Alexandra PELE
1129 vizualizări 16 apr 2011

Un profesor de psihologie criminalistică din Statele Unite a explicat modul în care gândeşte şi acţionează ucigaşul din Long Island, căutat de poliţia americană în urma descoperirii a cel puţin opt cadavre pe o plajă din sud-estul New York-ului, potrivit revistei Time.

Louis B. Schlesinger demontează câteva mituri ale opiniei publice care tinde să-l portretizeze pe făptaş ca o minte sclipitoare care reuşeşte să-i păcălească pe poliţişti şi să nu se lase prins. Schlesinger spune că persoana căutată de poliţie nu este motivată de mânie, ca majoritatea criminalilor, ci de erotizarea dominaţiei şi a controlului pe care le exercită asupra victimelor sale. "Avem de-a face cu un criminal în serie care are o motivaţie sexuală pentru crimele sale", a explicat Schlesinger. Doctorul spune că cea mai dificilă sarcină pentru acest tip de criminali este răpirea victimelor. De aceea, ei preferă să omoare prostituate deoarece ele nu vor refuza să îi însoţească.

Sora uneia dintre victimele ucigaşului a fost sunată de un bărbat, poate chiar de făptaşul crimelor, cred anchetatorii. Schlesinger spune că acest comportament nu este ieşit din comun. "Aceşti oameni sunt extrem de sadici. Să le provoace durere altora este, pentru ei, excitant", precizează el. Bărbatul care a contactat familia victimei a avut grijă să încheie conversaţia telefonică înainte ca anchetatorii să poată stabili de unde s-a efectuat apelul, ceea ce a dus la ipoteza potrivit căreia ucigaşul ar fi un fost poliţist sau cineva care cunoaşte paşii pe care îi fac anchetatorii şi felul în care gândesc. Schlesinger este de părere că numeroasele seriale poliţiste difuzate de televiziuni au făcut ca aproape oricine să aibă asemenea cunoştinţe. "Cea mai frecventă metodă prin care sunt prinşi aceşti oameni este când una dintre victimele lor supravieţuieşte şi ajută la identificarea făptaşului", adaugă el. Oamenii legii trebuie să plece de la premisa că mai mereu există cineva care a reuşit să-i scape unui agresor, dar care, din varii motive, nu vrea să denunţe ceea ce i s-a întâmplat.

O altă prejudecată pe care Schlesinger doreşte să o clarifice este cea potrivit căreia toţi criminalii în serie sunt persoane foarte inteligente, cu IQ-uri mari şi care reuşesc să-i "ducă de nas" pe poliţişti. "Nimic nu poate fi mai fals", declară Schlesinger. Nivelul de inteligenţă al ucigaşilor în serie este mai degrabă redus. Spre exemplu, Gary Ridgway, numit şi ucigaşul din Green River, a fost arestat la 30 de ani de la descoperirea primei sale victime. Opinia publică generală era că Ridgway este un geniu malefic, dar când anchetatorii i-au măsurat inteligenţa, testele au arătat că avea un IQ de 83, mult sub medie.

Citește și: