Alina Matis
8056 vizualizări 17 iun 2012

Cu doar câteva ore înainte ca grecii să meargă iar la vot, în cadrul alegerilor legislative anticipate, liderii europeni, în frunte cu preşedintele Băncii Centrale (BCE), Mario Draghi, au lucrat intens la un nou plan pentru zona euro, scrie New York Times. Scopul: trimiterea unui semnal către investitori că uniunea monetară funcţionează şi că îşi poate rezolva problemele, indiferent de ceea ce se întâmplă în Grecia.

Planul încearcă reducă vulnerabilitatea de care a dat dovadă zona euro şi să vină cu măsuri care să calmeze o eventuală panică de pe piaţă, creată de cei care iau cu asalt băncile. Totodată, se caută găsirea unei ieşiri din cercul vicios format de datoria guvernamentală şi problemele băncilor.

Cu toate acestea, există o oarecare notă de scepticism în jurul ideii că pieţele financiare se vor mulţumi cu noi angajamente de reformă din partea zonei euro, notează jurnaliştii americani. În fond, au tot existat planuri, însă efectele încă se lasă aşteptate.

Principalul lider din spatele acestui plan amplu împotriva crizei euro, Mario Draghi, a declarat vineri că proiectul va fi făcut public zilele următoare, în anticiparea Consiliului European din 28-29 iunie. De altfel, se aşteaptă ca acesta să devină unul dintre principalele subiecte de discuţie de la summitul liderilor europeni, care trebuie să ia în calcul orice posibilă soluţie pentru stabilizarea zonei euro.

Noua strategie pentru salvarea Europei include şi un subiect tot mai des întâlnit la nivel european în ultima vreme. Este vorba despre sporirea puterilor BCE, până la a face din Banca Centrală singura autoritate de reglementare financiară. Aceasta ar însemna că BCE va prelua atribuţiile actualei Autorităţi Bancare Europene.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel // FOTO: John MacDougall/AFP/Mediafax

Despre acordarea de puteri ample Băncii Centeale Europene a vorbit, zilele trecute, şi Angela Merkel. Într-un discurs susţinut în faţa legislativului de la Berlin, cancelarul german a admis că BCE are nevoie de atribuţii sporite, pentru a putea controla eficient băncile.

Totodată, planul conceput de Draghi, împreună cu ceilalţi lideri europeni, prevede înfiinţarea unui program de asigurare a depozitelor, în completarea celor de la nivel naţional. Un astfel de program ar urma să împiedice reapariţia unor situaţii precum cea din Grecia ultimei luni, când au existat retrageri masive din bănci, cu efecte devastatoare pentru o economie deja în cădere liberă.

Tot despre stabilizarea zonei euro şi conceperea unui plan de rezervă, în cazul în care stânga radicală anti-euro vine la putere în Grecia, s-a vorbit şi vineri, în cadrul unei videoconferinţe. Angela Merkel, David Cameron, Francois Hollande, italianul Mario Monti, premierul spaniol Mariano Rajoy şi preşedinţii Comisiei şi Consiliului Uniunii Europene, Jose Manuel Barroso, respectiv Herman van Rompuy, au dezbătut, în miez de noapte, diferite scenarii, în funcţie de rezultatul votului grec, scrie The Guardian.

Summitul G20 din Los Cabos, Mexic (18-19 iunie) se aşteaptă să aibă tot criza europeană şi rezultatul alegerilor din Grecia pe ordinea de zi. Fostul premier britanic Gordon Brown a atras atenţia că acest summit G20 este, în realitate, "ultima şansă" pentru salvarea zonei euro.

Alexis Tsipras, liderul stângii radicale elene, este candidatul de care Europa se teme cel mai mult în acest moment // FOTO: Louisa Gouliamaki/AFP/Mediafax

ULTIMELE INFORMAŢII DESPRE ALEGERILE DIN GRECIA - GÂNDUL TRANSMITE LIVE TEXT

Citește și: