Alina Matis
5063 vizualizări 5 mar 2012

Cei patru politicieni republicani care se luptă pentru a deveni oponentul lui Barack Obama la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie se pregătesc de cea mai importantă etapă a alegerilor primare, "Super Tuesday"/Super Marţi. Zece state sunt în joc în 6 martie, şi , împreună, au peste 400 din cei 1.144 de delegaţi de care candidaţii au nevoie pentru a fi aleşi.

Mitt Romney intră în această etapă a competiţiei din postura de favorit, cu victorii în 8 din cele 13 state care au avut alegeri primare până acum. Romney, fost guvernator al statului Massachusetts, are deja 157 de delegaţi, iar candidatul ultraconservator Rick Santorum este pe locul doi, cu 52 de delegaţi.

Statele care organizează alegeri în 6 martie şi numărul de delegaţi.

Miza alegerilor de astăzi o reprezintă statele Georgia şi Ohio, care au 76, respectiv 66 de delegaţi.

Cum funcţionează sistemul alegerilor prezidenţiale americane

Alegerile prezidenţiale primare din SUA sunt etapa premergătoare alegerilor prezidenţiale generale. Acest tip de scrutin dă candidatul prezidenţial pentru fiecare dintre cele două mari partide americane, republican şi democrat. De obicei, preşedinţii în exerciţiu care sunt eligibili, deci nu au efectuat mai mult de un mandat, sunt renominalizaţi. Acesta este şi cazul actualului preşedinte american, Barack Obama, care a fost desemnat automat candidatul democraţilor la alegerile din 6 noiembrie.

Barack Obama, la Universitatea din Miami, în 23 februarie // FOTO: AFP/Mediafax

Republicanii, pe de altă parte, organizează, de la începutul anului (3 ianuarie), alegeri primare în fiecare stat. Aceste alegeri pot fi de două feluri: directe sau de tip caucus. Alegerile de tip caucus sunt întâlniri în care membrii de partid votează. Fiecare stat este liber să decidă ce fel de alegeri organizează. Momentul final îl reprezintă Convenţia Naţională, eveniment mai degrabă de imagine, pentru că, până la acea dată, candidaţii sunt cunoscuţi. Fiecare partid organizează o Convenţie Naţională. În cazul acestei alegeri, datele convenţiilor sunt următoarele: 27-30 august, Convenţia Naţională Republicană, şi 3-6 septembrie, Convenţia Naţională Democrată.

Candidatul prezidenţial al unui partid este acela care primeşte majoritatea voturilor delegaţilor, adică 1.144 (în total, sunt 2.286 de delegaţi), la Convenţia Naţională de nominalizare.

La alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie, delegaţii sunt înlocuiţi de electori, şi ei în număr diferit de la un stat la altul. Ţinta, la alegerile generale, este de 270 de voturi ale colegiului de electori. Un american poate deveni preşedinte chiar dacă, la nivel naţional, nu a primit majoritatea voturilor din partea populaţiei, dar are cei 270 de electori, cum a fost şi cazul lui George W. Bush, în 2000.

Candidaţii şi cursa republicană, la zi:


Candidaţii şi numărul de delegaţi obţinuţi până acum // Captură CBS

Republicanii au organizat până acum alegeri primare în 13 din cele 50 de state. Înaintea fiecărui scrutin, a existat cel puţin o dezbatere televizată. La începutul "sezonului dezbaterilor", nouă nume figurau în cursa republicană pentru nominalizarea la alegerile prezidenţiale din 2012: Mitt Romney, Newt Gingrich, Ron Paul, Rick Santorum, Michelle Bachman, Herman Cain, Rick Perry, Jon Huntsman şi Tim Pawlenty. Dintre toţi, doar primii patru mai sunt acum în joc.

Mitt Romney (64 de ani) - fost guvernator de Massachusetts şi om de afaceri prosper, conduce detaşat. Principala critică la adresa lui Romney este lipsa lui de consecvenţă, el schimbându-şi poziţia pe anumite subiecte de-a lungul carierei sau chiar în timpul campaniei.

 

Newt Gingrich (68 de ani) - fost lider al Camerei Reprezentanţilor, este un politician din statul Georgia. În timpul campaniei, fost implicat în mai multe scandaluri referitoare la fostele sale soţii.

Rick Santorum (53 de ani) - senator de Pennsylvania, este un politician ultraconservator şi este al doilea ca număr de delegaţi câştigaţi până acum.

Ron Paul (76 de ani) - membru al Camerei Reprezentanţilor din partea statului Texas, este la a treia candidatură pentru nominalizarea republicană. Ron Paul este medic obstetrician-ginecolog şi, în perioada în care a profesat, 1960-1980, a adus pe lume 4.000 de copii.

"Acestea sunt cele mai bizare alegeri primare pe care şi le pot aminti americanii", a comentat New York Magazine, adăugând că primarele "au arătat cum Partidul Republican se autodivizează", din cauza campaniei pline de scandaluri, în care candidaţii s-au autodesfiinţat.

"Cu şase luni înaintea începerii alegerilor primare, fiecare republican pe care îl ştiam spunea: <<O să câştigăm. O să îl batem pe Obama. Acum, până şi aceia care l-au susţinut pe Romney exclamă: "Dumnezeule, ce dezastru!">>", a declarat Ed Rollins, fost consilier al preşedintelui american Ronald Reagan, citat de New York Magazine.

Momente controversate

Primul mare scandal a avut loc chiar după primele alegeri, cele din Iowa, care au avut loc în 3 ianuarie. Rezultatul scrutinului, care a fost de tip caucus, nu este nici măcar acum stabilit, iar delegaţii de aici vor alege pe cine vor vrea la Convenţia Naţională. Mai întâi, Romney a fost declarat câştigător, întrecându-l pe Rick Santorum cu opt voturi. Pe urmă, s-au pierdut rezultatele din opt districte, eroare care i-a adus lui Santorum victoria şi un plus de 34 de voturi peste Romney. Până şi liderii republicani din Iowa au fost nevoiţi să recunoască faptul că alegerile au fost un eşec şi că cel mai corect ar fi ca rezultatul să îi dea pe Romney şi Santorum la egalitate.

Un alt scandal care a pus într-o lumină proastă tot sistemul electoral a fost decizia statului Florida de a-şi ţine alegerile mai devreme. Această decizie l-a costat pe învingător, Mitt Romney, câţiva zeci de delegaţi, deoarece Florida nu a mai avut timp să aleagă toţi cei peste 90 de delegaţi şi a pus în joc doar 50.

Newt Gingrich, ale cărui discursuri vorbesc mereu despre sanctitatea căsătoriei, a suferit o lovitură de imagine puternică în ianuarie, când una dintre fostele sale soţii l-a acuzat că i-a propus să fie de acord ca el să aibă o amantă. Lui Newt Gingrich îi lipseşte caracterul moral necesar pentru a ocupa funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii, a declarat, pentru ABC News, Marianne Gingrich. Fosta soţie a politicianului republican a susţinut că Gingrich său a înşelat-o de multe ori şi i-a propus să aibă "căsătorie deschisă" pentru a putea avea, în acelaşi timp, şi o amantă, şi o soţie.

Marianne Gingrich, fosta soţie a candidatului republican Newt Gingrich // Foto: captură ABC News

Una dintre cele mai mari greşeli îi aparţine favoritului cursei, lui Mitt Romney. La 1 februarie, în dimineaţa de după Victoria din statul Florida, Romney a declarat că nu îi pasă nici de săracii, nici de bogaţii americani: "Sunt în această cursă pentru că îmi pasă de americani. Nu mă îngrijorează cei foarte săraci. Avem o plasă de siguranţă pentru ei. Dacă trebuie reparată, o voi repara", a spus candidatul republican. "Nu mă îngrijorează nici cei foarte bogaţi. Ei sunt foarte bine. Ce mă interesează pe mine este nucleul Americii, acei 90-95% care luptă în acest moment (pentru bunăstarea lor, n.red.)", a adăugat Mitt Romney.


Calendarul principalelor evenimente care urmează:

• 10 martie: Caucus în Kansas
• 3 aprilie: Washington DC, Maryland, Wisconsin,
• 24 aprilie: New York (96 de delegaţi)
• 29 mai: Texas (155 de delegaţi)
• 5 iunie: California.
• 26 iunie: Primare în cinci state, între care şi Utah
• 27-30 august: Convenţia naţională a partidului republican la Tampa Bay, Florida, pentru a desemna oficial candidatul care îl va înfrunta pe Barack Obama.
• 3-6 septembrie: Convenţia naţională a partidului democrat la Charlotte, în North Carolina, pentru oficializarea candidaturii preşedintelui Obama.
• 3 octombrie: Prima dezbatere televizată între cei doi candidaţi la Universitatea din Denver (Colorado, vest).
• 16 octombrie: A doua dezbatere la universitatea Hofstra, din statul New York.
• 22 octombrie: Ultima dezbatere la Universitatea Lynn din Boca Raton, în Florida.
• 6 noiembrie: Alegeri prezidenţiale.
• 20 ianuarie 2013 - învestitura preşedintelui Statelor Unite.

Candidaţii de la alegerile primare republicane// FOTO: AFP/Mediafax

 

Citește și: