Alina Matis
61204 vizualizări 6 nov 2012

Barack Obama A CÂŞTIGAT ALEGERI SUA 2012 în faţa contracandidatului republican Mitt Romney, la finalul a 18 luni de campanie electorală deosebit de obositoare şi, mai ales costisitoare, potrivit primelor REZULTATE. Totul a mers în ziua şi noaptea alegerilor conform scenariilor pozitive ale democraţilor, victoria preşedintelui devenind clară cu câteva ore înainte de închiderea tututor secţiilor de votare. De asemenea, în cadrul alegerilor legislative, democraţii şi-au păstrat controlul asupra Senatului, în timp ce republicanii au păstrat Camera Reprezentanţilor.

GÂNDUL a transmis LIVE TEXT pe tot parcursul ALEGERILOR DIN SUA - LIVE PE FACEBOOK ŞI PE TWITTER. URMĂRIŢI MAI JOS DESFPŞURAREA EVENIMENTELOR, ÎN ORDINE INVERS CRONOLOGICĂ

UPDATE 9.01 Pe scena din McCormick Place au urcat şi Joe şi Jill Biden, precum şi numeroşi apropiaţi ai familiilor prezidenţiale şi viceprezidenţiale. Cu toţii se felicită, într-o „ploaie” de lumini şi confetti.

UPDATE 8.39 Obama: „În această seară, la alceste alegeri, voi, poporul american, aţi demonstrat că, deşi drumul a fost lung şi greu, pentru SUA ce e mai bun abia acum urmează. Vreau să mulţumesc fiecărui american care  a participat la aceste alegeri, celor care au votat pentru prima oară, celor care au stat foarte mult timp la coadă - apropo, va trebui să rezolvăm problema asta - , fie că aţi ţinut o pancartă cu Obama sau una cu Romney, vocea voastră a contat. Tocmai am vorbit cu guvernatorul Romney şi l-am felicitat pentru campania lui. A fost o campanie dură, dar numai pentru că amândoi ne iubim profund ţara”.

”Vreau să îi mulţumesc prietenului meu şi partenerului din ultimii patru ani, cel mai bun vicepreşedinte pe care şi l-ar putea dori cineva, Joe Biden. Şi nu aş fi bărbatul care sunt astăzi fără femeia care, acum 20 de ani, a acceptat să îmi fie soţie. Michelle - vreau să spun asta public - , nu te-am iubit niciodată mai mult şi nu m-am simţit nicicând mai mândru văzând cum ţara se îndrăgosteşte de tine, în calitate de primă doamnă”.

„Vă mulţumesc pentru că aţi crezut în mine până la capăt, dincolo de toate suişirile şi coborâşurile. M-aţi ridicat de-a lungul acestui drum şi vă sunt recunoscător”.

„Democraţia într-o naţiune de 300 de milioane de oameni poate fi gălăgioasă. Dar, în ciuda tuturor diferenţelor dintre noi, cei mai mulţi avem acelaşi nucleu de visuri pentru ţara noastră.”

„Economia noastră îli revine, un deceniu de război e încheiat, iar această campanie lungă s-a terminat. Mă întorc la Casa Albă mai hotărât şi inspirat ca niciodată. În această seară, aţi votat pentru acţiune, nu politica de zi cu zi. În următoarele luni, sunt hotărât să lucrez cu ambele partide, pentru a rezolva problemele care ne aşteaptă. Aceasta nu înseamnă că treaba voastră s-a încheiat. În democraţia noastră, rolul cetăţeanului nu se încheie după vot”.

„Vă mulţumesc! Nu am fost niciodată mai încrezător în aceste State Unite!”.

UPDATE 8.34 Pe conturile de Twitter ale lui Jose Manuel Barroso şi David Cameron au fost postate mesaje de felicitare pentru Barack Obama.

UPDATE 8.32 Preşedintele Obama a ajuns în McCormick Place din Chicago unde este aşteptat de zeci de mii de susţinători, şi îşi va rosti, în scurt timp, discursul de victorie.

UPDATE 8.07 Pe contul de Twitter al lui Barack Obama a fost postată următoarea imagine:

UPDATE 8.05 Casa Albă publică prima fotografie cu Barack Obama şi Joe Biden, sărbătorindu-şi victoria. Pe fundal, se pot vedea şi soţiile lor felicitându-se.

UPDATE 7.55 Mitt Romney îşi acceptă, în sfârşit , înfrângerea: „Tocmai l-am sunat pe preşedintele Obama, ca sp îl felicit pentru victoria lui şi să îi urez succes în noul mandat. Ţara noastră are de înfruntat provocări mari, mă rog să ne poată ghida ca naţiune pentru a trece peste ele”. Romney le mulţumeşte tuturor celor care l-au ajutat în această campanie, inclusiv candidatului său pentur vicepreşedinţie, Paul Ryan, despre care spune că, exceptându-o pe Ann, soţia sa, a fost ”cea mai bună alegere pe care a făcut-o”. Romney vorbeşte despre greutăţile din viitor şi nevoia de a conlucra indiferent de culoarea politică. Spune că el şi Ryan au dat totul în această campanie, că şi-ar fi dorit să fie el liderul care să îndrume poporul american, însă naţiunea a ales un alt lider, iar el se va ruga pentru acest lider.

Watch More News Videos at ABC 2012 Presidential Election Entertainment & Celebrity News

UPDATE 7.00 Mitt Romney încă nu vrea să acepte înfrângerea. El şi echipa lui analizează datele din Ohio.

UPDATE 6.52 Presa liberală sărbătoreşte. Iată un titlu care le mulţumeşte celor care l-au reales pe Obama, electoratul latino-american:

UPDATE 6.45 Dezamăgire şi lacrimi în tabăra lui Mitt Romney:

FOTO: Edward Linsmier/AFP/Mediafax

UPDATE 6.30 Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein: „Tocmai i-am trimis un email vicepreşedintelui SUA pentru a-l felicita pentru rezultat. Oricât îmi doresc să mă întorc acasă, la copii şi nepoţi, este un moment dulce-amărui că plec din România. Este şi un moment de emoţie şi bucurie pentru mine, în sensul că eu am crescut în sudul segregat al SUA, în care afro-americanii nici nu puteau vota, iar acum eu lucrez pentur un preşedinte afro-american, care tocmai a fost reales. Asta demonstrează că mesajul Americii este că, dacă există calitate şi curaj, se poate reuşi”.

UPDATE 6.25 Victoria este confirmată şi de NBC, ABC şi CBS. Nimic nu mai poate schimba situaţia în acest moment. BARACK OBAMA RĂMÂNE PREŞEDINTELE SUA PENTRU ÎNCĂ PATRU ANI. Pentru a oficializa victoria, Empire State Building este albastră, culoarea democraţilor.

UPDATE 6.18 Cursa s-a terminat. CNN anunţă că Barack Obama a câştigat statul Ohio, deci A CÂŞTIGAT ALEGERILE şi un nou mandat. America democrată sărbătoreşte.

UPDATE 6.17 Obama va câştiga şi statul Oregon, cu 7 electori, deci ajunge la 256.

UPDATE 6.15 Susţinătorii lui Obama sunt atât de fericiţi, încât au început să danseze cu miile. Preşedintele  a câştigat statul-cheie Iowa, plus New Mexico. Potrivit calculelor CNN, chiar şi fără Ohio ori Florida, Obama este foarte aproape de cei 270 de electori, având 249.

UPDATE 6.12 Empire State Building, din New York, s-a colorat în ton electoral.

UPDATE 6.10 După cum era de aşteptat, Barack Obama câştigă California şi cei 55 de electori ai acestui stat. De asemenea, va câştiga Hawaii, statul lui natal, şi statul Washington, anunţă Associated Press. Mitt Romney ar putea câştiga două state mici - Idaho şi Montana - şi un stat foarte important, Carolina de Nord, cu 15 electori, potrivit Fox News, citat de Reuters.

De asemenea,este deja o certitudine că Senatul rămâne sub controlul democraţilor, iar Camera Reprezentanţilor stă în mâna republicanilor.

UPDATE 6.03 Dată fiind situaţia şi presupunând că exit poll-urile şi estimările presei americane au fost, în mare, corecte, putem spune că Obama este pe un drum sigur spre victorie. Practic, nici nu mai are nevoie de mai mult de un stat-cheie important - Ohio, Virginia sau Florida. În prezent, conduce în două dintre ele, deşi în Florida avantajul este minor. Astfel, dacă nu va exista o răsturnare de situaţie în ultima oră, ne putem aştepta ca aceste alegeri să se încheie chiar înainte de închiderea urnelor.

UPDATE 5.40 După numărarea a 39% din voturi la nivel naţional, Romney conduce la votul popular, cu 51%, faţă de 48%, cât are, deocamdată, Obama, potrivit CNN. De precizat că în aceste voturi nu figurează multe state, între care şi California, cel mai populat stat american, care îi va reveni cu siguranţă candidatului democrat.

UPDATE 5.30 Obama continuă să conducă în Ohio, după numărarea a 59% din voturi, ultimele estimări continuând să îl dea pe Obama în faţă, cu un avantaj de două puncte procentuale- 50% faţă de 48%.

UPDATE 5.20 Sarah Palin, la Fox News, despre rezultatele lui Mitt Romney de până acum: „Sunt dezamăgită”.

UPDATE 5.10 CNN anunţă că Obama a câştigat statul New Hampshire, republican prin tradiţie.

UPDATE 5.00 Încă o veste foarte bună pentru tabăra democrată: mai multe surse îl dau pe Obama câştigător în Minnesota.

UPDATE 4.47 CNN confirmă că Barack Obama va câştiga, cel mai probabil, Pennsylvania. De asemenea, potrivit ultimelor informaţii, Obama a câştigat şi Wisconsin, statul candidatului republican la vicepreşedinţie, Paul Ryan - încă o lovitură dură pentru Romneym, care spera că va câştiga acest stat tradiţional democrat. În plus, unii dintre candidaţii republicani consideraţi favoriţi pentru Senat au pierdut alegerile în faţa democraţilor. Aceasta înseamnă că partidul lui Obama se descurcă mai bine decât era aşteptat la aceste alegeri legislative, existând şanse să câştige noi locuri în Senat. În Chicago se sărbătoreşte deja.

UPDATE 4.35 Situaţie incredibilă în pronosticurile CNN. După numărarea altor voturi, Barack Obama şi Mitt Romney rămân la egalitate în Florida, cu 50%. Romney este în faţa lui Obama în acest stat cu aproximativ 600 de voturi - situaţia semănând tot mai mult cu cea din 2000.

Huffington Post îi dă pe candidaţi la egalitate de electori în acest moment.

UPDATE 4.30 NBC îl dă pe Barack Obama drept câştigătorul statului-cheie Pennsylvania. „Dacă acest pronostic este corect, este o veste foarte proastă pentru Romney, care îşi proclamase victoria în Pennsylvania. Dacă nu se întâmplă acest lucru, Romney trebuie să câştige Ohio, Virginia şi Florida şi să îl întreacă pe Obama şi în alt stat. Este un scenariu aproape imposibil”, explică pentru gândul jurnalistul american John Head.

UPDATE 4.15 Rezultat parţial interesant anunţat de CNN. În acest moment, Obama şi Romney sunt la egalitate în Florida, un stat pe cât de important, pe atât de sensibil, dacă ne amintim de situaţia de aici din anul 2000.

UPDATE 4.00 Pe scurt, situaţia până în acest moment stă în felul următor: deocamdată, nu există surprize prea mari. Barack Obama pare să câştige statele pe care era aşteptat să le câştige, reciproca fiind valabilă şi pentru Mitt Romney. Foarte important de spus, toate rezultatele de până acum au la bază centralizarea unui număr foarte mic de voturi. Avantajul pe care Obama îl are în unele state deosebit de importante - a se vedea Florida şi Ohio - este un indicator că situaţia nu este tocmai bună pentru campania lui Romney, care nu se descurcă la fel de bine precum se aştepta. Esenţial pentru el este să nu piardă niciunul dintre următoarele trei state-cheie: Florida, Ohio şi Virginia.

UPDATE 3.40 Toate marile televiziuni şi ziare americane dau noi rezultate în flux continuu. Situaţia se schimbă constant, Obama şi Romney întrecându-se reciproc la intervale de doar câteva minute, dat fiind că încă suntem în prima fază a procesului de centralizare a voturilor.

UPDATE 3.20 Potrivit Associated Press, Obama ar fi câştigat şi Connecticut şi Delaware.

UPDATE 3.10 Noile exit poll-uri indică o victorie din partea lui Obama în următoarele state: Ohio (cu un procentaj mult prea mare pentru a rămâne la fel - 62% la 37) Missisippi, Illinois, Maryland, Maine, Rhode Island, New Jersey, Pennsylvania, Massachusetts (statul lui Mitt Romney) şi District of Columbia. Mitt Romney ar fi câştigat Georgia, Oaklahoma şi Missouri.

UPDATE 3.00 Situaţie foarte interesantă în acest moment. CNN a anunţat noi exit poll-uri, care indică un avans de trei procente pentru Mitt Romney la capitolul vot popular, nivel naţional - Romney: 51%, Obama-48%. Cu toate acestea, Obama are mult mai mulţi electori decât Romney, conform aceleiaşi surse - 64, faţă de 40 cât are deocamdată republicanul în pronosticurile CNN. De asemenea, noile rezultate sugerează un avans şi mai mare pentru Obama în Ohio.

UPDATE 2.40 Noi exit poll-uri anunţate de CNN. De data aceasta este vorba despre unele dintre cele mai importante state. Astfel, Obama ar putea câştiga Ohio cu 51% la 48%-Romney. Ohio, cu cei 18 electori ai săi, este cel mai important stat-cheie, care are un precedent în a decide alegerile. De asemenea, artimetica electorală sugerează că, fără statul Ohio, Mitt Romney nu are nicio şansă să câştige alegerile.

Rezultate exit poll-uri CNN în Florida, cel mai mare stat-cheie, cu 29 de electori, care a decis rezultatul din 2000: 52% pentru Obama şi un pronostic de 48% pentru Romney. În Carolina de Nord, ar fi egalitate, cu 49%, iar Romney ar fi câştigat Virginia de Nord.

UPDATE 2.30 Barack Obama a postat pe toate site-urile sale un video preînregistrat, în care le spune americanilor că nu e de glumă şi că trebuie să meargă la vot.

UPDATE 2.20 Potrivit Business Insider, prezenţa la urne a trecut de 70% în Nevada.

UPDATE 2.05 S-a închis votul în primele state, de pe Coasta de Est. Potrivit primelor exit poll-uri anunţate de CNN, candidaţii sunt la egalitate în Virginia (13 electori), cu 49%; Obama ar fi câştigat statul Vermont (3 electori), în timp ce Romney a luat statele Indiana (11 electori) şi Kentucky (8 electori). În ceea ce priveşte aceste ultime trei state, nu poate fi vorba de nicio surpriză, exit poll-urile confirmând pronosticurile.

UPDATE 2.00 Peter Hamby, membru al staff-ului candidatului republican, i-a spus jurnalistei CNN Candy Crowley, care se află la sediul de campanie al lui Mitt Romney, că datele interne ale republicanilor sugerează că Romney va câştiga statul Ohio la o distanţă de 5 puncte de Obama, scrie CNN.

UPDATE 1.50 Cifră impresionantă înaintată de Huffington Post, care susţine că, din iunie şi până la ALEGERI SUA 2012, pe posturile americane de televiziune au fost difuzate 1.015.615 spoturi electorale cu pro sau contra celor doi candidaţi.

UPDATE 1.40 Încrezător în şansele sale, Mitt Romney spune că nu şi-a pregătit decât discurs de victorie, lung de 1.118 cuvinte, scrie CNN.

FOTO: Justin Sullivan/AFP/Mediafax

UPDATE 1.35 Alte informaţii despre ALEGERI SUA 2012 actualizate constant puteţi găsi aici: Washington Post, New York Times, Huffington Post, CNN, The Guardian.

UPDATE 1.20 Mitt Romney continuă campania pe Twitter, cu mesaje dese, în care îi îndeamnă pe americani să meară la vot.

UPDATE 1.10 John Head, jurnalist şi scriitor american, ne scrie că prezenţa la urne se anunţă să fie deosebit de mare în unele state, o veste care ar putea să fie motiv de bucurie pentru democraţi, aceştia având mare nevoie de rată mare de participare la acest scrutin.

UPDATE 00.30 Bucurie mare la petrecrea Ambasadei SUA, unde s-au anunţat rezultatele "votului" de aici: Barack Obama a primit 173 de voturi, Mitt Romney - 43. Au existat şi alte nominalizări: Hillary Clinton, Papa Benedict al XVI-lea, Freddie Mercury şi, cu un vot, Gigi Becali (anunţ care a stârnit râsul şi apaluzele audienţei).

UPDATE 00.17 Prima victorie a lui Barack Obama pe ziua de azi - la meciul de baschet pe care l-a jucat cu prietenii săi în Chicago, scrie Huffington Post.

UPDATE 00.03 O maşină de vot defectă din Pennsylvania înregistra voturile pentru Barack Obama drept voturi pentru Mitt Romney, scrie New York Times. Problema s-a rezolvat ulterior.

UPDATE 23.50 Pe unde te întorci, la petrecerea Ambasadei SUA, se aud discuţii poliglote despre politica americană şi despre ALEGERI SUA 2012. Oamenii mânăncă, beau, socializează şi îşi fac poze cu candidaţii de carton.

FOTOGRAFII: Gândul

UPDATE 22.40 Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, susţine un discurs în cadrul petrecerii organizate cu ocazia alegerilor: "Este pentru prima oară când eu şi soţia mea nu suntem în Statele Unite, pentru a vota. Dar am votat amândoi, pe Internet. Este, de asemenea, pentru prima oară în 30 de ani când nu sunt în SUA, pentru a lucra într-o campanie pentru Partidul Democrat. Trebuie să spun că alegerile americane arată diferit de la mii de kilometri depărtare şi poate puţin mai clar decât din sufrageria noastră din Washington. Îmi dau seama aici că, în primul rând, colegiul de electori este foarte greu de explicat de la distanţă. Un alt aspect evident de la distanţă este suma mare de bani pe care o cheltuim pentru organizarea alegerilor - am înţeles că anul acesta este vorba despre 6 miliarde de dolari".

UPDATE 22.10 Ultimele pregătiri în sălile din Chicago, respectiv Boston, în care candidaţii îşi vor susţine discursurile după anunţarea rezultatelor.

În stânga, sala lui Obama (Chicago), în dreapta, sala lui Mitt Romney (Boston).

UPDATE 21.55 Petrecerea organizată de Ambasada SUA în Capitală, cu ocazia nopţii alegerilor a început. Pălării, insigne, bomboane electorale şi buletine de vot unde, dacă nu îţi plac Obama şi Romney, poţi să îl alegi preşedinte până şi pe Bugs Bunny - invitaţii se bucură de ALEGERI SUA 2012.

FOTOGRAFII: GÂNDUL

UPDATE 21.40 Semne de îngrijorare în tabăra republicană, care trimite e-mail "urgent", pentru a avertiza electoratul asupra unei mobilizări a taberei democrate la vot, transmite BBC News. Istoric, prezenţa mare la vot s-a dovedit a-i favoriza pe democraţi, de unde şi controversele legate de încercările republicanilor, de-a lungul anilor, de a impune diverse legi electorale care să restricţioneze accesul la vot, cum ar fi obligativitatea prezentării unui act cu fotografie.

UPDATE 20.38 Joc electoral în SUA. Tocmai atunci când campania era considerată încheiată, candidaţii au plecat din nou pe teren. După ce Barack Obama a mers să-şi ajute susţinătorii într-un sediu de campanie din Chicago, Mitt Romney şi Paul Ryan au zburat în statul Ohio, urmaţi la câteva zeci de minute de vicepreşedintele Joe Biden.

FOTO: Justin Sullivan/AFP/Mediafax

UPDATE 20.30 Peste două ore, la ora 22.30, ambasadorul SUA va susţine un discurs în cadrul evenimentului pe care Ambasada SUA îl organizează la Bucureşti cu prilejul alegerilor.

UPDATE 19.00 Marilyn Geewax, senior editor economic la NPR, postul public de radio din SUA, a vorbit cu gândul, în ziua ALEGERILOR DIN SUA, despre campania electorală şi cele mai proaste momente ale candidaţilor şi a explicat şi motivul pentru care, deşi economia este într-o stare mai bună decât acum patru ani, acesta a fost singurul subiect care a contat în această cursă electorală. "Proces de recuperare economică a fosT lent şi frustrant. Acesta este aspectul care îi interesează cel mai mult pe americani", explică analistul american pentru gândul. CITIŢI INTERVIUL

UPDATE 18.30 Într-un scurt discurs la sediul de campanie din Chicago, Obama s-a declarat încrezător că are voturile necesare pentru a câştiga şi l-a felicitat pe contracadidatul său pentru "o campanie foarte aprinsă". Discursul a părut mai degrabă un pre-speech de învingător, iar felicitarea lui Romney, o consolare pentru perdant, comentează presa liberală din SUA.

UPDATE 18.25 În timp ce Obama dă telefoane, alături de voluntarii săi, Mitt Romney şi Paul Ryan tocmai au ajuns în Ohio, unde vor continua să facă campanie.

FOTO: Jewel Samad/AFP/Mediafax

UPDATE 18.10 Barack Obama a făcut o vizită-surpriză la un sediu de-al campaniei sale, din Chicago. În acest moment, Obama îşi ajută voluntarii cu telefoanele către echipele de pe teren. "A fost foarte drăguţă cu mine, deşi nu îşi dădea seama cine sunt, în primă fază", a spus Barack Obama în urmă cu câteva minute, după primul telefon.

UPDATE 17.30 În unele secţii de votare din Florida, se stă şi câteva ore la coadă.

FOTO: Edward Linsmier/AFP/Mediafax

UPDATE 17.10 Planurile lui Barack Obama pentru ziua alegerilor, potrivit Washington Post: după ultimul eveniment electoral de luni noapte, din Iowa, Obama s-a întors acasă, în Hyde Park, Chicago, unde îşi va petrece ziua alegerilor, împreună cu familia. Democratul va acorda mai multe interviuri la radio şi televiziuni, care vor fi difuzate mai ales în statele-cheie. De asemenea, preşedintele, mare fan al baschetului, se va destinde pe teren cu fostul lui consultant Reggie Love şi cu alţi prieteni din Chicago.

UPDATE 16.30 Mitt şi Ann Romney, în secţia de votare:

FOTO: Justin Sullivan/AFP/Mediafax

UPDATE 16.05 Vicepreşedintele Joe Biden le sugerează reporterilor, după ce a votat în Delaware, că ar putea candida din nou la o funcţie publică în 2016.

De asemenea, campania pentru Obama continuă în lumea vedetelor. Bob Dylan prevede o victorie răsunătoare pentru preşedintele în exerciţiu, Paul McCartney îşi reafirmă susţinerea pentru democrat, iar actriţa Cynthia Nixon încearcă să îl ajute pe Obama cu electoratul feminin tânăr şi declară că niciunul dintre personajele din serialul Sex and the City nu l-ar fi votat pe Mitt Romney - o referire la politicile privind avortul şi contracepţia ale republicanului.

UPDATE 15.45 Mitt Romney votează acum, împreună cu soţia sa, Ann.

UPDATE 15.10 În acest moment, se votează în 36 de state, informează CNN.

FOTO: Darren McCollester/AFP/Mediafax

UPDATE 14.44 Vicepreşedintele Joe Biden şi soţia sa, Jill, votează în Delaware, conform AP.

UPDATE 14.42 Piaţa sondajelor scoate previziuni după previziuni, adaptare ideologic. Ultimul sondaj privind votul popular, de la conservatorii de la Drudge Report: Obama - 47%, Romney - 47%. De cealaltă parte, Bloomberg citează cel mai nou sondaj ABC-Washington Post: Obama - 50%, Romney - 47&,

UPDATE 14.29 Conform TODAY, majoritatea locuitorilor din Colorado, stat-cheie la alegeri, a votat devreme, iar procentele sunt următoarele: 37% republicani (Mitt Romney), 35% democraţi (Barack Obama), 28% indecişi.

UPDATE 13.00 S-a dat startul pentru ALEGERI SUA 2012. Urnele s-au deschis în nouă state de pe Coasta de Est - New York, New Jersey, Vermont, New Hampshire, Maine, Connecticut, Indiana, Kentucky şi Virginia.


Cei doi prezidenţiabili au purtat lupta pe voturi până în al 12-lea ceas al campaniei, ambii având evenimente electorale în statele cheie, cele care decid câştigătorul, până luni seara. Finalul de campanie a fost plin de emoţii mai ales pentru Barack Obama, căruia i-au dat lacrimile când, pe o scenă din Iowa, îi ruga pe cei prezenţi să îl voteze, pentru a-l ajuta să termine ce a început.

În ziua votului, fotografia cu Barack Obama plângând pentru un nou mandat, o imagine care contravine întregii imagini a preşedintelui, considerat drept un tehnocrat deosebit de cerebral, circula în toată presa internaţională şi pe reţelele de socializare.

Captură foto ABC NEWS

De altfel, preşedintele în exerciţiu a intrat ca favorit în ziua alegerilor, după o ultimă lună de campanie în care diferenţa dintre el şi Romney în sondaje era blocată în marja de eroare. Cu toate că, în ceea ce priveşte votul popular, distanţa dintre cei doi candidaţi în sondaje este foarte mică, toate previziunile asupra votului colegiului de electori îi sunt favorabile lui Obama, care ar putea câştiga mult peste cei 270 de electori de care are nevoie pentru a rămâne la Casa Albă.

Blogul FiveThirtyEight, aparţinând New York Times, cel mai respectat agregator de sondaje electorale, prevede o victorie a lui Barack Obama cu 315 din totalul de 538 de electori. Sondajele individuale, însă, dau cursa mult mai strânsă şi se feresc să facă pronosticuri privind câştigătorul. CUM FUNCŢIONEAZĂ SISTEMUL ELECTORAL AMERICAN

FOTO: Justin Sullivan/AFP/Mediafax

După o un început de septembrie foarte bun, cu o victorie neaşteptată în prima dezbatere prezidenţială, Mitt Romney, al cărui partener şi candidat pentru vicepreşedinţie este Paul Ryan, a scăzut în sondaje în luna octombrie.

Barack Obama, care candidează împreună cu vicepreşedintele în exerciţiu Joe Biden, a recâştigat din terenul pierdut odată cu a doua dezbatere prezidenţială, dar şi datorită uraganului Sandy, care a devastat Coasta de Est a Statelor Unite cu săptămână înainte de ALEGERI SUA. Cu imaginea răspunsului dezastruos al Administraţiei Bush în timpul uraganului Katrina încă proaspătă în memoria colectivă, americanii s-au arătat deosebit de mulţumiţi de acţiunile lui Obama pe tot parcursul crizei de săptămâna trecută. Printre cei care au ridicat în slăvi acţiunile lui Obama s-au numărat chiar şi unii dintre cei mai mari susţinători ai lui Mitt Romney, cum ar fi guvernatorul din New York, Chris Christie. - CUM A AFECTAT URAGANUL SANDY CURSA ELECTORALĂ DIN SUA

SURSA: FiveThirtyEight

Practic, vom şti dacă toate previziunile privind şansele lui Obama sau Romney de a câştiga sunt adevărate imediat ce vom afla rezultatele din statul Ohio, considerat cel mai important stat al acestor alegeri şi, de altfel, statul care decide preşedintele la aproape toate alegerile. Ca urmare a sistemului electoral american şi a tradiţiei bipartidiste, care polarizează opinia publică într-un mod relativ stabil, doar aproximativ 10 state contează la fiecare alegeri prezidenţiale. Este vorba despre aşa-numitele state-cheie. Despre celelalte se ştie dinainte dacă vor vota democrat sau republican. Aşa se face că toată campania electorală se poartă aproape în exclusivitate în aceste state.

"Statele-cheie sunt cele care mai pot fi convinse. Anul acesta, aproximativ 12 state sunt considerate state-cheie. Cei mai mulţi observatori consideră că cele mai importante state în acest moment sunt Florida, Ohio, Virginia, Wisconsin, Carolina de Nord, Colorado şi Iowa", a explicat pentru gândul John Head, jurnalist şi scriitor american. "Problema lui Mitt Romney este că trebuie să le câştige pe mai toate, pentru că sondajele sugerează că Obama conduce în toate aceste state", a adăugat jurnalistul. - STATELE CARE DAU PREŞEDINTELE AMERICAN

Din acest motiv, un american poate deveni preşedinte chiar dacă, la nivel naţional, nu a primit majoritatea voturilor din partea populaţiei, dar are cei 270 de electori, cum a fost şi cazul lui George W. Bush, în 2000. În total, s-a întâmplat de patru ori în istoria Statelor Unite ca preşedintele să fie ales fără majoritatea votului populaţiei, un precedent invocat drept argument în favoarea reformei electorale şi a eliminării colegiului de electori.

Cum arăta harta electorală a Statelor Unite cu câteva ore de deschiderea primelor urne, potrivit calculelor Huffington Post (publicaţie liberală)

O altă trăsătură specifică sistemului electoral american este cea a votului timpuriu ori prin corespondenţă, care le permite americanilor să voteze chiar şi cu câteva luni înainte de 6 noiembrie. Anul acesta, se estimează că aproximativ 30 de milioane de alegători americani din totalul de 200 - din ţară şi mai ales din străinătate - au votat deja, între ei numărându-se şi preşedintele în exerciţiu.

De asemenea, marţi, 6 noiembrie, SUA merge la mai multe voturi, nu doar la cel prezidenţial. Americanii vor reînnoi pentru doi ani toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi pentru şase ani 33 din cele 100 de locuri din Senat. Mai sunt alegeri pentru guvernatori în 11 state, pentru membrii adunărilor locale - 44 state. Totodată, alegătorii au de votat în 174 de referendumuri, în 38 de state. VEZI AICI TOATE SCRUTINELE DIN 6 NOIEMBRIE

De departe una dintre cele mai mari mize ale cursei electorale din SUA se referă la Curtea Supremă. În cursul următorului mandat prezidenţial al Statelor Unite, preşedintele va înlocui mai mulţi judecători ai Curţii Supreme, care sunt fie prea bătrâni, fie prea bolnavi pentru a mai rămâne în curte. Este o putere extraordinară, dat fiind că aceşti judecători vor rămâne în funcţie mulţi ani şi vor putea influenţa orice aspect al politicii şi societăţii americane.

Aceasta fiind doar una dintre mize, nici nu e de mirare că actuala campanie prezidenţială din Statele Unite a costat aproximativ 2 miliarde de dolari - un record. În total, se estimează că alegerile prezidenţiale plus toate celelalte scrutine de astăzi vor ajunge să coste 6 miliarde de dolari, o sumă care provine în mare parte din SuperPACs, controversatele comitete politice în care se pot face donaţii nelimitate, anonime sau de la orice fel de firmă, sindicat sau afacerist. - CE SUNT SUPER PACS ŞI CUM ARATĂ DRUMUL BANILOR ÎN POLITICA AMERICANĂ

Aproximativ 750 de milioane de dolari din cele 2 miliarde ale campaniilor prezidenţiale au fost cheltuiţi pe publicitate electorală televizată, marea majoritatea fiind publicitate negativă, un fenoment exarcerbat de fluxul continuu de bani din SuperPACs.

SURSA: Washington Post

În ultimul său interviu înainte de încheierea mandatului său, ambasadorul Mark Gitenstein a declarat, în cadrul emisiunii După 20 de ani, de la ProTV, că, atât el, cât şi preşedintele Obama sunt îngrijoraţi de rolul pe care l-au căpătat aceste comitete de finanţare.

"Şi eu, ca şi preşedintele american, sunt foarte îngrijorat de Super PAC-uri (comitete politice foarte controversate în SUA, prin care se strâng donaţii electorale fără plafon, n.red.) şi sunt foarte nemulţumit de decizia Curţii Supreme care a permis aceste Super PAC-uri. Prefer un sistem în care micile contribuţii influenţează procesul politic şi în care transparenţa e mai mare. Nu cred că e o idee bună ca sume enorme de bani să fie puse în joc în procesul politic. Nu ştii de unde provin. Poţi fi sigur că oamenii care primesc aceşti bani ştiu de unde provin", a declarat ambasadorul. De altfel, recent, ambasada SUA din Bucureşti a organizat o masă rotundă, la care au venit doi strategi electorali americani, care au vorbit, printre altele, şi de cât de nocive sunt aceste Super PAC-uri, care au devenit o formă de cumpărare legală de influenţă.


GÂNDUL A PREGĂTIT UN DOSAR AL ALEGERILOR SUA 2012 - CE SPUN SONDAJELE, EXPERŢII ŞI CANDIDAŢII

EFECTELE URAGANULUI SANDY ASUPRA ALEGERILOR PREZIDENŢIALE AMERICANE

ÎNREGISTRĂRILE PRIMELOR TREI DEZBATERI DIN SUA

TOTUL DESPRE A TREIA DEZBATERE PREZIDENŢIALĂ - PRINCIPALELE DECLARAŢII, CINE A CÂŞTIGAT

TOTUL DESPRE A DOUA DEZBATERE PREZIDENŢIALĂ - PRINCIPALELE DECLARAŢII, CINE A CÂŞTIGAT

TOTUL DESPRE DEZBATEREA VICEPREŞEDINŢILOR - PRINCIPALELE DECLARAŢII, CINE A CÂŞTIGAT

TOTUL DESPRE PRIMA DEZBATERE PREZIDENŢIALĂ - PRINCIPALELE DECLARAŢII, CINE A CÂŞTIGAT

CARE ESTE POZIŢIA LUI BARACK OBAMA ŞI MITT ROMNEY LA CAPITOLELE ECONOMIE, APĂRARE, IMIGRAŢIE, IRAN, ISRAEL, CHINA, RUSIA ŞI UE

CUM FUNCŢIONEAZĂ SISTEMUL ELECTORAL AMERICAN ŞI CUM SUNT "CROITE" CAMPANIILE ELECTORALE DUPĂ EL

CE SUNT SUPER PACS, MAŞINĂRIA ELECTORALĂ CARE ÎNVÂRTE MILIARDE DE DOLARI

CINE SUNT CEI MAI GENEROŞI DONATORI AI CAMPANIILOR LUI BARACK OBAMA ŞI MITT ROMNEY

CARE ESTE MARELE NEAJUNS AL ACESTEI CAMPANII, ÎN OPINIA FOSTULUI REDACTOR-ŞEF DE LA NEW YORK TIMES, BERNARD GWERTZMAN

PRIMA DOAMNĂ ESTE, ÎN CONTINUARE, PRIMA MAMĂ - ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE ROLUL SOŢIILOR CANDIDAŢILOR ÎN ACEASTĂ CAMPANIE

 

Citește și: