Alina Matis
11071 vizualizări 3 oct 2012

Preşedintele american Barack Obama şi fostul guvernator al statului Massachusetts, republicanul Mitt Romney, au dezbătut joi dimineaţa, cu o lună înaintea alegerilor din 6 noiembrie, probleme domestice, în PRIMA DEZBATERE TELEVIZATĂ din acest ciclu electoral. Principalele teme din DEZBATEREA OBAMA-ROMNEY au fost rata şomajului din SUA şi planuri de creare de noi locuri de muncă, deficitul bugetar al SUA, reforma sistemului asigurărilor de sănătate adoptată de Barack Obama, asigurările sociale şi pensiile, reglementare economică şi rolul guvernului federal.

Dezbaterea a fost una foarte echilibrată, în care candidaţii s-au ferit să se acuze, preferând să caracterizeze viziunea celuilalt despre planul oponentului drept „inexactă” sau „incorectă”. Mitt Romney a fost în ofensivă mai mult decât Barack Obama, venind cu numeroase cifre şi statistici, unele dintre ele false, cum a fost afirmaţia repetată că, în Statele Unite, sunt 23 de milioane de şomeri, când,  potrivit guvernului, sunt 12,5 milioane de persoane fără loc de muncă. Cu toate acestea, Barack Obama nu l-a corectat.

Iată principalele declaraţii:

  • Romney: „Tot ce aţi spus despre planul meu legat de impozite este incorect. Dacă mi-ar vorbi cineva despre acest plan, nu l-aş susţine”.
  • Obama: ”Nu poţi reduce impozitele astfel (conform planului lui Mitt Romnezy, n.red.) fără a împovăra familiile din clasa mijlocie sau fără să adaugi la datoria naţională. E matematică, e artimetică simplă. Cred că matematica, bunul simţ şi istoria noastră ne arată că (planul lui Mitt Romney, n.red.) nu este o reţetă pentru mai multe locuri de muncă”.
  • Obama: „După definiţia lui Romney, toată lumea are afaceri mici. Donald Trump este un mic afacerist după aceste standarde”.
  • Romney: „Voi abroga Obamacare, pentru că e scumpă şi a îi face pe oamenii de afaceri mai puţin dispuşi sp angajeze oameni. Obamacare a distrus noi locuri de muncă”.
  • Obama: „Ironia este că guvernatorul Romney a implementat în Massachusetts o lege foarte asemănătoare cu Obamacare”.
  • Obama: „Acum patru ani, am spus că nu sunt un om perfect şi nu voi fi un preşedinte perfet, este probabil o promisiune pe care guvernatorul Romney crede că mi-am ţinut-o. Dar m-am luptat pentru poporul american şi voi continua să fac asta dacă mă votaţi”.
  • Romney: „Sunt îngrijorat pentru America. Ştiu că este mai mult decât o algere între două partide şi doi candidaţi, este o alegere între două drumuri foarte diferite ale Americii”.

GÂNDUL A TRANSMIS LIVE TEXT ŞI VIDEO DE LA PRIMA DEZBATERE PREZIDENŢIALĂ DIN SUA. MAI JOS, DECLARAŢIILE CANDIDAŢILOR ÎN ORDINE INVERS CRONOLOGICĂ:

UPDATE 5:37 Dezbaterea s-a încheiat. Cei doi candidaţi au părăsit sala.

UPDATE 5:35 Romney: „Sunt îngrijorat pentru America. Ştiu că este mai mult decât o algere între două partide şi doi candidaţi, este o alegere între două drumuri foarte diferite ale Americii. Dacă sunt ales, nu vom avea Obamacare, le vom permite statelor să îşi croiască propriile programe. Dacă preşedintele este reales, veţi vedea tăieri drastice în bugetul apărării. Eu nu voi face asta, voi ţine America puternică şi voi pune la muncă şi clasa mijlocie”.

ALEGERI SUA 2012. Cum va arăta America de mâine şi care va fi rolul ei în lume. Candidaţii şi principalele teme de campanie
 

UPDATE 5:31 Obama: „Tot ce am încercat să fac şi ce propun pentru următorii patru ani este conceput astfel încât poporul american să aibă şanse egale de a reuşi. Acum patru ani, am spus că nu sunt un om perfect şi nu voi fi un preşedinte perfet, este probabil o promisiune pe care guvernatorul Romney crede că mi-am ţinut-o. Dar m-am luptat pentru poporul american şi voi continua să fac asta dacă mă votaţi”.

UPDATE 5:30 Cei doi candidaţi susţin declaraţiile finale.

UPDATE 5:28 Obama: „Accept ideile oricui, democraţi sau republicani, atât timp cât facem viaţa mai uşoară pentru familiile din clasa mijlocie. Un lider trebuie să aibă un plan, nu doar să se aşeze la masa negocierilor şi trebuie să spună, uneori, şi <<nu>>”.

ALEGERI SUA 2012. Dosarul complet al cursei pentru Casa Albă. Cum arată America lui Barack Obama şi America lui Mitt Romney
 

UPDATE 5:20 Romney: „Rolul guvernului este să apere libertăţile”, afirmă Romney, care spune încă o dată că nu este de acord cu reducerea bugetului pentru apărare. „Indivizii trebuie să aibă dreptul de a-şi urmări propriile vise. Ceea ce vedem acum este un guvern care crede că poate face o treabă mai bună decât indivizii care îşi urmăresc propriile vise”, declară republicanul, care afirmă pentru a doua oară în această dezbatere că sunt 23 de milioane de şomeri în SUA, când sunt 12,5 milioane, potrivit guvernului. De notat că Obama nu îl corectează.

UPDATE 5:15 Discuţia se poartă acum în jurul rolului guvernului federal, un subiect pe care democraţii şi republicanii au poziţii complet diferite.

Obama: „Genial la America este sistemul liberei iniţiative”, declară Obama, care spune că şi Abraham Lincoln a înţeles că este nevoie şi de ajutorul statului. „Guvernul federal nu le poate face pe toate, dar poate ajuta”.

UPDATE 5:10 Obama: „Guvernatorul Romney spune că va abroga Obamacare, dar nu a descris cu ce anume o va înlocui. A spus doar că va lăsa acest lucru la latitudinea statelor”.

Romney: ”Nu poţi să ai statul implicat în acest sistem. Piaţa privată şi responsabilitatea individuală funcţionează mereu cel mai bine”.

UPDATE 5:03 Dezbaterea a ajuns la unul dintre cele mai importante subiecte ale campaniei, reforma asigurărilor de sănătate a lui Obama, la care Romney vrea să renunţe, pentru că „e scumpă” şi „îi face pe afacerişti mai puţin dispuşi să angajeze oameni”. „Obamacare a distrus locuri de muncă”, spune candidatul republican.

ALEGERI ÎN SUA. Cele mai importante momente ale dezbaterilor prezidenţiale

Obama subliniază „ironia” că, înainte de Obamacare, Mitt Romney a implementat o reformă similară în timp ce era guvernator în Massachusetts, care „a funcţionat foarte bine”. Mitt Romney răspunde că Obama a trecut The Patient Protection and Affordable Care Act (Obamacare) prin Congres fără votul republicanilor, „dezbinând” ţara.

„De fapt, a fost un efort bipartizan. A fost o idee a republicanilor”, continuă Obama, care susţine din nou că Obamacare este construită la fel ca legea trecută de Romney pe când era guvernator.

UPDATE 4:55 Despre reglementare în economie: „Fiecare economie liberă are reglementare. În unele zone, da, este excesivă acum”, declară Romney, care spune că unele prevederi ale legii Dodd-Frank, reforma sistemului financiar implementată de Obama, au fost „dăunătoare” economiei.

Obama apără acum această lege, amintind de criza de pe Wall Street şi efectele pe care le-a avut asupra economiei americane.

UPDATE 4:50 Dezbaterea a ajuns acum la asigurările sociale şi planurile de pensii. Niciunul dintre candidaţi nu vrea să schimbe planul de pensii al americanilor care sunt deja pensionari. În schimb, ei au propuneri diferite pentru viitorii pensionari. Romney evită să detalieze planul lui şi să explice concret diferenţa dintre el şi preşedinte pe acest subiect, subliniind doar că susţine planurile private de pensie, nu cele impuse de stat.

ALEGERI SUA 2012. Cu cine ar vota Hugo Chavez

UPDATE 4:37 Obama vorbeşte despre companiile petroliere şi felul în care ele nu mai au nevoie de bani de la stat, aşa cum vrea Romney, pentru că ”fac bani de fiecare dată când americanii merg la pompă”. Romney îl critică pe Obama pentru că a investit prea mult în „perdanţii” energiei verzi.

UPDATE 4:30 Subiectul de dezbatere este acum deficitul bugetar al SUA şi soluţiile propuse de cei doi candidaţi

„E o problemă morală. E imoral pentru generaţia mea să chletuiască mai mult decât are şi să dea datoriile generaţiei viitoare. Nu voi mai cumpăra cu bani împrumutaţi din China”, spune Romney, care îi transmite moderatorului că va tăia finanţarea publică pentru postul la care lucrează, PBS, şi va „scăpa” de „Obamacare”, reforma sistemului asigurărilor de sănătate a preşedintelui.

Obama îşi descrie acum politicile prin care a scăzut deficitul în primul mandat şi despre planul lui pentru a reduce deficitul bugetar în anii următori cu 4.000 de miliarde de dolari.

UPDATE 4:24 Romney: „Prioritatea mea sunt locurile de muncă. Nu e nimic mai bun decât să ai mai mulţi oameni muncind, plătind taxe şi scăzând datoria naţională”.

UPDATE 4:22 Discuţia despre impozite şi taxe continuă, actualul preşedinte acuzându-l pe Mitt Romney că nu îşi mai recunoaşte planul economic cu care a făcut campanie timp de 18 luni. ”Nu poţi reduce impozitele astfel fără a împovăra familiile din clasa mijlocie sau fără să adaugi la datoria naţională. E matematică, e artimetică simplă”, spune Obama. „După definiţia lui Romney, toată lumea are afaceri mici. Donald Trump este un mic afacerist după aceste standarde”.

Obama, despre planul lui Romney de reducere a impozitelor: „Cred că matematica, bunul simţ şi istoria noastră ne arată că nu este o reţetă pentru mai multe locuri de muncă”.

Mesajul unui star de la Hollywood, susţinător al lui Obama, pentru alegători: "Treziţi-vă dracului! "

UPDATE 4:18 Obama: „Acum patru ani, spuneam că voi reduce impozitele pentru clasa mijlocie. Şi am făcut asta. Motivul: cred că ne merge cel mai bine atunci când clasei mijlocii îi merge cel mai bine. Studiile independente ale economiştilor spun că, pentru ca Mitt Romney să facă reducerile despre care vorbeşte fără a adăuga la datoria naţională, va împovăra familiile din clasa mijlocie”.

Romney: „Tot ce aţi spus despre planul meu legat de impozite este incorect. Dacă mi-ar vorbi cineva despre acest plan, nu l-aş susţine”.

UPDATE 4:12 Mitt Romney îl contrazice pe Obama: „Nu cer reduceri de 5.000 de miliarde de dolari a impozitelor. Vreau taxe mai mici pentru clasa mijlocie. Nu mă preocupă persoanele cu venit mare, ele se vor descurca bine indiferent de preşedinte”.

UPDATE 4:08 Primul subiect de discuţie sunt locurile de muncă. Barack Obama începe prin a spune că este aniversarea căsătoriei sale, după care vorbeşte despre reducerea deficitului bugetar într-un mod echilibrat, pentru a inveti în educaţie, în crearea de locuri de muncă în domeniul energiei. Mitt Romney: „Felicitări pentru aniversarea dumneavoastră. Sunt convins că acesta este cel mai romantic loc în care să o petreceţi, cu mine”. Republicanul vorbeşte acum despre nevoia unui „drum nou”, cu cele cinci puncte din programul lui economic: „Independenţă energetică, comerţ intensificat cu America de Sud, înfruntarea Chinei, buget echilbrat, ajutarea micilor afacerişti”.

UPDATE 4:00 Dezbaterea a început. Barack Obama şi Mitt Romney au venit pe scenă.


DEZBATREA OBAMA-ROMNEY a avut ca subiect principal economia, s-a desfăşurat în Denver (Colorado), fiind moderată de jurnalistul Jim Lehrer, un veteran al dezbaterilor prezidenţiale. Cu toate că, de când au fost introduse, în anii '60, şi până în prezent, dezbaterile nu au reuşit să influenţeze dramatic cursul unei campanii, ele sunt o bună ocazie pentru candidaţi de a scoate în evidenţă diferenţele dintre ei, deosebit de importante într-un sistem electoral atât de ploarizat precum cel american.

Potrivit celui mai recent sondaj Gallup (25 septembrie-1 octombrie), Obama este creditat cu 50% din intenţia de vot, în timp ce Romney are 44%. Un sondaj NBC News-Wall Street Journal publicat în 2 octombrie indică 49% din intenţia de vot pentru Obama şi 46% pentru Romney.

La capitolul electori, calculele Huffington Post sugerează că Obama ar avea deja peste cele 270 de voturi de care are nevoie pentru a câştiga un nou mandat. Cu toate acestea, ALEGERILE SUA 2012 ar putea fi decise de forţe din afara campaniei, cum este starea economiei. Dacă situaţia economică din SUA se înrăutăţeşte brusc, campania lui Obama va fi lovită serios, iar Mitt Romney are toate şansele să câştige. Dacă, în schimb, economia americană se va îmbunătăţi în săptămânile următoare, preşedintele Barack Obama va câştiga un nou mandat fără niciun fel de problemă.

Dezbaterea din Denver va fi urmată de încă trei confruntări televizate, două prezidenţiale, în 16 şi 22 octombrie, şi una între candidaţii pentru postul de vicepreşedinte, Joe Biden şi Paul Ryan, care va avea loc în 11 octombrie.

GÂNDUL A PREGĂTIT UN DOSAR AL ALEGERILOR SUA 2012 - CE SPUN SONDAJELE, CE SPUN EXPERŢII, CE SPUN CANDIDAŢII ŞI DE CE PLEACĂ AMBASADORUL MARK GITENSTEIN DIN ROMÂNIA

CARE ESTE POZIŢIA LUI BARACK OBAMA ŞI MITT ROMNEY LA CAPITOLELE ECONOMIE, APĂRARE, IMIGRAŢIE, IRAN, ISRAEL, CHINA, RUSIA ŞI UE

CITIŢI AICI CUM FUNCŢIONEAZĂ SISTEMUL ELECTORAL AMERICAN ŞI CUM SUNT "CROITE" CAMPANIILE ELECTORALE DUPĂ EL

VIDEO. Cum îi face Madonna campanie lui Obama. "Avem un musulman de culoare la Casa Albă. Încă mai există speranţă pentru ţara noastră"

Adevărul din spatele fotografiei în care Obama stă de vorbă cu un pirat în Biroul Oval

Barrack Obama şi-a recunoscut "cel mai mare eşec" al mandatului său

CE SUNT SUPER PACS, MAŞINĂRIA ELECTORALĂ CARE ÎNVÂRTE MILIARDE DE DOLARI

CINE SUNT CEI MAI GENEROŞI DONATORI AI CAMPANIILOR LUI BARACK OBAMA ŞI MITT ROMNEY

CITIŢI AICI CARE ESTE MARELE NEAJUNS AL ACESTEI CAMPANII, ÎN OPINIA FOSTULUI REDACTOR-ŞEF DE LA NEW YORK TIMES, BERNARD GWERTZMAN

PRIMA DOAMNĂ ESTE, ÎN CONTINUARE, PRIMA MAMĂ - ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE ROLUL SOŢIILOR CANDIDAŢILOR ÎN ACEASTĂ CAMPANIE

CUM A AJUNS BILL CLINTON ÎNTR-O NOUĂ CURSĂ PENTRU CASA ALBĂ

ÎNŢELEGERILE DE CULISE CARE AR PUTEA SĂ O FACĂ PE HILLARY CLINTON PREŞEDINTĂ

Citește și: