Silviu Bănilă
4360 vizualizări 4 oct 2018

Prin această simplă activitate, Alexandr Poteiev şi-a deconspirat adevărata identitate, data de naştere, precum şi numărul de telefon, adresa de e-mail şi cea poştală, chiar dacă asasinii ruşi sunt pe urmele sale, scrie buzzfeednews.com.

Moscova l-a catalogat pe spion drept un trădător care a demascat o reţea de agenţi sub acoperire, inclusiv pe ”starleta” Anna Chapman, înainte de a fugi în SUA, în urmă cu opt ani. Câţiva ani mai târziu, s-a zvonit că un asasin ar fi bătut la uşa lui Poteiev, iar în iulie 2016, presa rusă de stat a scris că spionul a murit. De fapt, rusul este foarte viu.

Cazul bizar al lui Poteiev ilustrează însă o altă dimensiune în lupta spion versus spion, la nivel internaţional: serviciile secrete americane au ales să susţină propaganda rusă.

După ce au descoperit că Poteiev este viu, jurnaliştii americani au abordat CIA-ul, care a cerut ca informaţia să nu fie publicată, deoarece ar fi fost o ameninţare la adresa lui Poteiev.

BuzzFeed News a fost de acord. Totul a depins de disponibilitatea spionului de a rămâne în umbră.


 

”Nick”, vizat de ASASINI

În SUA, acesta ar fi locuit fără nicio reţinere, fiind poreclit ”Nick”, o formă americanizată a celui de-al doilea nume al său, Nicolaevici. Poteiev s-a înregistrat în 2016 ca votant republican, oferind din nou datele personale, care se potrivesc exact cu cele ale trădătorului rus. Informaţiile spun că spionul chiar ar fi votat, deşi votul lui rămâne confidenţial.

Pentru o asmenea ţintă internaţională, expunerea este cât se poate de stranie. Nu se ştie de ce spionul trăieşte atât de deschis, asumându-şi un risc uriaş, ca ”o capră în ţinutul tigrilor”.

Luna trecută, New York Times scria că spionii americani au încercat să protejeze un fugar rus, după ce un asasin a venit la casa lui şi a mers în oraşul în care locuiesc rudele acestuia. BBC a anunţat că este vorba de Poteiev, care nu a murit, în ciuda necrologului din 2016.

Autorităţile federale asigură paza pentru numeroşi spioni ruşi care l-au trădat pe Putin şi ar fi vizaţi de asasini. Anul trecut, guvernul SUA a protejat peste 100 de asemenea „trădători”, în cadrul programului PL110. Spionii primesc nume şi paşapoarte noi, care le protejează identitatea, precum şi asistenţă pentru criptarea comunicaţiilor. Ei sunt ajutaţi să îşi găsească un job sau o şcoală şi merg la psihiatru. În unele cazuri, guvernul SUA asigură operaţii estetice.

Un eşec în această operaţiune a fost decesul ”ţarului media” Mihail Lesin, găsit mort într-un hotel din Washington, în 2015, cu răni la cap, gât, picioare, braţe şi trunchi. Autorităţile au susţinut că moartea lui a fost accidentală, pe fondul consumului de alcool. Totuşi, mai mulţi actuali şi foşti agenţi FBI au precizat că mogulul a fost ucis în mod violent, înaintea unui interviu cu oficiali din Departamentul american de Justiţie, care l-au invitat la Washington pentru a vorbi despre încrengăturile de la Kremlin şi Russia Today.

Mai mult, Christopher Steele, fost ofiţer de inteligenţă britanic şi autor al dosarului lui Trump, a furnizat un raport secret către FBI în care se arată că Lesin a fost ucis de asasini tocmiţi de un oligarh din anturajul lui Putin. CIA a refuzat să comenteze asupra decesului lui Lesin.

Lupul PAZNIC LA OI: Anna Chapman s-a întâlnit cu un agent FBI sub acoperire

În anul 2000, Poteiev a obţinut o funcţie privilegiată în cadrul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei: director-adjunct al departamentului ultrasecret Directoratul S. Acesta se ocupa cu reţeaua de spioni din SUA, care activau acolo „pe termen lung”. După o instruire serioasă, desfăşurată peste hotare, agenţii ajungeau în SUA cu nume false. Lucrând câte doi sau minţind că sunt căsătoriţi, agenţii se integrau perfect în peisaj. Îşi cumpărau case în suburbii, aveau joburi normale şi chiar familii.

Una dintre agente, Anna Kuşcienko, a abordat lucrurile în alt mod. Ea s-a prezentat drept o rusoaică măritată cu un britanic, care i-ar fi luat numele, devenind Anna Chapman. Femeia s-a mutat în Manhattan, la mică distanţă de Wall Street şi a minţit că este CEO-ul unei companii imobiliare, PropertyFinder Ltd.

Persoana de contact a lui Chapman era un rus pe nume Roman. Ei comunicau doar miercurea şi niciodată faţă în faţă. Chapman venea cu laptopul într-un loc public şi Roman parca alături într-o dubă albă. Apoi făceau schimb de date criptate. Alţi agenţi aveau metode mai vechi, precum plasarea informaţiilor în colete, ziare, seifuri.

Departamentul lui Poteiev conducea reţeaua de la Moscova. El s-a născut în Belarus la sfârşitul erei staliniste şi tatăl lui a fost erou de război, câştigând cea mai prestigioasă distincţie sovietică, după ce a distrus nouă tancuri naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

După ce a absolvit academia KGB din Minsk, Poteiev a obţinut medalia Steaua Roşie pentru eforturile din războiul desfăşurat în Afganistan, unde a luptat în unitatea de elită Zenit.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice, Poteiev a urcat în rang şi în anii 1990 a fost responsabil cu unele operaţiuni din SUA.

Noua poziţie l-a readus la Moscova, unde şefii săi trimiteau mesaje codate către spionii ruşi din SUA. Una din misiunile a doi agenţi, desfăşurată în 2009, avea următorul obiectiv: ”Educaţia, conturile bancare, maşina, casa voastră etc - toate acestea au un singur obiectiv: îndeplinirea misiunii prioritare, de a căuta şi dezvolta relaţii în cercurile politice americane”.

Într-o dimineaţă de sâmbătă a anului 2010, Anna Chapman a fost sunată de Roman, care i-a solicitat o întâlnire de urgenţă. Roman i-a ordonat să îi predea un paşaport fals unui alt agent, într-o cafenea. Întâlnirea i s-a părut dubioasă lui Chapman, care l-a sunat pe tatăl ei, împărtăşindu-i temerile.

Avea dreptate: individul cu care se întâlnire NU era adevăratul Roman, ci un agent FBI. Era însă prea târziu. Agenţii americani au ascultat conversaţiile lui Anna cu tatăl ei şi a doua zi au arestat-o, alături de alţi nouă agenţi din Directoratul S, într-o operaţiune ce a vizat Washington, New York şi Boston.

Se pare că FBI-ul urmărea de ani de zile reţeaua de spioni, în cadrul ”Operaţiunii Poveşti cu Fantome”, nume inspirat de obiceiul spionilor de a adopta numele unor persoane moarte.

Două săptămâni mai târziu, spionii au pledat vinovat în Manhattan şi au fost trimişi în Rusia în cadrul celui mai important schimb de spioni din istorie.

În acele zile, presa rusă a arătat cu degetul spre suspectul Alexandr Poteiev, pe care americanii l-ar fi recrutat în urmă cu mulţi ani. Spionul ar fi ajuns mai întâi într-un apartament al CIA-ului din Frankfurt, după care ar fi zburat direct în America.

Putin: Este un PORC, un TRĂDĂTOR!

”Omul ăsta şi-a trădat prietenii, camarazii de arme, pe cei care şi-au sacrificat viaţa pentru ţara mamă! Avem o brută care trădează asemenea oameni! Cum se poate uita în ochii copiilor săi? PORCUL!”, a răbufnit Putin într-o emisiune tv, referindu-se la Poteiev.

În următorul an, un tribunal militar l-a condamnat în absenţă pe Poteiev la 25 de ani de închisoare pentru trădare. Presa americană a dezbătut foarte vag ”moartea” spionului. Numele acestuia a fost adăugat pe lista duşmanilor lui Putin, care au murit în anii recenţi.

MORTUL a votat, şi-a luat permis de pescar şi a fost amendat de poliţişti

La o zi după un articol din New York Times, care vorbea despre moartea lui Poteiev, în august 2017, spionul a semnalat că este viu şi nevătămat.

În martie 2017, BuzzFeed News a căutat numele lui ”Alexandr Poteiev” în bazele de date publice. Căutările au scos la iveală un singur individ cu acest nume în SUA, cu un istoric de adrese în Massachusetts, Arizona, Virginia, începând cu octombrie 2010, la trei luni după ce vestea privind Directoratul S a ajuns în atenţia publică.

În ianuarie 2016, omul respectiv a fost oprit de Poliţie în timp ce se afla la volanului unui Lexus şi a primit o amendă rutieră. Apoi, după ce s-a presupus că a murit, a lăsat urme greu de şters: înregistrarea pentru vot în august şi permisul de pescuit în octombrie. Aparent, Poteiev a votat în noiembrie 2016.

Era Alexandr Poteiev agentul dublu respectiv sau un alt Alexandr Poteiev? Se presupune că acesta s-a născut în data de 7 martie a anului 1952. Numele său mijlociu ar fi fost Nicolaevici.Documentele din Florida se potriveau cu biografia sa. Atât pentru amendă, cât şi pentru vot, Poteiev a spus că e născut în 7 martie 1952. Numele lui mijlociu, Nick, rezona cumva cu Nicolaevici. Încercările de a lua legătura cu spionul nu au avut succes.

Adresa sa de domiciliu era o proprietate înregistrată pe numele unei rude. Un alt apartament din complexul respectiv era înregistrat pe numele altei rude.

Persoanele din jurul lui Poteiev nu au dorit să ofere informaţii despre individul misterios, denumit de acestea „Alex”. O altă rudă a spus că poveştile despre Alexandr sunt ”adevărate nebunii” şi a promis că va pasa numărul de telefon al jurnaliştilor către Poteiev. ”O să vă caut eu”, a declarat ruda acestuia.

foto: captură youtube.com

 

Citește și: