Alina Matis
8200 vizualizări 22 oct 2012

Preşedintele democrat al Statelor Unite, Barack Obama, şi adversarul lui republican, fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, s-au confruntat pentru a treia şi ultima oară, în cadrul unei dezbateri pe probleme de politică externă, care a avut loc luni noapte, la Universitatea Lynn din Boca Raton, Florida, cu numai două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale.

Cu toate că unele sondaje efectuate "la cald" în rândul alegătorilor care au urmărit dezbaterea îl dădeau câştigător al ultimei confruntări pe Obama, ambii candidaţi au profitat de fiecare ocazie pentru a vorbi despre economie şi, de fapt, despre orice alte probleme decât politica externă, arătând că acest subiect rămâne pe fundalul acestei campanii.

Moderatorul, jurnalistul CBS Bob Schieffer, a intervenit prea puţin în dezbatere, chiar şi atunci când cei doi candidaţi refuzau să răspundă la întrebări, preferând, în schimb, să discute despre alte subiecte şi să repete argumente din celelalte dezbateri.

Barack Obama a avut numeroase atacuri foarte reuşite, unul dintre ele fiind când i-a răspuns lui Romney cu următoarea replică la un atac privind diminuarea flotei americane, anul de referinţă al republicanului fiind 1917: "Domnule guvernator, spuneţi că avem mai puţine nave decât în 1917. Avem şi mai puţini cai sau mai puţine baionete!".

Cât despre Mitt Romney, fostul guvernator de Massachusetts a avut aceeaşi strategie ca şi în dezbaterile precedente şi a încercat să fie cât mai moderat posibil. Republicanul a arătat că s-a pregătit intens pentru această ultimă dezbatere, dat fiind că politica externă nu este nicidecum punctul lui forte. Romney nu a reuşit, însă, să arate diferenţe majore în materie de relaţii internaţionale între el şi Barack Obama, preferând, în schimb, să se "lipească" de unele dintre politicile actualului preşedinte, posibil de teama de gafe.

Unul dintre punctele cele mai slabe ale republicanului din această dezbatere a fost momentul în care nu a mai recunoscut că poziţia sa faţă de asistenţa statului pentru industria auto a fost ca ajutorul să vină după faliment. Barack Obama l-a contrazis în repetate rânduri în această privinţă şi i-a îndemnat pe americani să verifice. "Oamenii din Detroit nu uită niciodată!", i-a spus preşedintele contracandidatului său.

În declaraţia finală, Mitt Romney le-a transmis americanilor că au de ales între două drumuri diferite pentru ţara lor: drumul propus de el, al repornirii economiei şi reafirmării măreţiei Statelor Unite; de cealaltă parte, se află drumul preşedintelui, care, a spus republicanul, este drumul Greciei.


URMĂRIŢI ÎNREGISTRAREA ULTIMEI DEZBATERI TELEVIZATE DINTRE BARACK OBAMA ŞI MITT ROMNEY:


MAI JOS, PRINCIPALELE DECLARAŢII, ÎN FORMAT LIVE TEXT

UPFATE 5.32 Mitt Romney: "Aveţi ocazia de a alege un lider adevărat. Eu vreau să repornesc economia. America îşi va reveni, iar pentru asta e nevoie de un preşdinte care poate lucra cu ambele partide. Ştiu ce trebuie să facem. Această naţiune este speranţa Pământului. Avem nevoie de un lider puternic şi al vrea să fiu acel lider, motiv pentru care vă cer votul".

UPDATE 5.30 Barack Obama îşi susţine declaraţia finală: "În ultimii patru ani, am înregistrat progrese reale. Guvernatorul Romney vrea să ne ducă înapoi la politicile care ne-au adus în criză. Eu am o viziune diferită. După un deceniu de războaie, trebuie să avem grijă şi de ţara noastră, iar dacă o să am privilegiu de a rămâne preşedinte pentru încă patru ani, voi depune toate eforturile pentru a mă asigura că Statele Unite rămân cea mai puternică ţară din lume".

UPDATE 5.28 Moderatorul le permite candidaţilor în continuare să vorbească despre economie. Vedem aceleaşi atacuri din celelalte două dezbateri prezidenţiale. "E o tragedie pentru o naţiune atât de prosperă că ultimii patru ani au fost atât de grei", spune Mitt Romney.

UPDATE 5.25 Contre dure pe atitudinea lui Romney faţă de falimentul industriei auto. Domnule guvernator, continuaţi să retuşaţi istoria! Aţi spus că nu veţi ajuta industria auto nici în caz de faliment!". "Vă înşelaţi", îi spune Romney lui Obama, la care preşedintele în exerciţiu le cere oamenilor să verifice. Romney a spus, într-adevăr, că nu va ajuta industria auto decât după faliment.

UPDATE 5.20 Candidaţii dezbat problema Chinei. "China poate fi şi un partener, dacă respectă regulile", punctează candidatul republican.

UPDATE 5.10 Se deschide pentru prima oară în seria dezbaterilor subiectul atacurilor cu drone, unde ambii candidaţi par să fie de acord. "Sunt de acord cu preşedintele, cred că trebuie să folosim toate mijloacele de care dispunem. Eu susţin astfel de atacuri", spune Romney.

UPDATE 5.00 Gafă din partea moderatorului, care spune "Obama bin Laden" în loc de "Osama bin Laden". Schieffer trece repede peste acest moment şi îl întreabă pe Romney: "Ce veţi face dacă veţi ajunge la finalul calendarului de retragere şi veţi constata că afganii nu pot prelua responsabilitatea asupra ţării lor". Romney nu oferă prea multe detalii şi vorbeşte despre nevoia ca Statele Unite să se concetreze asupra relaţiilor cu Pakistan. "Vom fi gata până în 204 şi, dacă voi fi preşdinte, mă voi asigura că voi aduce trupele noastre acasă până la finele lui 2014", spune republicanul.

Obama: "Am îndeplinit multe din obiectivele acestui război şi suntem în situaţia de a putea realiza tranziţia".

UPDATE 4.59 Obama vorbeşte acum despre asasinarea lui Osama bin Laden.

UPDATE 4.50 Cei doi candidaţi sunt întrebaţi despre un potenţial atac din partea Iranului asupra Israelului. Obama: "În primul rând, Israelul este un prieten adevărat. Este cel mai puternic aliat pe care îl avem în regiune. Dacă Israelul este atacat, America îi va fi alături". Mitt Romney declară şi el că, dacă va fi ales preşedinte, va fi alături de Israel în eventualitatea unui atac. Spre deosebire de Obama, republicanul vorbeşte şi despre aşa-numita "linie roşie" faţă de Iran, care în cazul lui, este dezvoltarea capacităţii nucleare, nu obţinerea armei.

UPDATE 4.47 Discuţia se întoarce, în sfârşit, la apărare. Obama: "Cheltuielile noastre militare au crescut constant de când mi-am început mandatul. Cheltuim mai mult decât următoarel zece ţări la un loc. Trebuie să ne gândim, însă, şi la securitatea cibernetică. Trebuie să ne gândim şi la spaţiu".

UPDATE 4.39 Romney profită de scurta schimbare de subiect şi repetă atacurile din dezbaterile precedente împotriva politicilor economice ale lui Obama. Discuţia ajunge şi la reforma educaţiei. Moderatorul le cere candidaţilor să se întoarcă la tema stabilită, şi anume la politică externă. Romney continuă să vorbească despre educaţie.

UPDATE 4.35 Obama: "America este o ţară indispensabilă. Este mai puternică în context mondial decât a fost când mi-am început mandatul".

UPDATE 4.30 Mitt Romney continuă să îl atace pe Obama în privinţa bugetului pentru apărare. "Avem o flotă mai mică decât oricând post-1917. Avem o aviaţie mai veche şi mai mică decât oricând post-1947", sunt argumentele lui Romney.

Replica lui Obama: "Cred că guvernatorul Romney nu s-a uitat destul la cum funcţionează armata noastră. Aţi spus că avem mai puţine nave decât în 1917. Avem şi mai puţini cai şi mai puţine baionete. Armata s-a schimbat."

UPDATE 4.28 Romney atacă planul lui Obama de a micşora bugetul Statelor Unite pentru apărare, o critică recurentă a republicanilor. Bob Schieffer îl întrerupe, pentru a deschide un nou segment al dezbaterii, rolul SUA în lume. "Pentru a ne păstra locul în lume, America trebuie să fie puternică, trebuie să conducă", spune Romney, cu referire la problemele economice ale ţării, precum şi la nevoia de a ţine armata americană cât mai puternică posibil. Republicanul atacă şi acţiunile administraţiei Obama cu referire la scutul antirachetă din Europa.

UPDATE 4.25 Obama este întrebat dacă are vreun regret pentru că s-a pronunţat prea devreme în timpul Primăverii Arabe asupra plecării lui Mubarak de la putere. "Nu, nu am, pentru că trebuie să susţinem democraţia", este răspunsul candidatului democrat.

UPDATE 4.22 Romney: "Obiectivul nostru este să îl înlocuim pe Assad cu un guvern prieten. Trebuie să le dăm (rebelilor, n.red.) armele de care au nevoie".

UPDATE 4.17 Bob Schieffer îi aminteşte lui Obama că a trecut mai bine de un an de când i-a cerut prima oară lui Bashar al Assad să plece de la conducerea Libiei. "Am încercat să strângem comunitatea internaţională. Dar, până la urmă, sirienii vor trebui să îşi decidă singuri soarta. Ceea ce vede, acolo este devastator, dar o implicare mai mare în Siria este un pas important şi trebuie să avem grijă pe cine susţinem acolo. Eu sunt încrezător că zilele lui Assad sunt numărate. Nu putem să facem doar ce propune Mitt Romney, şi anume să dăm arme opoziţiei şi atât", este răspunsul lui Obama.

Mitt Romney: "Îndepărtarea lui Assad este o prioritate pentru noi. Nu trebuie să ne implicăm militar. Assad trebuie să plece şi va pleca", spune candidatul republican, care vorbeşte despre relaţiile Siriei cu Iranul.

UPDATE 4.12 Mitt Romney repetă o falsă critică, aceea că Frăţia Musulmană a ajuns la putere în Egipt. Obama îi aduce aminte că, în urmă cu câteva luni, a spus că principalul inamic geopolitic al Statelor Unite este Rusia. "Mă bucur că sunteţi de acord că al-Qaida este o ameninţare, pentru că, în urmă cu câteva luni, susţineaţi că Rusia este o ameninţare. De fiecare dată când v-aţi exprimat pe politică externă, v-aţi înşelat", susţine Obama. "Aţi spus întâi că nu ar trebui să avem un calendar al retragerii din Afganistan, pe urmă aţi zis că ar trebui, acum spuneţi că poate. Nu numai că vă înşelaţi, dar transmiteţi mesaje confuze soldaţilor noştri", a adăugat preşedintele.

UPDATE 4.10 Barack Obama repetă declaraţiile făcute în dezbaterea precedentă şi sugerează că declaraţiile confuze din primele zile de după atentatul asupra consulatului american au fost un rezultat al datelor diferite primite de la serviciile de informaţii. "Domnule guvernator, mă bucur că sunteţi de acord cu mine în ceea ce priveşte al-Qaida, însă strategia dumneavoastră e să vă împrăştiaţi pe toată harta", îi spune Obama lui Romney.

UPDATE 4.07 Prima întrebare este despre locul Statelor Unite în Orientul Mijlociu în general şi, în special, reacţia administraţiei Obama la atentatul din Libia din 11 septembrie, în care a fost ucis ambasadorul american din această ţară, Chris Stevens. Mitt Romney îl laudă pe Obama pentru că l-a ucis pe Osama Bin Laden, dar susţine că situaţia în Orientul Mijlociu s-a deteriorat.

UPDATE 4.00 Cei doi candidaţi au ajuns pe scenă şi şi-au dat mâna. Ultima dezbatere prezidenţială din Statele Unite a început.


Formatul dezbaterii finale a fost acelaşi precum în prima confruntare, de la începutul lunii, când Barack Obama a avut o prestaţie surprinzător de slabă, care a afectat puternic moralul în tabăra democrată.

Moderator a fost Bob Schieffer, gazda celebrei emisiuni difuzate de CBS, Face the Nation, iar rolul lui va fi analizat în detaliu, după ce celălalalt moderator bărbat, Jim Lehrer, a fost criticat pentru atitudinea lui pasivă din timpul primei dezbateri. De cealaltă parte, cele două jurnaliste care au moderat dezbaterea vicepreşedinţilor (Martha Raddatz) şi cea de-a doua dezbatere Obama-Romney (Candy Crowley) au avut o prestaţie mult mai bună, ele având grijă să le atragă atenţia candidaţilor când nu au respectat timpul alocat, nu au răspuns la obiect ori pur şi simplu nu au avut dreptate.

Tema generală (vedeţi aici subiectele stabilite de moderator) a acestei ultime dezbateri prezidenţiale a fost  politica externă, subiect care, cu puţine excepţii, a stat în fundalul acestei campanii, în detrimentul temelor economice.

"Politica externă nu a fost un subiect important în această campanie. Adevăratele probleme de politică externă pe care le are ţara acum - Afganistan, Irak, Iran - abia au fost menţionate", a explicat pentru gândul John Head, scriitor şi jurnalist american independent, fost secretar de presă al lui Maynard Jackson, primul primar afro-american dintr-un oraş sudist important (Atlanta).

Head consideră că, atunci când vine vorba despre substanţa politicilor lor, nu există diferenţe fundamentale între Barack Obama şi Mitt Romney, la capitolul relaţii internaţionale.

"Fiecare candidat se va folosi de teme de politică externă pentru a ataca personalitatea celuilalt. Romney va spune că politicile lui Obama arată că este slab şi nu poate susţine rolul special pe care America îl are în lume. Obama va spune că Romney este prea neexperimentat în relaţii internaţionale şi prea înclinat să facă declaraţii şi să ia o anumită poziţie doar din raţiuni politice", a mai declarat jurnalistul american.

De asemenea, două aspecte pe care ambii candidaţi se aşteaptă să le aducă în discuţie sunt nevoia de a fi mai dur cu China - fiecare în felul lui - , precum şi importanţa economică pe care o are politica externă.

După o primă dezbatere dezastruoasă pentru Obama, o a doua dezbatere, cea a vicepreşedinţilor, dominată din toate punctele de vedere de Joe Biden (democrat) şi a treia dezbatere, un succes incontestabil pentru Obama, democraţii au acum mare nevoie de un final bun, care să contribuie la capitalul de imagine al campaniei lor înainte de alegerile din 6 noiembrie. De cealaltă parte, Mitt Romney a crescut şi el în sondajele privind intenţia de vot popular în ultimele săptămâni, iar o dezbatere reuşită l-ar putea ajuta să mai câştige teren. De menţionat că, aproape niciodată în cele peste şase decenii de dezbateri prezidenţiale, aceste confruntări nu au reuşit să schimbe rezulatul alegerilor ori să îl influenţeze puternic. Rolul lor este, în primul rând, de a "cuceri" electoratul independent, anul acesta foarte puţin numeros, şi, în al doilea rând, de a spori capitalul de imagine al unui candidat.

"Ambii candidaţi vor ieşi la atac în această ultimă dezbatere. Dacă e ceva ce au avut de învăţat din primele două dezbateri este că nu îşi pot permite să pară slabi sau în defensivă. Acest lucru este valabil mai ales în cazul preşedintelui Obama. Prestaţia lui din prima dezbatere l-a afectat serios. Încă una de acest fel ar fi un dezastru", a mai declarat pentru gândul jurnalistul american John Head, întrebat fiind la ce am putea să ne aşteptăm din confruntarea de luni noapte.

Americanul consideră că Obama s-a descurcat suficient de bine în dezbaterea de săptămâna trecută pentru a-şi reveni din căderea suferită în 3 octombrie, însă răul nu este complet şters. "Aceste alegeri au ajuns mult mai la limită decât ar fi fost cazul dacă Obama ar fi dominat prima dezbatere, ceea ce l-ar fi împins pe Romney mult prea în urmă, pentru a mai putea avea şanse să recupereze. Acum, Romney este cât se poate de activ în cursă şi chiar are şanse să câştige", a mai spus Head.

Aceasta fiind miza pentru ultima dezbatere televizată din SUA, este de înţeles că Barack Obama şi Mitt Romney au pus atât de mult preţ pe pregătiri, încât şi-au suspendat campaniile, gest deosebit de rar în acest sezon electoral. Preşedintele în exerciţiu s-a izolat la Camp David, cu strategul campaniei sale, David Axelrod, consilierul de securitate naţională Tom Donilon şi consilierul David Plouffe, potrivit Huffington Post. La rândul lui, Mitt Romney a ajuns cu câteva zile mai repede în Florida, unde a intrat în pregătiri cu echipa sa. În timp ce candidaţii iau "meditaţii" de politică externă, discurs şi strategie, oamenii lor sunt scoşi la înaintare pentru a se ataca reciproc în presă, în chestiuni care ţin de subiectul acestei dezbateri finale.

Sondajele, la final de cursă

Începând cu prima dezbatere prezidenţială, din 3 octombrie, sondajele de opinie au devenit neconcludente, blocate în marja de eroare. În decursul unei singure zile, sunt publicate sondaje privind intenţia de vot popular unde Mitt Romney fie are un avans în faţa lui Barack Obama, fie este în spatele preşdintelui în exerciţiu, fie cei doi candidaţi sunt la egalitate. Spre exemplu, un sondaj NBC/WSJ publicat duminică îi dădea pe Obama şi Romney la egalitate în rândul potenţialilor alegători.

Desigur, nu votul popular este cel care contează, preşedintele Statelor Unite fiind ales de un colegiu de electori (fiecare stat are repartizat un anumit număr de electori). În prezent, potrivit celui mai prestigios agregator de sondaje, Nate Silver, autorul blogului FiveThirtyEight, din cadrul New York Times, Barack Obama are în acest moment 286 de electori şi ar mai putea câştiga încă doi pânâ în 6 noiembrie. Pentru a câştiga alegerile, are nevoie de 270 de electori. De asemenea, Obama este creditat acum cu 69,7% şanse de a obţine un nou mandat şi cu 49,9% din intenţia de vot popular.

Acum şi în 6 noiembrie - estimările privind numărul de electori, şansele de câştig şi votul popular // Sursa: FiveThirtyEight

Singurul stat care contează acum

Dat fiind sistemul electoral american, există, de la campanie la campanie, aproximativ zece state care contează din punct de vedere electoral. Despre celelalte se poate spune cu certitudine dacă vor fi câştigate de candidatul democrat sau de cel republican. Astfel, bătălia pentru voturi (ale electorilor, mai ales) se dă doar în aceste câteva state. Pe măsură ce campania se apropie de final, însă, există un singur stat care comtează: Ohio. Istoric, niciun republican nu a reuşit vreodată să devină preşedinte fără a câştiga acest stat. Romney, potrivit aritmeticii electorale din acest moment, nu poate câştiga alegerile fără cei 18 electori ai statului Ohio. Acesta a fost statul care l-a făcut pe Bush preşedinte în 2000 şi care l-a reales în funcţie, în 2004.

În 2008, însă, Obama a reuşit să câştige Ohio şi este considerat favorit şi anul acesta. Distanţa dintre el şi Romney este, totuşi, mică, motiv pentru care, în prezent, toată campania electorală din SUA are loc în statul Ohio.

Numărul estimat de electori din acest moment, potrivit Huffington Post, şi procentele din statul Ohio

"Ohio este decisiv pentru Romney. Acesta are şanse minime de a câştiga fără acest stat. Se vor face sondaje în rândul celor care au votat mai devreme în Ohio. Dacă Obama nu are un avantaj clar în rândul acestor oameni, ar putea fi un semnat că nu se va descurca bine în Ohio", a mai explicat pentru gândul jurnalistul american John Head.


GÂNDUL A PREGĂTIT UN DOSAR AL ALEGERILOR SUA 2012 - CE SPUN SONDAJELE, CE SPUN EXPERŢII, CE SPUN CANDIDAŢII ŞI DE CE PLEACĂ AMBASADORUL MARK GITENSTEIN DIN ROMÂNIA

ÎNREGISTRĂRILE PRIMELOR TREI DEZBATERI DIN SUA

TOTUL DESPRE A DOUA DEZBATERE PREZIDENŢIALĂ - PRINCIPALELE DECLARAŢII, CINE A CÂŞTIGAT

TOTUL DESPRE DEZBATEREA VICEPREŞEDINŢILOR - PRINCIPALELE DECLARAŢII, CINE A CÂŞTIGAT

TOTUL DESPRE PRIMA DEZBATERE PREZIDENŢIALĂ - PRINCIPALELE DECLARAŢII, CINE A CÂŞTIGAT

CARE ESTE POZIŢIA LUI BARACK OBAMA ŞI MITT ROMNEY LA CAPITOLELE ECONOMIE, APĂRARE, IMIGRAŢIE, IRAN, ISRAEL, CHINA, RUSIA ŞI UE

CUM FUNCŢIONEAZĂ SISTEMUL ELECTORAL AMERICAN ŞI CUM SUNT "CROITE" CAMPANIILE ELECTORALE DUPĂ EL

CE SUNT SUPER PACS, MAŞINĂRIA ELECTORALĂ CARE ÎNVÂRTE MILIARDE DE DOLARI

CINE SUNT CEI MAI GENEROŞI DONATORI AI CAMPANIILOR LUI BARACK OBAMA ŞI MITT ROMNEY

CARE ESTE MARELE NEAJUNS AL ACESTEI CAMPANII, ÎN OPINIA FOSTULUI REDACTOR-ŞEF DE LA NEW YORK TIMES, BERNARD GWERTZMAN

PRIMA DOAMNĂ ESTE, ÎN CONTINUARE, PRIMA MAMĂ - ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE ROLUL SOŢIILOR CANDIDAŢILOR ÎN ACEASTĂ CAMPANIE

CUM A AJUNS BILL CLINTON ÎNTR-O NOUĂ CURSĂ PENTRU CASA ALBĂ

Citește și: