Eliana Radulescu
807 vizualizări 19 oct 2011

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a susţinut, miercuri, în faţa senatorilor din Grupul de prietenie cu acestă ţară, că emisiunea radio în care s-a insinuat că românii învaţă franceza pentru a putea cerşi la Paris este una "lamentabilă, vulgară şi fără niciun interes".

El s-a întâlnit, la Senat, la iniţiativa sa, cu membrii Grupului de prietenie cu Franţa din această Cameră legislativă, în urma scrisorii deschise a senatorului PDL Radu F. Alexandru, care anunţa autosuspendarea din acest grup din cauza campaniei din presa franceză de denigrare a românilor.

"De ce să ne pierdem vremea cu aceste vorbe aruncate pe un post de radio privat, la 18.15, într-o emisiune care durează doar zece minute şi care nu sunt de fapt ce s-a transmis? (…) Eu vă pot spune că este o emisiune lamentabilă, vulgară şi fără nici un interes", a arătat acesta.

Potrivit afirmaţiilor sale, acesta este specificul multor emisiuni satirice din Franţa, "în care sunt trecute prin ciur şi prin dârmon oameni politici şi diferite situaţii".

"Acesta este specificul libertăţii de exprimare şi presa are tendinţa de a exagera", a menţionat ambasadorul, care a adăugat că declaraţiile făcute în anumite emisiuni "trebuie luate cu o anumită distanţare".

În plus, el a afirmat că, în cadrul emisiunii, cel care a făcut aceste afirmaţii a fost atenţionat că devenise rasist prin ceea ce spunea.

"Credeţi dumneavoastră că ministrul nostru de Externe s-ar plânge de o dezbatere ţinută de un radio privat în România care ar pune în chestiune Franţa? Nu", le-a mai spus el senatorilor din grupul de prietenie.

El a ţinut să arate că Franţa nu este "devastată de xenofobie sau de populism" şi că Ministerul de Interne francez nu exagerează anumite fenomene.

"Există o anumită formă de delincvenţă care s-a instalat şi care este foarte dificil de reprimat. Nu putem, prin Constituţie, să facem diferenţa între diferite etnii, altfel am fi acuzaţi de discriminare", a declarat diplomatul, menţionând că un cetăţean român nu poate fi numit în Franţa decât "cetăţean român".

"Acesta nu este problema principală a relaţiilor franco-române. (…) Relaţiile franco-române nu ar trebui să fie copleşite de acestă chestiune. Trebuie să oprim escaladarea vorbelor neplăcute de o parte cât şi de alta", opinat Henri Paul, referindu-se la remarcile negative din presa franceză care îi privesc pe români. Diplomatul a spus, de asemenea, că relaţiile dintre România şi Franţa sunt într-o stare bună, chiar şi pe acest subiect.

Ambasadorul a mai declarat că sunt probleme mult mai importante, există mize mult mai mari, cum ar fi criza economică, Schengen şi PAC, care trebuie să fie abordate în locul acestei "chestiuni infime", în care un jurnalist a vorbit România de rău.

"Vă propun să stopăm acestă escaladă şi să discutăm despre adevăratele chestiuni şi subiecte. (…) Nu ar trebui să destabilizaţi Franţa în momentul în care chestiunea Schengen este pusă pe tapetul negocierilor europene", a susţinut el, precizând că, în acest moment, cel mai bun avocat al României în chestiunea Schengen este Franţa.

Senatorul PDL Radu F. Alexandru a spus, în cadrul discuţiilor, că în România există o reală îngrijorare în legătură cu fenomenul infracţional în care sunt implicaţi cetăţenii români pe teritoriul Franţei.

"Lucrurile au căpătat o profundă emoţie şi insatisfacţie în opinia publică românească în momentul în care, pornindu-se de la aceste cazuri, s-a trecut la aprecieri globale şi s-a vorbit despre România şi despre români", a atenţionat senatorul democrat-liberal.

Invocând date statistice oficiale, Radu F. Alexandru a spus că aceste acte "absolut reprobabile" reprezintă un procent minor în tabloul general al infracţionalităţii din Franţa şi în cel al infracţiunilor comise de cetăţenii altor ţări.

Senatorul PDL Radu F. Alexandru a anunţat, în 10 octombrie, că se autosuspendă din grupul interparlamentar de prietenie România-Franţa, acuzând "campania de presă" din Franţa de denigrare a românilor.

O emisiune radiofonică umoristică din Franţa în care s-au făcut noi glume pe tema românilor, insinuându-se faptul că cerşesc a determinat o reacţie dură a MAE care a acuzat realizatorii de xenofobie, în timp ce ministrul Baconschi s-a declarat "jignit".

Este vorba despre emisiunea "On va s'gener", difuzată la începutul lunii octombrie, pe Europe 1 şi realizată de Laurent Ruquier şi în care realizatorul şi invitaţii săi ironizează diferite situaţii şi personaje. Secţiunea în care ei glumesc pe tema românilor are aproximativ 8 minute şi porneşte de la o întrebare formulată de realizator referitor la o statistică pe care doreşte să o facă publică.

"Ce fac 85% din români şi nu fac decât 20% din italieni dar şi 100% din francezi?", întreabă moderatorul emisiunii, invitaţii lansându-se într-o serie de observaţii ironice: "Nu este vorba de cerşit","Au un u în plus roumain-romain", "Plătesc impozite", "Se şcolarizează, trec bacalaureatul", "Au un nume, studiază geografia ţării lor, sunt declaraţi la starea civilă, fac educaţie sexuală", sunt răspunsurile date de cei aflaţi în sudio.

Răspunsul corect oferit de realizator este că 85% din români învaţă limba franceză.

"Nu învaţă italiana?", comentează unul dintre invitaţi, în timp ce un altul dă şi explicaţia, folosind un ton ironic referitor la cerşetorie: "Pentru copil, copilul vrea să mănânce".

În replică, Ministerul de Externe a precizat că a luat act cu indignare de comentariile din cadrul emisiunii. Ministerul a transmis de asemenea şi un comentariu al ministrului Baconschi referitor la această emisiune. Baconschi spune că, în calitate de fost ambasador al României la Paris şi ca "om care apreciază valoarea spiritului francez", a manifestat multă deschidere faţă de tot ce înseamnă libertate de exprimare a mass media. "Dar astfel de emisiuni, care pot fi generatoare de discriminare şi acte xenofobe, vin să nege şi să lovească chiar în acest spirit", adaugă ministrul.

El spune că s-a simţit "jignit şi extrem de surprins în calitate de reprezentant al unei ţări francofone" de această "legătură imorală" care s-a făcut, pe nedrept, între faptul că 85% din elevii români învaţă limba franceză în şcoală şi utilizarea acesteia într-o etapă ulterioară, de aşa numiţii "cerşetori" români.

Recent, românii au fost ironizaţi şi în emisiunea televizată "Les Guignoles de l'Info" din Franţa.

Citește și: