Mircea Olteanu
436 vizualizări 14 iul 2019

"Administraţia este decisă asupra unui act de vandalism diplomatic, aparent din motive ideologice şi de personalitate - era acordul lui Obama", scria ambasadorul Kim Darroch într-o depeşă diplomatică confidenţială din mai 2018.

Diplomatul britanic mai sublinia în raport că există divergenţe între consilierii prezidenţiali americani şi critica Casa Albă pentru lipsa unei strategii pe termen lung privind măsurile de luat după retragerea din acordul internaţional cu Iranul.

Într-o serie de rapoarte confidenţiale despre situaţia politică din SUA, Kim Darroch, ambasadorul britanic de la Washington, a numit "ineptă" şi "disfuncţională" Administraţia Donald Trump, lucru care a atras furia liderului de la Casa Albă. Pe fondul olemicilor apărute după ce a numit "ineptă" Administraţia SUA, Darroch a demisionat.

Donald Trump a anunţat în luna mai 2018 decizia de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Donald Trump a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept "defectuos", "decăzut şi putred", o "ruşine" pentru el, în calitatea de "cetăţean american". Liderul de la Casa Albă susţinea că Iranul încearcă să fabrice arme atomice, în pofida acordului.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană. Germania, Franţa Marea Britanie, Rusia şi China au indicat că doresc să menţină înţelegerea.

Foto: 123RF

 

Citește și: