72 vizualizări 12 dec 2010

Alegătorii din Kosovo au început să voteze, duminică, în primul scrutin legislativ de la proclamarea unilaterală a independenţei, în februarie 2008, relatează AFP.

Aproximativ 1,6 milioane de alegători, dintre care 70.000 vor vota pentru prima dată, sunt chemaţi să aleagă 120 de deputaţi în Parlament, dintre cei 1.265 de candidaţi propuşi pe 29 de liste, între care şapte albaneze şi opt sârbe.

Douăzeci de mandate în Parlament sunt rezervate minorităţilor, dintre care zece celor 120.000 de sârbi care trăiesc în Kosovo, repartizaţi în enclave şi în nord, în apropiere de graniţa cu Serbia, unde sunt majoritari.

Cele 2.280 de secţii de vot, repartizate în 37 de municipalităţi, sunt deschise între orele 7.00 şi 19.00 (8.00-20.00, ora României).

La Priştina, încă de la deschiderea secţiilor, zeci de persoane, majoritatea în vârstă, aşteptau să voteze. Unele dintre ele, mai tinere, voiau să voteze înainte de a merge la serviciu.

Rata de participare ar putea fi unul dintre elementele-cheie ale acestui scrutin, care se anunţă foarte strâns, între principalele două formaţiuni, Partidul Democratic din Kosovo (PDK), al premierului în exerciţiu Hashim Thaci, şi Liga Democratică din Kosovo (LDK), condusă de primarul din Priştina, Isa Mustafa.

Conform ultimelor sondaje, PDK este creditat cu 30 la sută din intenţiile de vot, iar LDK cu 28 de procente.

PDK şi LDK sunt parteneri de coaliţie în Guvernul în exerciţiu.

Aceste alegeri legislative sunt organizate anticipat din cauza crizei politice din Kosovo, care a antrenat căderea Guvernului.

Desfăşurarea scrutinului va fi monitorizată de 170 de observatori ai Reţelei europene a observatorilor în alegeri (ENEMO) şi supravegheată de peste 120 de echipe diplomatice, sub auspiciile Uniunii Europene.

Poliţia din Kosovo va mobiliza 6.000 de persoane pentru a asigura buna desfăşurare a alegerilor, potrivit unui comunicat difuzat sâmbătă la Priştina. (Ioana Bojan, ioana.bojan@mediafax.ro)

Citește și: