederii în proiectul meu de a reda valorile naţionale. Primul tur s-a dovedit o sancţiune a actualului regim. În această seară, devin candidatul tuturor celor care vor să întoarcă o pagină. Sunt candidatul francezilor care vor ca interesul general să aibă proritate. Voi redirecţiona Europa pe drumul creşterii economice şi al locurilor de muncă. Datorită vouă, schimbarea a început".

UPDATE 21.42 Jean-Marie Le Pen, depre rezultatul fiicei sale: "Este un succes foarte frumos. Cred că, până la sfârşitul serii, va trece de 20%. Franţa vrea să se schimbe în profunzime şi să revină la valorile naţionale".

UPDATE 21.37 Mii de oameni sărbătoresc victoria lui Francois Hollande în faţa sediului socialiştilor, la Paris.

UPDATE 21.33 Marine Le Pen a obţinut cel mai mare scor din istoria extremei-drepte din Franţa, cu un rezultat de cuprins între 18,2 şi 20% din voturi, potrivit estimărilor publicate de AFP. Precedentul record pentru extrema-dreaptă datează din 2002, când tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, a obţinut 16,86%.

UPDATE 21.25 Dacă estimările sunt corecte, Nicolas Sarkozy este primul preşedinte în exerciţiu care se plasează pe locul al doilea în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

UPDATE 21.20 Noile estimări anunţate de AFP indică o victorie pentru Francois Hollande cu 28,4-29,3% din voturi, în timp ce Nicolas Sarkozy ar fi primit 25,5-27% din voturi.

UPDATE 21.15 Jean-Luc Melenchon: "Poporul nostru pare foarte hotărât să schimbe foaia anilor Sarkozy". Candidatul stângii radicale a declarat că prezidenţialele din Franţa nu sunt "o luptă personală ori a unei ţări", adevărata miză e schimbarea "axei Sarkozy-Merkel", care conduce Europa.

UPDATE 21.01 BFMTV anunţă că, potrivit estimărilor institutului CSA, Francois Hollande a câştigat alegerile de astăzi cu 29,3% din voturi, în timp ce Nicolas Sarkozy ar fi strâns doar 26% din voturile exprimate. Estimările anunţate de TV5 şi CNN indică o victorie a lui Hollande cu 29,4% din voturi, faţă de 25,5% cât ar fi rezultatul obţinut de Sarkozy.

FOTO: captură BFMTV

UPDATE 21.00 Socialistul Francois Hollande a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa cu 28-30 la sută din voturi, urmat de Nicolas Sarkozy cu 24-27,5 la sută, potrivit unor surse concordante, citate de AFP.

UPDATE 20.15 Noile estimări anunţă 27,4% din voturi alocate lui Francois Hollande şi 25,7% voturi pentru Nicolas Sarkozy, informează 20minutes, care citează institutul Ipsos. Marine Le Pen ar fi primit 20% din voturi, iar Jean-Luc Melenchon, 11,5 procente.

UPDATE 18.55 Institutul IFOP estimează o rată de participare de 80% până la ora locală 20.00, când turul întâi al alegerilor prezidenţiale din Franţa va lua sfârşit, potrivit 20minutes. În 2007, prezenţa la vot a fost de 83,77 de procente.

UPDATE 18.20 Televiziunile franceze anunţă că, până la ora 17.00 (18.00, ora României), prezenţa la vot a fost de 70.59%.

UPDATE 18.10 Cozi de sute de metri în faţa centrelor de votare din străinătate, anunţă 20minutes. Şi secţiile din Paris sunt foarte aglomerate.

Consulatul Franţei la Londra

UPDATE 17.50 Potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne la ora 16.00 şi citat de 20minutes.ch, Francois Hollande ar avea deja 27% din voturi, în timp ce Nicolas Sarkozy ar fi primit doar 25%. Mai multe rezultate AICI.

UPDATE 17.30 Presa belgiană anunţă rezultatele neoficiale ale votului din afara graniţelor. Până în acest moment, Francois Hollande conduce detaşat cursa prezidenţială, potrivit Le Soir. În Guadelupa, spre exemplu, socialistul a primit 57% din voturi, iar actualul preşedinte francez, doar 23,4%. În Canada, Francois Hollande a strâns 32% din voturile exprimate, faţă de 26% câte i-au fost acordate lui Nicolas Sarkozy, conform sursei citate.

UPDATE 16.30 Organizarea alegerilor prezidenţiale din Franţa costă aproximativ 75 de eurocenţi per cetăţean înscris pe listele de vot. Mai multe AICI.

UPDATE 16.00 Premierul Francois Fillon a votat şi el, relatează Le Figaro. "Venit pe jos la secţia de votare, a aşteptat aproximativ 20 de minute până să voteze, din cauza aglomeraţiei", scriu jurnaliştii francezi.

UPDATE 15.10 Dominique Strauss-Kahn, care era considerat favoritul alegerilor prezidenţiale franceze înainte de izbucnirea scandalului sexual de anul trecut, a votat la Sarcelles, în apropiere de Paris, relatează AFP, citată de Mediafax. Fostul director al Fondului Monetar Internaţional era pe punctul de a deveni principalul concurent de stânga al lui Nicolas Sarkozy la alegerile prezidenţiale de astăzi, când a fost arestat pentru tentativă de viol.

 

UPDATE 14.30 Bernadette Chirac, fosta primă doamnă a Franţei, a votat în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale atât pentru ea, cât şi pentru Jacques Chirac. Fostul preşedinte francez nu a putut vota el însuşi deoarece starea de sănătate nu îi permite să facă un drum dus-întors de opt ore, cât înseamnă distanţa dintre Sarran, unde era secţia de vot de care aparţine, şi Paris, unde se află el. Bernadette Chirac a putut vota şi pentru soţul ei cu ajutorul unei procure, conform AFP.

UPDATE 13.55 Francois Hollande le-a spus jurnaliştilor, după ce a votat, că "alegerile din Franţa nu sunt doar nişte alegeri naţionale". "Aceste alegeri vor influenţa viitorul Europei", a declarat Hollande, potrivit The Telegraph. "Nu sunt într-o cursă între candidaţi. Sunt într-o cursă în care trebuie să îi dau ţării un nou implus, iar Europei o nouă direcţie", a adăugat candidatul socialist.

UPDATE 13.30 Rata de participare până la prânz a fost de 28,29%, anunţă 20minutes.

UPDATE 12.38 Nicolas Sarkozy a ajuns la secţia de votare de care aparţine, însoţit de prima doamnă a Franţei, Carla Bruni.

 

FOTO: capturi BFM TV

 

UPDATE 12.30 Nathalie Arthaud, candidata partidului Lupta Muncitorească, şi Eva Joly, de la Partidul Verde, votează în acest moment. Singurul candidat care nu a votat este preşedintele în exerciţiu, Nicolas Sarkozy.

UPDATE 12.20 Marine Le Pen, candidata de extremă dreapta, a votat, la fel şi Jacques Cheminade, candidatul Partidului Solidarităţii şi Progresului. În acest moment, votează gaull-istul Nicolas Dupont-Aignan.

UPDATE 11.45 A votat şi Philippe Poutou, candidatul din partea Noului Partid Anticapitalist, anunţă Le Monde. Nicolas Sarkozy va vota la Paris, la ora 11.30 (12.30, ora României).

UPDATE 11.15 Candidatul socialist Francois Hollande votează în acest moment, în departamentul Correze, al cărui deputat este.

FOTO: Patrick Kovarik/AFP/Mediafax

UPDATE 11.00 Cel de-al doilea candidat care a votat este reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, informează Le Figaro.

FOTO: captură BFM TV

UPDATE 10.45 Primul din cei zece candidaţi care a votat este Francois Bayrou. Politicianul centrist a votat înainte de a merge la biserică, potrivit Le Parisien.

UPDATE 10.40 Fosta soţie a lui Nicolas Sarkozy, Cecilia Attias, care locuiteşte în SUA, a povestit pe Twitter că a votat sâmbătă, împreună cu mulţi alţi cetăţeni francezi.

UPDATE 10.30 Secţiile de vot din Franţa s-au deschis la ora 8.00 (9.00, ora României) şi se vor închide la ora 20.00 (21.00, ora României), când vor fi difuzate primele estimări ale rezultatelor, informează Le Monde.


Miza alegerilor prezidenţiale din Franţa este uriaşă, comentează presa internaţională, deoarece de ele depinde alianţa "Merkozy" (Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy), cea care conduce Uniunea Europeană.

Sâmbătă a fost zi de linişte în Hexagon, campania încheindu-se vineri. Singura "agitaţie" a constiuit-o o manifestaţie care a avut ieri loc la Paris. Sute de persoane au venit în capitala franceză din diferite colţuri ale ţării pentru a denunţa "mascarada electorală" şi pentru a cere "o democraţie reală", conform Le Monde.

Pentru francezii din Americi şi din Franţa de peste peste mări, ziua votului a fost sâmbătă. A fost pentru prima dată când cetăţenii de peste hotare au votat înaintea celor de acasă.

Autorităţile au decis să introducă această schimbare pentru ca toţi alegătorii, indiferent de fus orar, să poată să meargă la vot fără a cunoaşte deja rezultatul. Oamenii s-au aşezat la coadă încă înainte ca secţiile de votare din străinătate să se deschidă şi au aşteptat entuziasmaţi să îşi poată alege candidatul favorit.

Alegătorii din Franţa continentală, însă, nu intră în ziua votului cu aceeaşi nerăbdare ca şi cei de peste hotare, ci sunt dezamăgiţi şi nemulţumiţi de această campanie electorală şi de variantele de preşedinte, comentează Reuters. De altfel, se aşteaptă ca prezenţa la vot să fie una foarte mică.

În total, sunt zece candidaţi înscrişi în această cursă, primii patru fiind, conform sondajelor, Nicolas Sarkozy (57 de ani, Uniunea pentru o Mişcare Populară), Francois Hollande (57 de ani, Partidul Socialist), Marine Le Pen (43 de ani, Frontul Naţional, extrema dreaptă), Jean-Luc Mélenchon (61 de ani, Frontul de Stânga, extrema stângă).

De-a lungul campaniei, eu fost realizate peste 400 de sondaje, mai toate indicând acelaşi lucru: Sarkozy şi Hollande vor ajunge în turul al doilea, care va avea loc pe 6 mai, iar câştigător va fi candidatul socialist. Dacă Francois Hollande va reuşi să câştige, va fi primul preşedinte socialist al Franţei din ultimii 17 ani.

Există, însă, un număr foarte mare de alegători, aproape o treime, care nu au luat o decizie în privinţa candidatului susţinut, astfel că jocul nu este nici pe departe încheiat pentru preşedinţia Franţei.

Vineri seara, în cel de-al 12-lea ceas al campaniei electorale, Sarkozy şi Hollande au făcut o ultimă încercare de a-i convinge pe oameni să meargă la vot şi, mai important, să îi aleagă pe ei.

Nicolas Sarkozy

Francois Hollande

Pentru a preveni divulgarea estimărilor rezultatelor înainte de încheierea votului, autorităţile franceze ameninţă cu sancţiuni penale pe oricine va face acest lucru. Internauţii au pregătit însă nume de cod pentru desemnarea candidaţilor - „Olanda” pentru Francois Hollande şi „Ungaria” pentru Nicolas Sarkozy, care este fiul unui imigrant ungar.

Dacă Hollande îl va înlocui pe Sarkozy la Elysee, primele care se aşteaptă să se schimbe sunt relaţiile bilaterale Franţa-Germania, pentru că socialistul se opune multor proiecte pe care Sarkozy şi Merkel le-au promovat şi implementat împreună, între care şi pactul fiscal european.

Într-un interviu acordat revistei Time şi publicat în 13 aprilie, Hollande a declarat că "parteneriatul cu Germania nici nu mai e un parteneriat, pentru că Franţa se ţine după Germania". În acest context, socialistul vrea să găsească noi parteneri europeni, care, ca şi el, "vor o schimbare a direcţiei în care merge Europa".

Problema imigranţilor şi economia au fost principalele teme ale acestei campanii, însă niciunul dintre candidaţi nu a reuşit să mulţumească masa de alegători într-atât încât să putem şti cine va fi preşedintele Franţei după 6 mai 2012. Potrivit previziunilor presei europene şi a experţilor pe politica Franţei, rezultatul acestor alegeri s-ar putea decide abia în ultimele ore ale campaniei prezidenţiale.

Citește și: