Alina Matis
9293 vizualizări 16 oct 2012

Schimbare radicală de stil pentru preşedintele american, în cea de-a doua confruntare televizată cu rivalul republican, guvernatorul Mitt Romney, care a avut loc marţi noapte, la Universitatea Hofstra, din Hempstead, aproape de New York. Dezbaterea, venită la două săptămâni după prima confruntare prezidenţială televizată dintre cei doi candidaţi şi la doar câteva zile după singura dezbatere viceprezidenţială, a avut formatul unei „adunări orăşeneşti”, în care alegătorii indecişi le-au adresat ei înşişi întrebări candidaţilor. Nu o dată, însă, dezbaterea s-a transformat în ceartă, cei doi politicieni vorbind unul peste celălalt şi contrazicându-se.

Republicanul Mitt Romney a reuşit să păstreze agresivitatea cu care a surprins în 3 octombrie, cu toate că, de această dată, nu a mai fost „singur pe scenă” şi a avut multe momente în care a fost pus în dificultate. Diferenţa dintre atitudinea preşedintelui american de marţi noapte şi cea pe care a avut-o la prima dezbatere a fost atât de mare, încât, imediat după încheierea transmisiunii din Hempstead, presa comenta ironic că Obama „şi-a băut cafeaua şi şi-a mâncat legumele” de această dată.

După cum s-a vehiculat în ultima săptămână, democraţii au adus pe scena Universităţii Hofstra un Barack Obama foarte agresiv - totuşi nu de violenţa vicepreşedintelui Joe Biden - , alert şi dornic de a ilustra cât mai multe diferenţe între el şi republicanul Mitt Romney. Obama a reuşit să controleze dezbaterea şi să îl pună de câteva ori în încurcătură pe adversarul său. De cealaltă parte, Romney nu şi-a schimbat strategia de la prima dezbatere, atacându-l pe preşedinte cu fiecare ocazie.

La finalul celor 100 de minute de dezbatere (confruntarea a depăşit cele 90 de minute programate), două sunt cele mai notabile momente ale acestui eveniment electoral, perceput drept ocazia lui Barack Obama de a se răzbuna pentru prima dezbatere.

Mai întâi, după aproximativ o oră şi 15 minute de la începerea confruntării din Hempstead, Mitt Romney a comis o greşeală incredibilă, tocmai într-unul dintre punctele slabe ale lui Barack Obama, şi anume atentatul terorist de la consulatul american din Libia, care a avut loc în 11 septembrie 2012. După ce preşedintele a spus că, la scurt timp după tragedie, a descris, la Casa Albă, atacul drept un atentat terorist, Romney a intervenit şi a declarat că acest lucru nu este adevărat şi că Obama nu a spus că este vorba despre un atentat terorist decât după două săptămâni. Romney a repetat şi accentuat această acuză cu multă vehemenţă, până când moderatoarea a intervenit şi i-a spus că nu este adevărat. Momentul a părut să îl tulbure pe Mitt Romney, care a început să se bâlbâie şi nu a mai răspuns la următoarele întrebări.

Cel de-al doilea moment notabil al acestei dezbateri televizate dintre cei doi candidaţi la preşedinţia SUA a fost tocmai finalul. În ultima sa intervenţie, republicanul Romney a declarat că îi pasă de toţi americanii, de 100% dintre ei, ridicând astfel mingea la fileul democratului. Barack Obama a încheiat seara cu un atac pe care toată lumea îl aştepta în prima dezbatere, cel pe marginea înregistrării cu camera ascunsă, în care Mitt Romney spune că 47% dintre americani s-au învăţat să fie „dependenţi” de stat.

gândul a transmis live text şi video dezbaterea dintre Barack Obama şi Mitt Romney


URMĂRIŢI ÎNREGISTRAREA CELEI DE-A DOUA CONFRUNTĂRI OBAMA-ROMNEY


CITIŢI MAI JOS TOATE DECLARAŢIILE IMPORTANTE, ÎN FORMAT LIVE TEXT

UPDATE 5.42 Dezbaterea s-a încheiat. Familiile celor doi candidaţi au venit pe scenă, pentru a-i felicita. Barack Obama şi Mitt Romney se plimbă prin sală, pentru a da mâna cu cei prezenţi.

UPDATE 5.40 Barack Obama încheie dezbaterea cu atacul mult-aşteptat în prima dezbatere, pe marginea înregistrării în care Mitt Romney spune că 47% dintre americani sunt „dependenţi” de stat.

UPDATE 5.30 Candidaţii sunt întrebaţi cum au de gând să rezolve problema outsourcing-ului, a Chinei şi Indiei. Romney: „China nu joacă după reguli”. Obama: „Cred că trebuie să acceptăm că unele locuri de muncă nu se vor întoarce acasă. Acestea sunt locuri de muncă prost plătite, necalificate. Eu vreau locurile de muncă bine plătite şi calificate”.

UPDATE 5.25 Dezbaterea se concentrează acum asupra politicilor privind armele, însă Romney pare încă marcat de greşeala din discuţia despre Libia - nu răspunde la întrebarea care i-a fost adresată, vorbeşte despre rolul ”familiilor cu doi părinţi” în controlul armelor şi confundă subiectul cu lupta anti-drog.

UPDATE 5.18 Moment stânjenitor pentru Romney, care a trebuit să fie corectat de moderatoare în timpul unui atac la adresa preşedintelui, referitor la atentatul din Libia. „Spune-i tu”, i-a zis Obama lui Candy Fowler, râzând.

UPDATE 5.17 „Secretarul Clinton a făcut o treabă extraordinară, dar ea lucrează pentru mine. Eu sunt preşedintele. Este responsabilitatea mea”, a răspuns Obama, întrebat fiind dacă este de acord cu declaraţia lui Hillary Clinton, care a afirmat că îşi asumă toată responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat în 11 septembrie în Benghazi.

UPDATE 5.15 Romney îl atacă pe preşedinte pentru timpul îndelungat care a trecut din momentul atacului şi până când americanilor li s-a spus că a fost vorba despre un atac terorist. Totodată, republicanul îl critică pe Obama pentru că, în zilele de după atentatul din Libia, s-a dus la diferite evenimente electorale.

UPDATE 5.10 Un alegător îl întreabă pe Obama cum a fost posibil atacul asupra consulatului american din Benghazi, Libia, din 11 septembrie, în urma căruia a fost ucis ambasadorul Chris Stevens, împreună cu alţi trei cetăţeni americani. Obama evită răspunsul şi îl acuză pe Romney că a încercat să câştige puncte politice de pe urma acestei tragedii.

UPDATE 5.08 Discuţia despre imigranţi a degenerat într-o adevărată ceartă între Obama şi Romney, pe care moderatoarea Candy Crowley abia a reuşit să o oprească.

UPDATE 5.00 Subiectul în acest moment sunt imigranţii şi politicile candidaţilor în această sferă.

UPDATE 4.57 Romney: „Nu ne mai putem permite încă patru ani precum cei pe care i-am avut. Preşedintele nu a făcut ce a promis că va face. Clasa mijlocie este zdrobită sub acest preşedinte, care nu înţelege cum să pună economia în mişcare”.

UPDATE 4.55 „Domnule preşedinte, v-am votat acum patru ani. Acum, nu mai sunt la fel de optimist în ceea ce vă priveşte. Ce aţi făcut ca să îmi meritaţi votul şi acum?”, l-a întrebat unul dintre indecişii din sală pe Obama. „Angajamentele pe care mi le-am asumat le-am respectat”, a declarat Obama, după ce a enumerat o parte din promisiunile făcute şi ţinute, între care şi capturarea lui Osama Bin Laden.

UPDATE 4.50 „Domnule guvernator, sunteţi ultimul om care să fie dur cu China!”, i-a spus Obama lui Romney, cu referire la afacerile republicanului cu companii chineze.

UPDATE 4.47 Obama îl atacă pe Romney pentru poziţia sa privind contracepţia şi nevoile medicale ale femeilor. „Romney a propus ca angajatorii să decidă dacă femeile ar trebui să aibă acces la contracepţie prin asigurarea lor medicală”. Romney: „Nu am spus asta”. Obama: „Domnule guvernator, nu este adevărat”.

UPDATE 4.45 Romney: „Ştiu ce trebuie să faci pentru a face o economie să funcţioneze. Le voi ajuta pe femeile din SUA oferindu-le o economie mai bună”, a declarat republicanul, un om de afaceri foarte prosper.

UPDATE 4.40 Preşedintele vorbeşte acum despre măsuri pentru a garanta plată egală la locul de muncă între femei şi bărbaţi. „Nu este numai o problemă a femeilor, este o problemă de familie, pentru că femeile sunt din ce în ce mai mult cele care pun pâinea pe masă în familie”. De precizat că ambii candidaţi au dus campanii intense pentru cucerirea electoratului feminin, crucial pentru câştigarea alegerior. Obama este favoritul acestui segment al electoratului american, Romney pierzând mai ales din cauza poziţiilor sale şi ale partidului său privind avortul şi contracepţia.

UPDATE 4.35 Obama îl atacă pe Romney într-unul dintre cele mai slabe puncte ale republicanului, lipsa de specificitate, neexplicarea măsurilor concrete prin care îşi va implementa programul economic, reuşind în acelaşi timp să reducă şi deficitul bugetar. „Oricine se uită cu atenţie la acest program îşi dă seama că nu are sens din punct de vedere matematic”, a spus Obama, repetând o afirmaţie pe care a făcut-o şi în prima dezbatere şi care provine din discursul lui Bill Clinton de la Convenţia Democrată de la începutul lunii septembrie.

UPDATE 4.27 Romney susţine că vrea să ajute clasa mijlocie. În acest context, guvernatorul republican povesteşte ce impozite va reduce şi cu cât, pentru a face viaţa ”mult mai uşoară”. „Cheltuielile preşedintelui şi rata cu care se îndatorează vor duce la creşteri de impozite pentru clasa mijlocie”, spune Romney.

Şi Obama vorbeşte despre ajutarea clasei de mijloc, însă îşi reafirmă poziţia privind creşterea de impozite pentru cei mai bogaţi dintre americani. Preşedinte îl atacă pe contracandidatul republican pentru poziţia lui referitor la impozite şi, mai ales, cele pe care le plătesc bogaţii.

UPDATE 4.20 Obama a atacat deja de numeroase ori afirmaţiile lui Romney, despre care a spus că nu sunt adevărate. Cei doi candidaţi se contrează de câteva minute pe forările de petrol pe terenurile statului şi pe preţul pentru carburanţi.

UPDATE 4.13 Barack Obama vorbeşte acum despre eficienţa energetică şi resurse alternative. Preşedintele îl acuză pe Mitt Romney că se concentrează doar asupra marilor companii petroliere. Romney susţine că va asigura independenţa energetică a SUA, printre altele dând cât mai multe permise de forare pentru companiile petroliere.

UPDATE 4.07 Mitt Romney, cu referire la rata şomajului: „Politicile preşedintelui nu au funcţionat”. Romney îşi nuanţează afirmaţia de la prima dezbatere, când a spus în mod eronat că există 23 de milioane de şomeri în SUA. De această dată, guvernatorul a declarat că există 23 de milioane de oameni „care au probleme cu locul de muncă”. Obama răspunde: „Ce a spus guvernatorul Romney pur şi simplu nu e adevărat! Romney nu are un plan economic pe cinci puncte. Planul lui are un singur punct”.

UPDATE 4.02 Dezbaterea a început. Prima întrebare îi este adresată lui Mitt Romney, de către un tânăr care votează pentru prima dată. Subiectul sunt locurile de muncă.


Pentru acest eveniment electoral, au fost aleşi 80 de americani cu drept de vot care au declarat că fac parte din electoratul indecis. Marţi, jurnalista CNN Candy Crowley, cea care va modera dezbaterea, s-a întâlnit cu aceşti alegători şi a selectat cele mai bune întrebări, pe care oamenii le vor putea adresa ei înşişi în timpul celor 90 de minute de confruntare a prezidenţiabililor.

Deşi mizele nu sunt deosebit de mari la nivel de vot al Colegiului de Electori (acesta decide rezultatul scrutinului), dezbaterile prezidenţiale nereuşind aproape niciodată să influenţeze decisiv rezultatul unor alegeri prezidenţiale din SUA, ele sunt foarte importante pentru moralul celor două tabere şi, în acelaşi timp, o bună ocazie pentru cei doi candidaţi de a câştiga capital de imagine şi a-l ataca pe contracandidat.

În ceea ce priveşte sondajele de opinie, acestea au devenit neconcludente în ultimele două săptămâni, ele fiind blocate în marja de eroare, iar câştigătorul în ceea ce priveşte intenţia de vot schimbându-se de mai multe ori în aceeaşi zi.

Prima dezbatere prezidenţială, care a avut loc în 3 octombrie în Denver, a relansat campania lui Mitt Romney, într-un moment în care sondajele privind intenţia de vot popular îi dădeau preşedintelui în exerciţiu un avans de până la nouă puncte procentuale. Republicanul a fost neaşteptat de agresiv şi de energic în cele 90 de minute, urmărite de 67 de milioane de oameni. De cealaltă parte, Obama a surprins neplăcut, atât electoratul, cât şi susţinătorii, prin atitudinea lui „prezidenţială”, şi nu electorală.

De atunci, preşedintele american a scăzut constant în sondaje şi a pierdut, în decurs de o săptămână, 50 de electori, el având nevoie de 270 de electori pentru a câştiga scrutinul din 6 noiembrie.

A urmat dezbaterea viceprezidenţială din 11 octombrie, în care adjunctul lui Obama, Joe Biden, a compensat lipsa de agresivitate a preşedintelui. Biden a fost atât de activ pe parcursul dezbaterii, uneori chiar şi în defavoarea lui, încât unii observatori au comentat că rivalul Paul Ryan a părut mai degrabă un spectator.

De această dată, Barack Obama va trebui să găsească un echilibru, el neputând să aibă nici violenţa argumentativă a lui Biden, dar nici pasivitatea din ultima dezbatere. De cealaltă parte, Mitt Romney trebuie să îşi păstreze terenul câştigat în urmă cu două săptămâni, pentru a putea rămâne în cursa pentru Casa Albă.

Între timp, candidaţii continuă să strângă sume impresionante de bani, pe care le investesc mai ales în reclamă electorală negativă. Până în acest moment, Barack Obama şi MItt Romney au adunat peste 710 milioane de dolari, iar campania prezidenţială de anul acesta se aşteaptă să fie cea mai scumpă din istorie, potrivit datelor Center for Responsive Politics:

Întrebat de gândul cum comentează rolul PAC-urilor şi Super PAC-urilor, principalele ”motoare” financiare ale campaniilor electorale americane, Donald Fowler (foto stânga), fost preşedinte al Comitetului Naţional al Partidului Democrat şi strateg de campanie, a atras atenţia asupra reformei pe care numeroşi preşedinţi au încercat, fără succes, să o impună în sfera finanţării electorale.

„Banii politici au fost mereu un aspect controversat în peisajul american. Mereu. Banii corup în politică. Nu or fi ei ilegali, dar corup. Dacă cineva îi dă unui candidat un milion de dolari, chiar credeţi că acel candidat va uita să sune acea persoană? Nu. Li se oferă extraordinar de multă influenţă oamenilor bogaţi”, a declarat democratul, prezent luni la Ambasada SUA pentru a vorbi despre sistemul electoral american în general şi despre această campanie, în special.

Coleg de pupitru i-a fost un alt strateg de campanie, de această dată din tabăra rivală, republicanul Paul Pelletier (foto dreapta). Deşi s-au contrat zeci de minute pe diferite aspecte ale acestei campanii, Pelletier a recunoscut, întrebat de gândul dacă este mulţumit de campania pe care au avut-o republicanii, că Romney nu este un candidat puternic.

„Nu o să vă mint, cursa republicană a fost al naibii de slabă de această dată. Nu avem foarte multe vedete în Partidul Republican în acest moment, iar vedetele care există nu vor să candideze”, a afirmat americanul.

Democratul Donald Fowler (stânga) şi republicanul Paul Pelletier // FOTO: Lucian Crusoveanu/Ambasada SUA

De asemenea, întrebat de gândul dacă asistăm la un moment de răscruce pentru Partidul Republican, Pelletier a răspuns: „O, absolut. Există o foarte mare dezbinare în interiorul Partidului Republican, între conservatorii economici şi conservatorii sociali (aşa-numita grupare Tea Party, n.red.). Dacă Partidul Republican are un viitor, pentru că aşa cum este acum nu va supravieţui, va trebui să aleagă în ce direcţie va merge”.

Pelletier, republican convins şi specialist în strângere de fonduri, a fost nevoit să îşi mărturisească convingerea că Barack Obama îl va învinge pe Mitt Romney în  6 noiembrie.

„O spun în calitate de republican: cred că preşedintele va câştiga alegerile. Am spus-o şi acum câteva luni şi am fost surprins de prestaţia bună a lui Mitt Romney din cadrul primei dezbateri. Cred, deci, că preşedintele va câştiga un nou mandat. Urăsc să spun asta, pentru că sunt republican”, a declarat Paul Pelletier, invitat şi el de Ambasada SUA în România, pentru a vorbi despre alegerile din Statele Unite.


GÂNDUL A PREGĂTIT UN DOSAR AL ALEGERILOR SUA 2012 - CE SPUN SONDAJELE, CE SPUN EXPERŢII, CE SPUN CANDIDAŢII ŞI DE CE PLEACĂ AMBASADORUL MARK GITENSTEIN DIN ROMÂNIA

ÎNREGISTRĂRILE PRIMELOR DOUĂ DEZBATERI DIN SUA

TOTUL DESPRE PRIMA DEZBATERE PREZIDENŢIALĂ - PRINCIPALELE DECLARAŢII

CARE ESTE POZIŢIA LUI BARACK OBAMA ŞI MITT ROMNEY LA CAPITOLELE ECONOMIE, APĂRARE, IMIGRAŢIE, IRAN, ISRAEL, CHINA, RUSIA ŞI UE

CITIŢI AICI CUM FUNCŢIONEAZĂ SISTEMUL ELECTORAL AMERICAN ŞI CUM SUNT "CROITE" CAMPANIILE ELECTORALE DUPĂ EL

VIDEO. Cum îi face Madonna campanie lui Obama. "Avem un musulman de culoare la Casa Albă. Încă mai există speranţă pentru ţara noastră"

Adevărul din spatele fotografiei în care Obama stă de vorbă cu un pirat în Biroul Oval

Barrack Obama şi-a recunoscut "cel mai mare eşec" al mandatului său

CE SUNT SUPER PACS, MAŞINĂRIA ELECTORALĂ CARE ÎNVÂRTE MILIARDE DE DOLARI

CINE SUNT CEI MAI GENEROŞI DONATORI AI CAMPANIILOR LUI BARACK OBAMA ŞI MITT ROMNEY

CITIŢI AICI CARE ESTE MARELE NEAJUNS AL ACESTEI CAMPANII, ÎN OPINIA FOSTULUI REDACTOR-ŞEF DE LA NEW YORK TIMES, BERNARD GWERTZMAN

PRIMA DOAMNĂ ESTE, ÎN CONTINUARE, PRIMA MAMĂ - ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE ROLUL SOŢIILOR CANDIDAŢILOR ÎN ACEASTĂ CAMPANIE

CUM A AJUNS BILL CLINTON ÎNTR-O NOUĂ CURSĂ PENTRU CASA ALBĂ

Citește și: