Alina Matis
Iuliana Enache
Aura STAN
36746 vizualizări 4 mar 2012

Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale de duminică din Rusia cu 63,9 la sută din voturi, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a aproximativ tuturor voturilor, relatează AFP. Cifra este foarte apropiată de cea vehiculată aseară, după numărarea buletinelor din 50 la sută din secţiile de vot, conform cifrelor Comisiei electorale centrale. Atunci premierul în exerciţiu era declarat câştigător cu 64,39 la sută din voturi.

Anterior, la ora 22:00 (ora României - n.r.), premierul Rusiei ar obţinut 58,3 la sută din voturi, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne de institutul Vţiom, şi 61,80 la sută conform primelor rezultate oficiale anunţate după numărarea a 14,5 la sută din buletine, a anunţat Comisia Electorală rusă, relatează AFP.

Comunistul Ghennadi Ziuganov s-a clasat pe locul al doilea cu 17,8 la sută din voturi. Un sondaj realizat la ieşirea de la urne de institutul Vţiom îl credita pe Putin cu 58,3 la sută din voturi. Pe locul al treilea se află populistul Vladimir Jirinovski, cu 8 la sută, care l-a devansat pe miliardarul Mihail Prohorov (7,5 la sută) şi pe candidatul de centru Serghei Mironov (3,67 la sută).

Aceste procente au fost difuzate chiar la ora 21.00 (19.00 ora României), la închiderea ultimelor birouri de vot din Kaliningrad. Sondajul Vţiom îl plasează pe Prohorov pe locul al treilea, cu 9,2 la sută din voturi.


UPDATE 01.00 Ruşii s-au folosit de imaginile camerelor din secţiile de vot pentru a îşi vedea rudele şi prietenii. Alegerile prezidenţiale din Rusia s-au transformat în cel mai mare reality-show duminică din cauza miilor de camere de supraveghere instalate în peste 94.000 de secţii de vot din ţară, prima operaţiune de acest gen, transmite agenţia de presă RIA Novosti.

UPDATE 23.00 Putin a obţinut 64,39 la sută din voturi după numărarea buletinelor din jumătate din secţiile de votare, informează AFP.

UPDATE 21.22 Premierul în exerciţiu Vladimir Putin a obţinut duminică seara 63,42 la sută din voturi după numărarea buletinelor din 30 la sută din birourile de vot, potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală şi citate de AFP, informează Mediafax.

UPDATE 22.00 ,,Vă mulţumesc tuturor celor care aţi spus DA marii Rusii", le-a mai spus Putin celor 110.000 de simpatizanţi, veniţi în Piaţa Roşie pentru a fi alături de lider. ,,Am câştigat într-o luptă deschisă şi onestă", a mai adăugat acesta, cu lacrimi în ochi.

UPDATE 21.20 Vladimir Putin le-a mulţumit alegătorilor care nu au permis "distrugerea statutului rus", în discursul susţinut în faţa susţinătorilor săi reuniţi în număr mare în apropiere de Piaţa Roşie, relatează agenţia AFP, citată de Mediafax. "Alegătorii noştri ştiu să facă diferenţa între dorinţa de reînnoire şi provocările politice al căror scop este distrugerea statului", a declarat Putin, făcând referire la manifestaţiile opoziţiei.

UPDATE 21.12 Vladimir Putin a plâns în timpul primului său discurs de după alegerile prezidenţiale. "Acesta a fost un test foarte important pentru noi. Un test care să arate dacă suntem suficient de maturi şi independenţi şi am demonstrat că nimeni nu ne poate forţa să facem nimic", a declarat Putin, vizibil emoţionat, pe scena dintr-o piaţă a capitalei ruse.

UPDATE 21.00 Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev şi-au făcut apariţia în faţa celor peste 100.000 de susţinători reuniţi în apropiere de Kremlin. "Vom câştiga. Am câştigat. Glorie Rusiei!", a strigat Putin. Vladimir Putin a făcut apel la unitate între cetăţeni, "pentru patria-mamă".

UPDATE 20.15 Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat pentru gândul că rezultatele preliminare ale alegerilor prezidenţiale din Rusia nu l-au surprins. "Nici o surpriză. (Realegerea lui Putin, n.red.) Reflectă o stare de spirit după perioada Elţîn, care a însemnat o dezorganizare generală a economiei şi o stare de anarhie generală în societate. Putin a introdus mai multă rigoare şi ruşii simţeau nevoia ordinii, rigorii. Ei apreciază acest lucru, că lucrurile încep să se aşeze pe o temelie mai solidă.

UPDATE 19.45 Russia Today a anunţat că, după numărarea a 18% din buletine, Vladimir Putin are 62,47 la sută din voturi, iar procentul se aşteaptă să crească în orele următoare.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

110 milioane de ruşi şi alte două milioane din străinătate au fost aşteptaţi astăzi la vot ca să-şi aleagă preşedintele pentru a cincea oară de la destrămarea URSS. Premierul Vladimir Putin s-a confruntat cu patru contracandidaţi dintre care niciunul, potrivit analiştilor, nu reprezintă o ameninţare în calea sa către Kremlin. Putin a deţinut alte două mandate prezidenţiale în perioada 2000-2008. Ieri seară, la ora 23.00, ora României, secţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale s-au deschis în Extremul-Orient al Rusiei. Ultimele secţii de votare s-au închis la Kaliningrad, la 21.00 ora Moscovei (19.00 ora României), Primele rezultate preliminare vor fi anunţate la miezul nopţii de duminică spre luni (22.00 ora României) sau la primele ore ale zilei de luni.

Mai jos puteţi urmări LIVE VIDEO rezultatele exit-poll-urilor şi discursurile candidaţilor la preşedinţie.

UPDATE 19.00 S-au închis şi ultimele secţii de votare. AFP şi Reuters spun că Putin a câştigat cu 58,3%, Russia Today avansează cifra de 61,8%.

UPDATE 18.52 Mitingurile pro-Putin au început deja în centrul Moscovei, a anunţat un reporter Kommersant-FM, pe contul său de Twitter. "Mulţimi uriaşe de oameni se îndreaptă spre Bolotnaya, pentru a participa la demonstraţii", a scris Nikita Batalov, în mesajul postat pe reţeaua de socializare.

UPDATE 18.22 Poliţiştii au ieşit în stradă, în jurul Kremlinului, în principalele pieţe din Moscova şi la cele mai importante guri de metrou, pentru a se pregăti de eventualele mitinguri pro-Putin, scrie "The Moscow Times". În piaţa Manezh din capitala rusă au fost instalate mai multe ecrane uriaşe şi trei scene, iar accesul a fost interzis până după anunţarea exit-poll-urilor.

UPDATE 18.00 Cu doar câteva ore înainte de începerea alegerilor prezidenţiale din Rusia, camerele de supraveghere instalate în două centre de votare diferite au filmat petrecerile care aveau loc aici. Una dintre secţiile din Kirov a fost, de fapt, un club de noapte, în care tinerii au petrecut şi au dansat până în zori. Într-un alt centru de votare, din Tyumen, s-a dat o petrecere de pensionare în noaptea de dinaintea alegerilor.

UPDATE 17.45 Vladimir Putin este acuzat pe reţelele de socializare de fraude masive, scrie publicaţia britanică "The Telegraph". În decurs de numai două ore de la deschiderea centrelor de votare la Moscova, Twitter şi alte reţele de socializare au fost "inundate" de acuzaţii de vot multiplu. Tehnica ar fi fost folosită şi în timpul alegerilor parlamentare din 4 decembrie şi constă în transportarea unor grupuri mari de persoane de la o secţie la alta pentru a vota de mai multe ori.

UPDATE 17.25 Prezenţa la vot la nivel naţional a fost de 56% până la ora 18.00, ora locală a Moscovei (16.00, ora României), a anunţat Comisia Electorală Centrală. În republica Cecenia, s-a înregistrat o rată de participare record, de 94%.

UPDATE 18.45 Alegerile prezidenţiale din Rusia se apropie de sfârşit. Cu excepţia regiunii Kaliningrad (vestul federaţiei), secţiile au fost închise şi a început numărarea voturilor, a anunţat agenţia Interfax, citată de "The Moscow Times". Până la ora 17.00, ora României, prezenţa la urne a fost de 58,3%, mai mică decât în scrutinul din 2008, când rata de participare a fost de 64%.

UPDATE 16.55 Tineri alegători au venit cu peste 100 de autocare la Moscova pentru a vota, relatează agenţia AFP, citată de Mediafax. ONG-urile şi presa independentă au denunţat cu o zi înaintea scrutinului prezidenţial această tehnică de fraudare, care constă în votul multiplu, în diverse secţii de votare. Întrebaţi de AFP de ce au venit să voteze la Moscova, chiar şi de la 1.000 de kilometri distanţă, tinerii alegători s-au exprimat sub acoperirea anonimatului, unii refuzând să furnizeze explicaţii, alţii afirmând că au votat cu Putin.

Observatorii străini responsabili de supravegherea alegerilor au susţinut o conferinţă de presă, în care au lăudat sistemul de monitorizare cu camere web a procesului de votare, informează Russia Today.

UPDATE 16.20 Mai mulţi înotători au mers la vot în costume de baie şi însoţiţi de mascota clubului lor, un urs polar, într-o secţie de votare din Siberia, unde temperaturile erau de minus 2 grade Celsius, relatează RIA Novosti, citată de Mediafax.

"Am votat astfel de patru ori şi intenţionăm să reunim toţi înotătorii siberieni la următoarele alegeri şi să votăm simultan, fiecare în oraşul lui", a declarat Aleksandr Zeleneţky, liderul asociaţiei de înot Urşii Polari. Preşedintele secţiei de votare a declarat pentru RIA Novosti că unii dintre alegători s-au plâns în legătură cu înotătorii. "Le-am cerut să părăsească (secţia de votare) şi să meargă să înoate", a declarat el.

UPDATE 15.50 Un anonim a anunţat autorităţile că mai multe dispozitive explozive au fost ascunse în două centre de votare din Moscova, informează Russia Today. Echipele de genişti care au fost mobilizate la cele două secţii nu au găsit niciun fel de explozibil.

UPDATE 15.45 Până la ora 15.00, ora României, 48% dintre persoanele cu drept de vot s-au prezentat la urne, a anunţat Russia Today.

Peste 350 de persone au votat şi la cele două secţii amenajate în Capitală şi la Constanţa pentru ceteţenii ruşi aflaţi în România, informează Mediafax.

UPDATE 14.40 Rata de participare până la această oră este de peste 30 de procente, cu 4% mai mult decât la ultimele alegeri prezidenţiale, informează Russia Today, care citează Comisia Centrală Electorală.

Pe serverele de monitorizare sunt stocate deja mai bine de două milioane de ore de înregistrări de la camerele de supraveghere din secţiile de votare. Aceasta înseamnă aproximativ 700 de terabiţi (1 terabit=1.000 GB/gigabiţi) de material video.

UPDATE 13.10 Doi bărbaţi au murit, în urma unor atacuri de cord, în două secţii de votare diferite, relatează agenţia RIA Novosti, citată de Mediafax. Unul dintre ei, în vârstă de 65 de ani, membru al unei comisii electorale din Zelenograd (nordul Moscovei), a suferit infarctul cu câteva minute înaintea deschiderii secţiei de votare. Celălalt bărbat, în vârstă de 53 de ani, a fost externat din spital în urmă cu două zile şi a murit după ce a votat la Omsk, în vestul Siberiei.

UPDATE 13.07 Trei activiste, membre ale grupării feministe ucrainiene FEMEN, au fost arestate, într-o secţie de votare din Moscova, la puţin timp după ce Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin au votat. Tinerele erau dezbrăcate de la brâu în sus şi şi-au scris pe corp "fur pentru Putin".

UPDATE 12:40 Comisia Electorală a primit până acum 6.000 de sesizări, care denunţau nereguli la secţiile de votare, dar numai opt sunt anchetate de poliţie. Autorităţile din Yakut (Siberia) au arestat un bărbat care avea asupra sa opt buletine de vot. Rusul a declarat că a vrut doar să testeze vigilenţa supraveghetorilor dintr-un centru de votare.

UPDATE 12: 30 Premierul rus Vladimir Putin, favorit la alegerile prezidenţiale din Rusia, a mers la vot însoţit de soţia sa, Liudmila. Cei doi au votat într-o secţie din Moscova, după ce "a dormit bine" şi a făcut "câteva exerciţii", relatează RIA Novosti, în pagina electronică. Unul dintre jurnaliştii care îl aşteptau pe premier l-a întrebat dacă şi-a contactat echipa de campanie pentru a verifica informaţiile cu privire la presupusele nereguli.

Şi restul candidaţilor - Vladimir Jirinovski, Serghei Mironov, Mihai Prohorov şi Ghennadi Ziuganov - au votat. Preşedintele rus în exerciţiu Dmitri Medvedev şi soţia acestuia Svetlana au votat într-o secţie situată într-o şcoală din Moscova, în jurul orei 10.00, ora României. Ambii au avut două buletine de vot, unul pentru alegerile prezidenţiale, altul pentru cele municipale.

UPDATE 12: 04 Rata de participare la alegerile prezidenţiale din Rusia a depăşit 15 la sută în primele două ore de vot, a anunţat Comisia Electorală Centrală duminică, potrivit Mediafax, care citează RIA Novosti.

Rusia trăieşte ultimele ore din "ziua tăcerii" , aşa cum e considerată de legea electorală sâmbăta de dinaintea alegerilor. Peste 109 milioane de ruşi sunt aşteptaţi duminică la urne ca să-şi aleagă preşedintele din cei cinci candidaţi înscrişi. Asta în condiţiile în care niciun membru al opoziţiei radicale nu a primit autorizaţia de a candida la aceste alegeri. Ultimele sondaje, publicate la finele lui februarie, îl creditează pe actualul premier Vladimir Putin cu o victorie din primul tur, cu 60 la sută din voturi, în pofida unei fronde fără precedent împotriva regimului său.

În vreme ce contracandidaţii lui Putin s-au străduit să nu îl atace frontal pe fostul agent KGB, Opoziţia şi-a mobilizat alegătorii pentru a impune un al doilea tur de scrutin. Mai mult, se pregăteşte de proteste post-electorale ample, informează "The Guardian".

UPDATE 23:00 Secţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale s-au deschis în Extremul-Orient al Rusiei

Supraveghetorii din centrele de votare s-au plâns că sunt hărţuiţi şi au acuzat regimul că a planificat fraude masive, pentru a-i oferi lui Vladimir Putin cel de-al treilea mandat. Peste 700 de observatori străini vor fi prezenţi la centrele de votare, în încercarea de a împiedica fraudarea alegerilor, informează Radio Free Europe. Într-un gest fără precedent, care vine în contextul acuzaţiilor de măsluire a alegerilor legislative din decembrie, zeci de mii de ruşi s-au inscris şi ei pentru a fi observatori voluntari.

Sâmbătă a fost declarată "zi de linişte" în federaţie, unde campania electorală prezidenţială a luat sfârşit la ora 00.00. Uniunea Europeană şi Statele Unite, însă, nu pot fi atât de liniştite, pentru că victoria pe care Vladimir Putin se aşteaptă să o aibă mâine le forţează să îşi regândească strategiile de apropiere de Moscova, comentează "Christian Science Monitor".

Nu există contracandidat credibil

Cel mai recent sondaj sondaj de opinie independent, realizat de centrul de cercetare Levada, a arătat că actualul premier rus, în vârstă de 59 de ani, va câştiga alegerile de duminică cu 62-66% din voturi. Procentul a crescut simţitor de zilele trecute, când opoziţia şi presa internaţională deopotrivă erau încrezătoare că Putin nu va strânge jumătate din voturi şi va trebui să participe şi la un al doilea tur de scrutin. Aceasta ar fi fost o mare victorie pentru opozanţii regimului, deoarece ar fi demonstrat că Vladimir Putin nu mai are aceeaşi susţinere din partea populaţiei ca şi în celelalte două mandate prezidenţiale din trecut.

Contracandidaţii lui Putin sunt Mihail Prohorov (46 de ani), Ghennadi Ziuganov (67 ani), Vladimir Jirinovski (65 ani) şi Serghei Mironov (59 ani).

Despre Prohorov se ştie că este al treilea cel mai bogat om din Rusia, cu o avere de 18 miliarde de dolari. Se spune despre el că ar candida la insistenţele Kremlinului, pe post de instrument de divizare a electoratului celorlalţi contracandidaţi. Ghennadi Ziuganov este lider al Partidului Comunist şi candidează pentru a patra oară la prezidenţiale. Vladimir Jirinovski este conducătorul Partidului Liberal-Democrat, iar Serghei Mironov este lider al partidului Rusia Justă, fost aliat al lui Putin.

Niciunul dintre aceşti pretendenţi la funcţia de şef al statului rus nu este privit drept un candidat credibil, comentează "The Telegraph". În schimb, adevărata ameninţare pentru Putin şi omul care va putea influenţa decisiv situaţia de după alegeri va fi bloggerul anti-putere Alexei Navalny, cea mai proeminentă figură a opoziţiei la ora actuală. Navalny, care a organizat multe dintre protestele din ultimele luni, ar fi, potrivit "Wall Street Journal", omul de care se teme Putin cel mai mult, pentru că are o putere deosebit de mare în cadrul mişcării protestatare.

La final de campanie, "apocalipsa după Putin"

Lupta din ultimele zile de campanie s-a purtat mai ales la televizor. NTV, un canal pro-Kremlin, a difuzat, joi, un documentar care îi prezenta pe activiştii anti-putere drept agenţi finanţaţi de serviciile secrete americane. O altă televiziune a caracterizat protestele ample din ultima perioadă ca fiind un complot împotriva lui Vladimir Putin şi a prezentat un clip apocaliptic, intitulat "Rusia fără Putin". Înregistrarea avertizează că, fără Putin la conducerea Federaţiei Ruse, ţara va fi invadată din două părţi: din est, de China, şi din vest, de trupele NATO. Anarhia va lua locul stabilităţii, iar oamenii se vor lupta cu foametea.

Rusia are aproximativ 110 milioane de votanţi, iar prezenţa la urne se aşteaptă să fie deosebit de ridicată. Primele rezultate vor fi făcute publice luni dimineaţă. Dacă previziunile se adeveresc, Putin îşi va începe cel de-al treilea mandat în data de 7 mai. Spre deosebire de celelalte două mandate, din 2000-2004 şi 2004-2008, acesta va fi mai lung, pentru că preşedintele Dmitri Medvedev a amendat Constituţia, pentru a prelungi mandatul prezidenţial de la patru la şase ani.

Citește și: