Valentin Vidu - Mediafax
29501 vizualizări 6 apr 2014

Partidul conservator al populistului Viktor Orban, acuzat de derive antidemocratice, se clasează pe primul loc în alegerile legislative, duminică, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, relatează AFP.

Fidesz obţine 48% din sufragii, alianţa de stânga 27%, iar partidul Jobbik (extremă dreapta) 18%, potrivit Institutului Nezopont.

Viktor Orban, un fost disident anticomunist care a acaparat scena politică a Ungariei

Viktor Orban, considerat de unii un autocrat iar de alţii un erou, reales duminică în fruntea Ungariei potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, şi-a condus ţara cu o mână de fier începând din 2010 şi a polarizat-o în jurul persoanei sale, relatează AFP

Orban, în vârstă de 50 de ani, şeful în exerciţiu al Guvernului conservator şi populist, acaparează scena politică a Ungariei, o fostă membră a blocului comunist care a aderat la Uniunea Europeană (UE) în 2004.

Niciun adversar - atât din interiorul partidului, cât şi din opoziţie - nu pare în măsură să-l detroneze pe "regele Viktor", titra recent revista austriacă Falter.

Orban, care are o anumită charismă şi care este scos în evidenţă de adversarii săi de stânga mai degrabă "anoşti", este în primul rând "un veritabil zoon politikon" care nu suportă nici înfrângerea şi nici să fie contestat, subliniază Laszlo Lengyel, un politolog de la Institutul pentru Cercetare Financiară şi Politică de la Budapesta.

Un fost disident liberal în timpul regimului comunist, el se face cunoscut după ce susţine un discurs ostil puterii, în Piaţa Eroilor, la Budapesta, la sfârşitul anilor '80, cu puţin timp înainte de prăbuşirea regimului.

El este unul dintre cei 37 de studenţi şi intelectuali care fondează Fidesz în 1988. Preia preşedinţia formaţiunii în 1993 şi îşi extinde controlul asupra partidului, împreună cu un cerc restrâns de prieteni, care se află în continuare alături de el.

Citește și: