"Am cam epuizat toate variantele pe care le putem adopta în cadrul Consiliului de Securitate, la acest moment", a declarat Haley pentru CNN, adăugând faptul că este perfect de acord cu predarea problemei secretarului Apărării, James Mattis.

Pe fondul participării liderilor lumii la Adunarea Generală a ONU, care se desfăşoară în fiecare an, la sediul ONU, din New York, declaraţiile ambasadorului SUA indică faptul că America nu dă înapoi în privinţa ameninţării sale privind o eventuală intervenţie militară împotriva Coreei de Nord.

Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică ce a traversat Japonia, până în Oceanul Pacific,  joi, ca un gest de sfidare la adresa sancţiunilor adoptate de Consiliul de Securitate al ONU privind interzicerea exporturilor de textile şi educerea importurilor nord-coreene de petrol.

De cealaltă parte, China a atenţionat SUA să se abţină de la ameninţările adresate Coreei de Nord.

Întrebată despre avertismentul preşedintelui Donald Trump potrivit căruia ameninţarea SUA de către Coreea de Nord va fi contracarată cu "foc şi furie", Haley a declarat că nu a fost "o ameninţare lipsită de conţinut".

"Dacă Coreea de Nord continuă cu acest comportament nechibzuit, dacă Statele Unite vor fi in poziţia de a se apăra pe ele sau pe aliaţii săi, în orice mod, Coreea de Nord va fi distrusă. Şi cu toţii ştim asta. Şi niciunul dintre noi nu vrea asta. Nimeni nu îşi doreşte un război. Încercăm orice posibilitate pe care o avem, dar sunt o grămadă de opţiuni militare pe masă", a mai spus ambasadorul SUA la ONU. 

Marţi, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie care prevede impunerea de noi sancţiuni regimului de la Phenian, însă aceasta este într-o formă mult revizută decât cea iniţială din cauza opoziţiei Rusiei şi Chinei. Cele două state nu au fost de acord cu un embargo total pentru Coreea de Nord. 

În urmă cu două zile, secretarul de stat al Statelor Unite, Rex Tillerson, a îndemnat China să-şi folosească influenţa în calitatea de furnizor de petrol către Coreea de Nord pentru a descuraja dezvoltarea armelor nucleare de către regimul de la Phenian. 

În schimb, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a promis, sămbătă, că Phenianul îşi va atinge obiectivele nucleare, care au ca scop echilibrarea puterii militare a Statelor Unite. Potrivit liderului de la Phenian, programul nuclear al Coreei de Nord are scopul de a „echilibra” forţa militară a Statelor Unite, relatează agenţia de presă nord-coreeană KCNA, citată de BBC News.

Citește și: