238 vizualizări 10 ian 2012

Cursa pentru desemnarea unui candidat din partea Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie din Statele Unite ale Americii continuă marţi, odată cu scrutinul din statul New Hampshire, relatează Huffington Post.

Primul clasat în sondaje este politicianul şi omul de afaceri Mitt Romney, fost guvernator al statului Massachusetts, între anii 2003-2007. Acesta a câştigat alegerile primare din Iowa, de pe 3 ianuarie, cu doar opt voturi în faţa lui Rick Santorum.

Conform ultimelor sondaje, Romney a căzut de la 43 de procente la 35 în doar o săptămână. El este urmat de Ron Paul, membru al Camerei Reprezentanţilor şi cel mai în vârstă candidat, susţinut de aproximativ 20% dintre electorii republicani, şi de Jon Huntsman, fost guvernator al statului Texas şi fost ambasador al SUA în China, care se bucură de sprijinul a 11% dintre aceştia. Aceştia sunt urmaţi de Newt Gingrich, fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, cu 9%, şi de ultraconservatorul Rick Santorum, care mai are sprijinul a doar 8% dintre electori, deşi în urmă cu o săptămână a fost în topul alegătorilor din Iowa.

În ciuda faptului că Romney îşi păstrează prima poziţie în sondaje, el a făcut o serie de greşeli care i-au dăunat imaginii. Susţinător al pieţei libere, el a oferit un răspuns care i-a adus eticheta de "tipul care arată ca oricine care ţi-a concediat vreodată tatăl" din partea lui Jon Stewart, gazda unei emisiuni televizate din SUA.

"Îmi place să pot concedia oamenii care lucrează pentru mine", a declarat Romney. "Dacă cineva nu îmi oferă servicii de calitate, vreau să pot spune că voi angaja pe altcineva să o facă".

Contracandidaţii lui Romney l-au atacat pentru declaraţiile sale în ceea ce priveşte posibilitatea de a concedia oamenii. Jon Huntsman a declarat că "a fi lăsat să concediezi oameni nu e ceva ce vrei să auzi de la un posibil viitor candidat".

În apărarea sa, Romney a susţinut o conferinţă de presă în care a declarat că "lucrurile pot fi întotdeauna scoase din context şi înţeleg că asta fac oamenii lui Obama", precizând că afirmaţia sa privind concedierea oamenilor viza legea sănătăţii a preşedintelui Obama, care "ne alocă obligatoriu o companie de asigurări medicale". El adăugat că nu se aştepta ca atacurile la adresa lui să vină de la colegii săi republicani, ci de la "preşedinte (Obama-n.r.) şi de la stânga democrată".

Mitt Romney, susţinut de candidatul republican la alegerile prezidenţiale din anul 2008, senatorul John McCain, şi-a petrecut ultimii doi ani pentru a-şi pregăti candidatura din acest an pentru Casa Albă. Acum el deţine prima poziţie în sondajele preliminare, la o diferenţă considerabilă faţă de locul doi, pentru care se luptă contracandidaţii săi.

Cu toate acestea, Bill Cahill, şeful de campanie al lui Rick Santorum, a declarat că "de fapt, sondajele arată că 6 din 10 electori din New Hampshire nu îl susţin pe Mitt Romney".

Se aşteaptă ca la scrutinul de marţi seara din statul New Hampshire să voteze în jur de 250.000 de electori republicani.

Următoarele alegeri primare vor avea loc pe 21 ianuarie, în Carolina de Sud, şi pe 31 ianuarie, în Florida. Candidatul Partidului Republican va fi desemnat la congresul de la sfârşitul lunii august.

Citește și: