Alina Matis
6672 vizualizări 12 oct 2012

Dezbaterea dintre candidaţii la vicepreşedinţia Statelor Unite, democratul Joe Biden şi republicanul Paul Ryan, care a avut loc joi noapte în Kentucky, a oferit spectacolul şi îndârjirea care au lipsit din prima dezbatere prezidenţială de săptămâna trecută. Cei doi candidaţi s-au confruntat timp de 90 de minute pe numeroase teme, politica externă fiind subiectul care a dominat pe parcursul dezbaterii.

Cu toate că, în rândul electoratului, părerile despre eventualul câştigător sunt împărţite, un sondaj făcut în rândul telespectatorilor CNN dându-l câştigător pe Paul Ryan, presa americană şi internaţională scrie că Joe Biden s-a ridicat la înălţimea poreclei de „bulldog” al politcii americane şi a dominiat dezbaterea.

”Dezbaterea a fost atât de dominată de Biden - în sensul bun şi rău - , încât Ryan a fost în mare parte un spectator”, scrie Washington Post.

Cel mai slab moment al actualului vicepreşedinte, Joe Biden, a fost cel în care a recunoscut că Administraţia Obama nu a gestionat bine criza din Benghazi, Libia, unde ambasadorul SUA şi alţi trei cetăţeni au fost ucişi în 11 septembrie.

Pe de altă parte, Paul Ryan, preşedintele Comisiei de Buget din Camera Reprezentanţilor, nu a reuşit să contreze multe dintre atacurile lui Biden, inclusiv în ceea ce priveşte controversatul lui plan de buget, a dat dovadă pe alocuri tocmai de „politeţea” pentru care a fost criticat Barack Obama după dezbaterea cu Mitt Romney şi s-a lăsat dominat de adversarul democrat. Mai mult, Joe Biden a reuşit să atace tocmai în punctele în care Obama ar fi trebuit să atace săptămâna trecută, notează New York Times.

Cu toate că între cei doi candidaţi la vicepreşedinţie există o diferenţă de vârstă de 27 de ani, Paul Ryan a încerat o pledoarie pasionată pentru politici conservatoare şi a părut că s-a pregătit ca pentru examen la capitole unde Joe Biden este un expert, cum ar fi politica extenă, mai scrie sursa.

Barack Obama a urmărit dezbaterea de la Casa Albă // FOTO: Pete Souza

Biden a mers pe strategia „atacului matematic”, pe care democraţii au adoptat-o la începutul lunii septembrie, odată cu discursul lui Bill Clinton de la convenţia în care a fost oficializată nominalizarea lui Barack Obama pentru a candida din nou la preşedinţie.

Când Paul Ryan a afirmat că planul lui şi al lui Mitt Romney este de a scade impozitul pe venit cu 20 de procente pentru toate veniturile şi că va elimina „nişele fiscale” pentru cei bogaţi, extinzând astfel baza de impozitare, Joe Biden i-a replicat că proiectul lor „este imposibil din punct de vedere matematic”.

"Nu putem să ne permitem (reducerea impozitelor) pentru persoanele care câştigă mai mult de un milion de dolari. Ele nu au nevoie de acest lucru. Clasa de mijloc are nevoie de aşa ceva", a declarat Biden.

Pe tot parcursul serii, Biden l-a întrerupt în repetate rânduri pe Paul Ryan, pentru a-l corecta sau a-i da o replică. „Ştiu că sunteţi presat să recuperaţi terenul pierdut, dar cred că oamenii ar avea mai mult de câştigat dacă nu ne-am tot întrerupe”, i-a spus Ryan lui Biden, potrivit Huffington Post.

Miza acestei dezbateri a fost deosebit de mare pentru ambii candidaţi, Biden trebuind să recupereze terenul pierdut de Obama după prima dezbatere, în timp ce Paul Ryan trebuia să păstreze avansul câştigat în ultima săptămână de Mitt Romney.


GÂNDUL A PREGĂTIT UN DOSAR AL ALEGERILOR SUA 2012 - CE SPUN SONDAJELE, CE SPUN EXPERŢII, CE SPUN CANDIDAŢII ŞI DE CE PLEACĂ AMBASADORUL MARK GITENSTEIN DIN ROMÂNIA

TRANSCRIPTUL DEZBATERII VICEPREŞEDINŢILOR

TOTUL DESPRE PRIMA DEZBATERE PREZIDENŢIALĂ - PRINCIPALELE DECLARAŢII

CARE ESTE POZIŢIA LUI BARACK OBAMA ŞI MITT ROMNEY LA CAPITOLELE ECONOMIE, APĂRARE, IMIGRAŢIE, IRAN, ISRAEL, CHINA, RUSIA ŞI UE

CITIŢI AICI CUM FUNCŢIONEAZĂ SISTEMUL ELECTORAL AMERICAN ŞI CUM SUNT "CROITE" CAMPANIILE ELECTORALE DUPĂ EL

VIDEO. Cum îi face Madonna campanie lui Obama. "Avem un musulman de culoare la Casa Albă. Încă mai există speranţă pentru ţara noastră"

Adevărul din spatele fotografiei în care Obama stă de vorbă cu un pirat în Biroul Oval

Barrack Obama şi-a recunoscut "cel mai mare eşec" al mandatului său

CE SUNT SUPER PACS, MAŞINĂRIA ELECTORALĂ CARE ÎNVÂRTE MILIARDE DE DOLARI

CINE SUNT CEI MAI GENEROŞI DONATORI AI CAMPANIILOR LUI BARACK OBAMA ŞI MITT ROMNEY

CITIŢI AICI CARE ESTE MARELE NEAJUNS AL ACESTEI CAMPANII, ÎN OPINIA FOSTULUI REDACTOR-ŞEF DE LA NEW YORK TIMES, BERNARD GWERTZMAN

PRIMA DOAMNĂ ESTE, ÎN CONTINUARE, PRIMA MAMĂ - ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE ROLUL SOŢIILOR CANDIDAŢILOR ÎN ACEASTĂ CAMPANIE

CUM A AJUNS BILL CLINTON ÎNTR-O NOUĂ CURSĂ PENTRU CASA ALBĂ

ÎNŢELEGERILE DE CULISE CARE AR PUTEA SĂ O FACĂ PE HILLARY CLINTON PREŞEDINTĂ

Citește și: