180 vizualizări 3 aug 2010

Statele Unite dau un mesaj important României, prin intermediul ziarului Gândul. Ambasada SUA a trimis ziarului nostru un comunicat, în exclusivitate, arătând că va considera, în continuare, România drept partener strategic, indiferent de continuarea sau anularea programului de înzestrare a forţelor aeriene româneşti cu avioane de luptă multirol F16.

Marţi, 3 august 2010, a expirat cel de-al doilea termen convenit de SUA şi România, pentru plata primei tranşe, de 750 de milioane de dolari, din totalul de 1,3 miliarde de dolari, la cât a fost stabilit costul programului F16. Primul termen fusese fixat pe 3 iunie, dar SUA au acordat României o prelungire de două luni.

La întrebarea Gândul, dacă este posibilă o nouă prelungire a termenului de plată, ţinând cont de condiţiile economice (anunţul premierului român, Emil Boc, privind scăderea PIB şi neatingerea ţintei de deficit, din cauza inundaţiilor şi a creşterii TVA), sau există şi varianta anulării contractului, Ambasada SUA a oferit un răspuns diplomatic, dar grăitor: "Acest aspect reprezintă responsabilitatea Guvernului României şi a Ministerului Apărării Naţionale. România este şi va rămâne un aliat de nădejde al SUA, indiferent de ce decizie se va lua cu privire la acest contract".

Citeşte şi Americanii aşteaptă astăzi banii pentru avioanele F 16. Prima tranşă: 750 de milioane de dolari. Vlădescu: De unde bani? Ceartă între Apărare şi Finanţe

SAAB şi Eurofighter renunţă la expoziţiile din România din cauza deciziei CSAT privind F-16

A început războiul avioanelor. Gripen: cerem Parlamentului să ne compare cu "rablele F16". Eurofighter: ofeream un pachet mai bun, la aceiaşi bani

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul Ion Aurel Stanciu, s-a urcat greşit într-un avion F-16 şi a rămas cu picioarele în afara carlingii

Indiferent cum s-ar interpreta prima parte a mesajului, respectiv dacă responsabilitatea Guvernului & MAp priveşte plata contractului sau decizia prelungirii acestuia chiar şi în situaţia imposibilităţii de plată, a doua frază e clară şi crucială: România nu trebuie să se teamă de eventuale represalii, în cazul în care denunţă contractul.

Disputa dintre ministerele Apărării şi Finanţelor

Astfel, mesajul Ambasadei SUA tranşează disputa dintre Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Finanţe, faţă de posibilele consecinţe ale nerespectării termenului de plată a primei tranşe a contractului F16.
Ministrul de Finanţe Sebastian Vlădescu a anunţat, deja, că România nu-şi poate permite "sub nicio formă" să cheltuiască asemenea sume (750 de milioane de dolari) în acest an. "Este un subiect care astăzi este de neacceptat", a spus Vlădescu. Cu toate acestea, invitat la postul public de radio, generalul maior Ion Aurel Stanciu, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, şi-a exprimat speranţa că Guvernul va găsi o soluţie financiară pentru ca termenul de 3 august să fie respectat, iar achiziţia F16 să se poată concretiza.

Mai mult, Ministerul Apărării a remis Gândul un comunicat prin care sugerează că prin neplata contractului F16 se pune în pericol parteneriatul strategic cu SUA.

"Derularea Programului Avion Multirol se înscrie în Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, iar opţiunea pen-tru achiziţionarea de avioane F-16 se circumscrie strategiei Statului Major al Forţelor Aeriene de realizare graduală a capabilităţilor operaţionale aeriene, care are ca obiectiv final intrarea în înzestrare a avionului F-35 JSF (Joint Strike Fighter)", se arată în comunicatul MAp.

Citește și: