Vidu Vasile Valentin
602 vizualizări 22 oct 2011

Amnesty International (AI) a îndemnat noile autorităţi libiene să ancheteze circumstanţele morţii lui Muammar Gaddafi, avertizând că, dacă liderul îndepărtat de la putere a fost ucis în mod intenţionat după ce a fost capturat, acest lucru constituie o "crimă de război", relatează AFP.
"În cazul în care colonelul (Muammar) Gaddafi a fost ucis după capturare, acest lucru constituie o crimă de război, iar cei vinovaţi trebuie să fie judecaţi", a declarat Claudio Cordone, directorul general al acestei organizaţii nonguvernamentale (ONG) pentru drepturile omului cu sediul la Londra.
Capturat joi de combatanţi libieni în apropiere de fieful său de la Sirt, la 360 de kilometri est de Tripoli, lucru atestat de înregistrări video, Muammar Gaddafi, în vârstă de 69 de ani, a murit ulterior în circumstanţe "misterioase".
Acest lucru a determinat Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului să ceară, vineri, o anchetă.
"A ancheta pentru a afla dacă această moarte este sau nu o crimă de război va fi, fără îndoială, (un gest) impopular. Cu toate acestea, CNT (Consiliul Naţional de Tranziţie) trebuie să aplice aceleaşi reguli tuturor, garantând (accesul la) justiţie chiar şi celor care i-au privaţi pe alţii de acest acces", a adăugat Cordone, citat într-un comunicat.


ONG-ul subliniază asupra "informaţiilor contradictorii" cu privire la moartea fostului lider libian.
Premierul interimar libian, Mahmoud Jibril, a dat asigurări că Muammar Gaddafi a fost împuşcat în cap, în timpul unui schimb de focuri, şi că "era în viaţă până la sosirea sa la spital", în Misrata.
Dar, potrivit ONG-ului, alţi oficiali din cadrul CNT au declarat pentru presă că fostul lider a murit din cauza rănilor, înainte să ajungă la spital, sau că a fost ucis de combatanţi după ce a fost capturat.
Amnesty International cere, de asemenea, o anchetă asupra circumstanţelor morţii fiului fostului lider, Muatassim Kadhafi, al cărui corp se afla joi seara într-o casă din Misrata.
"Noua Libie trebuie să se construiască pe respectarea drepturilor omului şi justiţiei, nu pe răzbunare", a îndemnat Cordone.

Citește și: