Alina Matis
2777 vizualizări 3 oct 2012

„Sezonul electoral” din SUA, început în urmă cu un an, dacă luăm în calcul întreaga campanie pentru alegerile primare, a adus în faţa americanilor două idei complet diferite despre cum ar trebui să le fie condusă ţara. Cel puţin asta susţin candidaţii, preşedintele Barack Obama şi republicanul Mitt Romney.

Nu de puţine ori, însă, cursa electorală a fost dominată de o goană obsesivă după gafele taberei adverse, şi nu de politici propuse. Ba mai mult, pe măsură ce se aproprie ziua de 6 noiembrie, mesajul este simplificat. Spre exemplu, dacă în toamna anului 2011 Mitt Romney se lăuda că are un program economic pe 59 de puncte, reunite într-un volum de 160 de pagini, la Convenţia Republicană de la sfârşitul lunii august, candidatul nu mai vorbea despre nicio acţiune concretă şi îşi îndemna electoratul să îl voteze, urmând să discute despre măsurile specifice pentru îmbunătăţirea economiei după ce îl vor instala la Casa Albă.

De ce ne interesează şi pe noi

Joi dimineaţa (ora României), cei doi oponenţi vor avea ocazia de a discuta din nou despre planurile lor şi de a explica poporului american ce intenţionează fiecare să facă în următorii patru ani, în cadrul primei dezbateri televizate. Economia va fi subiectul principal al confruntării electorale, însă, până la cea de-a treia dezbatere, Barack Obama şi Mitt Romney vor fi atins toate subiectele importante.

Fie că este vorba despre politici economice, apărare, imigraţie, sănătate, relaţia cu UE, Iran, Israel sau China, toate aceste teme sunt de interes pentru lumea întreagă. Mitt Romney, spre exemplu, nu este de acord ca americanii să ajute băncile europene. Barack Obama, pe de altă parte, crede că, dacă nu ajută zona euro, economia americană va avea de suferit. Iată un punct de interes inclusiv pentru români.

Un alt exemplu: planurile celor doi candidaţi la preşedinţia SUA în privinţa retragerii din Afganistan sunt deosebit de importante şi pentru noi, care mai avem aproximativ 1.800 de militari în acest teatru de operaţie. De asemenea, Mitt Romney este mult mai vehement când vine vorba despre o acţiune militară împotriva Iranului şi ar sprijini Israelul dacă ar decide să pornească un război împotriva ţării lui Ahmadinejad. De cealaltă parte, Obama încă mizează pe diplomaţie. Un război cu Iranul, însă, interesează orice ţară din lumea dezvoltată.

gândul vă prezintă principalele teme ale campaniei prezidenţiale din SUA şi poziţia candidaţilor pe aceste teme:

ECONOMIE

Barack Obama:

În 2010, Barack Obama a reuşit să treacă de Congres două dintre cele mai importante reforme din ultimele decenii. Prima, în martie, este The Patient Protection and Affordable Care Act, cunoscută drept „Obamacare”, o lege prin care 32 de milioane de americani primesc asigurare de sănătate. Cea de-a doua este Wall Street Reform and Consumer Protection Act, sau legea Dodd-Frank, promulgată în iulie 2010, considerată cea mai mare reformă a sistemului financiar de la Marea Depresiune. Concret, este un act legislativ care îi acordă Washington-ului puteri sporite pe Wall Street.

De asemenea, în septembrie 2011, Obama a propus The American Jobs Act, un stimul de 447 de miliarde de dolari menit să creeze un milion de locuri de muncă până în 2016.

În ceea ce priveşte impozitele, Obama vrea creşterea impozitului pe profit cu 5%, scăderea impozitului pentru companii cu până la 10% şi instituirea „regulii Buffet”, care presupune plata unui impozit pe venit de până la 30% pentru persoanele cu venituri anuale de peste un milion de dolari.

Mitt Romney:

De cealaltă parte, Romney, în spiritul republican, pledează pentru cât mai puţină reglementare, pieţe cât mai libere şi, deci, un stat cât mai slab. Propune scăderea impozitelor, în special pentru corporaţii, măsură care susţine că îl va ajuta să creeze 12 milioane de noi locuri de muncă. Aceste aspecte, împreună cu, printre altele, scăderea puterii sindicatelor, fac parte din cartea de 160 de pagini şi cu 59 de politici economice, pe care Romney a lansat-o la începutul campaniei sale.

Poziţia sa în ceea ce priveşte reforma asigurărilor de sănătate este unul dintre cele mai controversate aspecte ale campaniei. Cu toate că, în timp ce era guvernator al statului Massachusetts, Mitt Romney a introdus o lege foarte asemănătoare cu „Obamacare”, când a intrat în cursa electorală din 2012, republicanul a promis că va abroga legea lui Barack Obama. Ulterior, candidatul a dat asigurări că sunt şi părţi din reforma lui Obama pe care le va păstra. În cele din urmă, Romney a ajuns să penduleze constant între aceste două poziţii opuse, fie şi la interval de câteva minute, după cum a arătat Washington Post.

Mai mult, într-o interviu recent pentru CBS News, fostul guvernator care argumenta că existenţa unor camere de urgenţă deschise non-stop, la care se poate prezenta orice american, este dovadă că sistemul asigurărilor de sănătate funcţionează.

Alte politici economice propusă de Romney sunt acordarea mai multor permise de forare petrolieră, precum şi neimplicarea în criza economică din zona euro.

IMIGRAŢIE

Cu aproximativ 11 milioane de imigranţi ilegali în SUA, Obama şi Romney propun ambii o reformă a politicilor imigraţioniste. Subiectul este deosebit de important pentru această campanie, deoarece miza este votul comunităţii latino-americane, fără care niciunul nu poate câştiga alegerile.

Barack Obama:

După ce, în timpul mandatului său, s-a ajuns la un număr record de deportări pe an, 400.000 de persoane, potrivit unui studiu PEW citat de Council on Foreign Relations, preşedintele SUA a adoptat în luna iunie o lege cu iz electoral, care ar urmează să intre în vigoare în 2015: imigranţii ilegali care au venit în SUA când erau copii nu vor mai fi deportaţi.

Totodată, în luna mai a anului trecut, Obama a lansat Blueprint on Immigration Reform, bazele pe care ar urma să se realizeze reforma imigraţiei. „Îmbunătăţirea sistemului imigraţiei ar distruge o economie subterană uriaşă, care exploatează o mână de lucru ieftină şi oferă salarii deprimante pentru toţi ceilalţi”, a declarat preşedintele SUA.

Mitt Romney:

Cu toate că republicanii sunt foarte vehemenţi când vine vorba de scoaterea tuturor imigranţilor ilegali din ţară, Mitt Romney a avut grijă să îşi mai nuanţeze poziţia pe acest subiect de când a devenit clar că va primi investitura partidului său pentru a candida împotriva lui Obama.

Astfel, fostul guvernator, şi el copil de imigranţi, vorbeşte acum de auto-deportare şi susţine că, dacă imigranţilor fără acte le va fi tot mai greu să găsească un loc de muncă pe „Tărâmul Făgăduinţei”, vor pleca. Una dintre modalităţi este sistemul E-Verify, prin care un angajator poate afla imediat dacă un potenţial angajat are dreptul să lucreze în SUA sau nu. Sistemul are şi susţinerea lui Barack Obama.

De asemenea, Romney vrea construirea unui gard pe toată lungimea graniţei Statelor Unite cu Mexic, acordarea de vize pentru studenţii străini doar în anumite domenii în care americanii nu au suficienţi experţi (exemplu: cercetarea în domeniul celulelor stem şi inginerie eco).

În fine, republicanul vrea ca statele să aibă mai multe putere pentru a-şi rezolva cum cred de cuviinţă problemele pe care le au cu imigranţii.

APĂRARE

Cheltuielile Statelor Unite pentru apărare s-au dublat în ultimul deceniu şi au contribuit masiv la datoria naţională americană. Din acest motiv, bugetul pentru apărare este un subiect foarte important al acestei campanii.

Barack Obama:

Tocmai din cauza costurilor foarte mari pe care le presupuneau războaiele din Irak şi Afganistan, Barack Obama a grăbit încheierea fazelor de combat în ambele teatre de operaţie. Liderul SUA a criticat în repetate rânduri dimensiunile bugetului naţional pentru apărare şi a atras atenţia asupra pericolului războiului cibernetic. De altfel, se crede că administraţia sa a efectuat mai multe atacuri cibernetice, inclusiv cel cu virsului Stuxnet, în 2010, pentru a prejudicia programul nuclear iranian.

Ca parte a resetării relaţiilor cu Rusia, Obama a ratificat un nou tratat START, în februarie 2010, care limitează ogivele nucleare la 1.550 pentru zece ani (de la 2.200).

Mitt Romney:

Romney nu numai că nu concepe scăderea cheltuielilor pe apărare, dar vrea un buget şi mai mare în acest scop. Promite construirea mai multor nave pentru marina americană, scuturi antirachetă şi suplimentarea forţelor aeriene cu 100.000 de soldaţi. În acelaşi timp, republicanul a afirmat că va scădea numărul civililor din Departamentul Apărării, pentru a oferi salarii mai mari militarilor.

Romney a criticat Administraţia Obama pentru că nu a recuperat drona capturată anul trecut de iranieni. De asemenea, republicanul susţine că, dacă Obama va fi reales şi va scădea bugetul apărării aşa cum intenţionează, SUA îşi vor pierde poziţia de lider în cadrul NATO.

Ambii candidaţi susţin controversatele atacuri cu drone asupra presupuşilor terorişti.

POLITICĂ EXTERNĂ

Israel şi Palestina

Barack Obama:

Relaţiile lui Obama cu liderul israelian Benjamin Netanyahu au fost marcate de multe fricţiuni în ultimele luni, principalul motiv fiind Iranul. Cu toate că preşedintele SUA a declarat în repetate rânduri că are o relaţie bună cu Netanyahu, speculaţiile s-au intensificat după ce Obama ar fi refuzat să aibă o întrevedere cu liderul israelian în timpul Adunării Generale a ONU. De altfel, Barack Obama a fost criticat pentru că a ignorat cutuma şi nu s-a întâlnit cu niciun lider în timpul summit-ului de la New York, invocând un program aglomerat, deşi a mers la două emisiuni de divertisment.

În plus, democraţii au omis să introducă în platforma lansată în luna septembrie referirea la Ierusalim drept capitala Israelului, un gest considerat de unii drept intenţionat. Ulterior, eroarea a fost corectată.

Deşi nu a făcut nicio vizită în Israel în timpul acestui mandat, Obama promite că va merge în statul evreiesc dacă va fi reales.

Liderul american vorbeşte des despre sprijinul pe care Israelul îl are din partea SUA şi a încercat fără succes să medieze în 2010 noi discuţii de pace israelo-palestiniene. A acordat anul acesta 70 de milioane de dolari pentru sistemul de apărare anti-rachetă al Israelului şi s-a opus demersurilor Palestinei de a obţine statut de membru ONU, pe motiv că este prematur pentru aşa ceva şi ar afecta negocierile de pace, potrivit Council on Foreign Relations.

Mitt Romney:

Mitt Romney a jucat cartea israeliană pe tot parcursul campaniei. Prieten de mulţi ani cu Benjamin Netanyahu, republicanul vrea să facă întărirea parteneriatul cu Israel o prioritate a Statelor Unite. „Israel este cel mai apropiat aliat al SUA în Orientul Mijlociu şi este un izvor de democraţie şi libertate în regiune. Pentru a garanta securitatea Israelului, Mitt Romney va colabora cu Israelul pentru a ajuta acest stat să îşi păstreze avantajele militare. SUA vor reduce asistenţa pentru palestinieni, dacă vor continua să caute statutul de membru ONU”, se arată în programul oficial al lui Mitt Romney.

Totodată, republicanul, care a efectuat o vizită în Israel şi în timpul campaniei, promite că prima lui vizită peste hotare în calitate de preşedinte al SUA va fi în statul evreiesc, pentru a sublinia importanţa acestui parteneriat pentru americani.

Odată ales, Romney susţine că va muta ambasada SUA de la Tel Aviv, unde sunt toate celelalte ambasade, la Ierusalim.

În ceea ce priveşte un eventual atac al Israelului asupra Iranului, Romney ar alătura Statele Unite unei astfel de acţiuni. „Israelul are dreptul să se apere, iar America trebuie să îi fie alături”, a declarat Romney, în timpul vizitei pe care a făcut-o în Israel în luna iunie.

În aceeaşi înregistrare cu camera ascunsă de la un eveniment de strângere de fonduri în care a criticat jumătate din electoratul american pentru că nu plăteşte impozit pe venit şi e dependent de ajutorul statului, Romney şi-a exprimat şi părerea despre Palestina. „Palestinienii nu au niciun interes să ajungă la pace”, a spus republicanul.

Iran

Barack Obama:

După cum a declarat şi în cadrul Adunării Generale a ONU, Barack Obama încă vrea să ţină sub control conflictul iranian prin diplomaţie. "Să fiu bine înţeles: America vrea să încheie problema (cu Iran, n.red.) prin diplomaţie şi credem că există timp şi spaţiu pentru aşa ceva. Dar timpul nu este nici el nelimitat", a afirmat preşedintele american.

Obama refuză liniile roşii pe care vrea să le impună Iranului Israelul şi doreşte să continue pe drumul sancţiunilor economice.

Mitt Romney:

Candidatul republican nu se fereşte să vorbească despre această ”linie roşie”, care, în opinia lui, nu este obţinerea armei nucleare, ci capacitatea nucleară.

„Dacă mă vreţi să fiu următorul vostru preşedinte, iranienii nu vor ajunge să aibă arma nucleară”, spunea Romney în 2011.

Dată fiind prietenia cu Benjamin Netanyahu, candidatul republicanilor la preşedinţia SUA ar susţine Israelul într-un război împotriva Iranului.

Mitt Romney a declarat, într-o dezbatere din ianuarie 2012, că închiderea Strâmtorii Ormuz de către Iran ar fi considerată de SUA drept „un act de război”, aminteşte CFR. Totodată, el susţine că va impune sancţiuni şi mai dure republicii islamice, însă nu a detaliat despre ce sancţiuni ar fi vorba.

Afganistan-Pakistan

Barack Obama:

În martie 2009, Obama a semnat Af-Pak Strategy, un plan al viitorului războiului împotriva terorismului care pune accentul pe rebelii din Pakistan. Tot atunci, preşedintele a suplimentat cu 33.000 numărul soldaţilor americani din Afganistan. De atunci, 10.000 dintre ei s-au întors acasă, iar Administraţia Obama vrea să încheie misiunea de combat din Afganistan chiar şi la mijlocul lui 2013. După acest punct, începe partea de asistenţă acordată trupelor afgane.

De asemenea, Obama a semnat un parteneriat pe zece ani cu Afganistanul, pentru ajutor post-combat. În ciuda creşterii îngrijorătoare a numărului de atacuri asupra americanilor din partea soldaţilor afgani (numite „green on blue attacks”), Obama continuă să laude succesele războiului din Afganistan, trecând deseori aceste succese prin prisma asasinării lui Osama bin Laden.

Pe viitor, Obama este aşteptat să continue atacurile cu drone din Pakistan, în ciuda criticilor că aceste misiuni ar duce la moartea unui număr mare de civili.

Mitt Romney:

Candidatul republican promite, în programul său oficial, că, deîndată ce-şi va începe mandatul, „va revizui tranziţia din Afganistan”.

Totodată, el susţine că, sub îndrumarea sa, Statele Unite nu vor mai fi „timide în a se folosi de puterea pe care o au asupra Afganistanului şi Pakistanului”, pentru a-şi atinge anumite obiective ale războiului împotriva terorismului.

Romney vrea o cooperare mai strânsă cu Pakistanul şi susţine că şi el ar fi făcut întocmai ca Obama şi ar fi intrat în Pakistan pentru a-l omorî pe Osama bin Laden.

Rusia

Barack Obama:

Obama şi-a propus pentru mandatul care tocmai se încheie repornirea relaţiilor cu Rusia, însă scutul antirachetă din Europa Centrală continuă să fie o sursă de probleme între cele două state. Totuşi, Barack Obama a reuşit să semnezecu Rusia noul tratat START.

Relaţiile cu Rusia s-au mai răcit şi din cauza problemei Siriei şi a veto-ului rusesc în Consiliul de Securitate al ONU privind o rezoluţie pe Siria. La rândul lor, ruşii îi acuză pe americani că au agravat războiul din Siria furnizându-le arme rebelilor.

Mitt Romney:

Unul dintre comentariile care l-au costat mult pe Mitt Romney din punct de vedere al credibilităţii ca lider american a fost o afirmaţie din luna martie, după ce Barack Obama şi Medvedev au vorbit între ei despre scutul antirachetă, uitând că au microfonul deschis. „Rusia este fără îndoială inamicul geopolitic numărul unu al Statelor Unite”, a comentat republicanul la acea vreme. În programul său de campanie, Romney susţine că Rusia este unul dintre statele pe care le-ar „înfrunta” dacă ar ajunge preşedinte.

China

Barack Obama:

Actualul preşedinte a depus eforturi intense încă de la începutul mandatului său, mai ales prin Hillary Clinton, pentru a îmbunătăţi relaţiile cu China. Aceste relaţii s-au răcit, totuşi, în ultima vreme, pe fondul politicilor monetare chineze, criticate de americani.

De asemenea, SUA au depus, împreună cu Uniunea Europeană şi Japonia, o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului, în care acuză China că monopolizează pământurile rare, un grup de metale care constituie materia primă pentru produsele de înaltă tehnologie.

Totodată, Obama a denunţat practicile comerciale incorecte ale Chinei şi a oferit azil unui disident, Chen Guancheng.

Mitt Romney:

În platforma sa, Mitt Romney susţine că va trimite o prezenţă americană semnficativă în Pacific, pentru a contracara dominaţia Chinei în regiune. Cu acelaşi scop, republicanul va căuta să întărească relaţiile comerciale cu alte state asiatice.

Romney a acuzat China în repetate rânduri că exploatează alte economii prin furt intelectual şi a promis că va purta un adevărat război economic cu statul comunist. „Mitt Romney va implementa o strategie care face drumul Chinei către hegemonia regională mult mai costisitor decât alternativa, adică să devină un partener responsabil în sistemul internaţional”, promite Romney.

Republicanul, care are cinci fii şi 18 nepoţi, consideră regula unui singur copil din China drept „barbară”.

Citește și: