2518 vizualizări 5 iun 2011

UPDATE 9.07 Răsturnare de situaţie. Candidatul comuniştilor Igor Dodon a obţinut 52 la sută din voturi, iar actualul primar al Chişinaului, Dorin Chirtoacă a fost votat de 43 la sută dintre alegători, potrivit rezultatelor parţiale ale alegerilor locale din capitala Republicii Moldova, citate de Unimedia. Aceste rezultate au fost publicate după prelucrarea a 99 la sută din voturi din oraşul Chişinău, ceea ce constituie 38,8 la suta din totalul voturilor pentru municipiul Chişinău.

UPDATE 22.18 Candidatul comunist la Primăria Chişinăului, Igor Dodon, a apreciat că rezultatele exit-poll-ului, care indică o victorie a candidatului liberal din primul tur de scrutin, reprezintă "un atac psihologic" şi a avertizat că "cine se bucură acum ca Dorin Geoană se grăbeşte", informează jurnal.md.


"Cunoşteam că anume aceste rezultate vor fi. Este un atac psihologic asupra opiniei publice", a afirmat Dodon, după anunţarea rezultatelor sondajului la ieşirea de la urne. "Vreau să le spun celor care se bucură acum ca Dorin Geoană că se grăbesc", a adăugat el.


Primarul în exerciţiu, liberalul Dorin Chirotacă, a declarat că aşteaptă ca rezultatele oficiale să confirme datele sondajului. "Aşteptăm ca cifrele să fie confirmate oficial în câteva ore. Sigur că ne bucurăm mult de aceste rezultate", a spus el.


Valentina Buliga, candidatul Partidului Democrat din Moldova, clasată pe locul al treilea potrivit exit-poll-ului, a apreciat că "un mesaj coerent şi cinstit nu este întotdeauna auzit".
"Dar cert este că primarul va avea mult de lucru, pentru că electoratul aşteaptă acţiuni concrete", a adăugat ea.


Candidatul independent Mihai Godea a apreciat că votul pentru Primăria Chişinău a fost puternic polarizat. "În perioada sovietică votam şi nu aveam de ales. Acum, ori votăm cu Chirtoacă, ori cu Dodon. S-a mers pe polarizarea votului. În această campanie, s-a mers pe lucruri pe care le auzim de ani de zile: comunism şi anticomunism", a spus el.


Potrivit ProTV Chişinău, premierul Vlad Filat (Partidul Liberal Democrat din Moldova) a declarat că aşteaptă rezultatele finale ale alegerilor, însă consideră că tendinţele indicate de exit-poll arată că decizia luată de PLDM a fost justă şi permite câştigarea alegerilor la Chişinău din primul tur de scrutin.


Liberalul Dorin Chirtoacă a obţinut 52,7 la sută din voturi la alegerile pentru Primăria Chişinăului, în timp ce principalul său contracandidat, comunistul Igor Dodon, a câştigat 41 la sută din voturi, potrivit unui exit-poll dat publicităţii de postul de televiziune Publika.


Potrivit rezultatelor sondajului la ieşirea de la urne, primarul în exerciţiu al capitalei moldovene ar putea obţine un nou mandat din primul tur de scrutin.


Conform exit-poll-ului, pe locul al treilea s-a clasat Valentina Buliga (Partidul Democrat din Moldova), cu 2,3 la sută din voturi, urmată de candidatul independent Mihai Godea, cu 1 la sută, Sergiu Coropceanu (Partidul Popular Creştin Democrat), cu 0,4 la sută.


Acelaşi sondaj arată că Partidul Comuniştilor a obţinut 40,3 la sută din voturile pentru Consiliul municipal, urmat de Partidul Liberal, cu 37,7 la sută şi Partidul Liberal Democrat, cu 15,4 la sută.


Sondajul la ieşirea de la urne a fost realizat de Centrul de investigaţii sociologice CBS-AXA, Institutul de Politici Publice (IPP şi Institutul European de studii politice din Moldova (IESPM), la comanda postului de televiziune Publika TV. Exit-poll-ul a fost realizat pe un eşantion de 6.000 - 8.000 de persoane, la 55 de secţii de votare din municipiul Chişinău şi are o marjă de eroare de plus/minus 2 la sută.


Alegătorii moldoveni au votat duminică în alegeri locale, principala miză fiind Primăria şi Consiliul general al municipiului Chişinău.


Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro

Citește și: