11982 vizualizări 20 dec 2011

Puterea reală din Coreea de Nord va reveni, cel mai probabil, unui cerc restrâns de consilieri şi nu lui Kim Jong-un, cel mai tânăr fiu al defunctului lider Kim Jong-il, care nu are experienţa necesară, arată o analiză realizată de Reuters.

Consilierii vor fi cei care vor decide dacă statul nord-coreean va lansa operaţiuni militare împotriva Coreei de Sud, pentru a întări succesiunea lui Kim Jong-un, sau dacă va urma o perioadă de tranziţie paşnică.

Respectul confucian pentru vârstă şi influenţa armatei fac ca influenţa tânărului Kim să fie mult mai redusă decât cea a tatălui sau a bunicului său, Kim Ir Sen, întemeietorul Coreei de Nord.

Cel mai influent consilier este, în momentul de faţă, cumnatul lui Kim Jong-il, Jang Song-thaek, în vârstă de 65 de ani. Jang este supravieţuitorul tranziţiei sângeroase şi al reabilitării care i-a ţinut la putere pe cei doi Kim pentru mai bine de şase decenii. El este însurat cu sora lui Kim Jong-il.

"Jang a jucat un rol considerabil cât timp a fost bolnav Kim Jong-il şi trebuie să se descurce cu problema succesiunii, dar şi cu relaţiile Coreei de Nord cu Statele Unite şi cu China", susţine Yang Moo-jin de la Universitatea de Studii Nord-Coreene.

"El este responsabil să îl facă pe Kim Jong-un liderul legal şi recunoscut, prin aducerea împreună a partidului şi a armatei", a continuat acesta.

Kim Jong-un este cel de-al treilea fiu al lui Kim Jong-il şi a primit titluri oficiale începând cu anul 2010. Eventualitatea morţii tatălui său l-a adus în atenţia publicului ca fiind "Marele Succesor".

Traiectoria lui Jang Song-thaek în viaţa politică din Coreea de Nord

Jang a avut toată susţinerea cumnatului său, care i-a acordat un post în Comisia Naţională de Apărare în 2009, consiliul suprem de conducere pe care Kim Jong-il îl conducea, în calitate de lider al statului militar.

Numirea lui Jang în Comisia de Apărare a fost făcută după atacul cerebral pe care liderul nord-coreean l-a suferit în 2008, moment în care acesta trebuie să fi realizat că, în eventualitatea morţii sale, nu ar fi fost pregătit să acorde puterea unuia dintre fiii săi.

Comisia a reprezentat vârful de lance al puterii din Coreea de Nord, pe care Kim o folosea pentru a-şi promova propriile învăţături politice, numite Songun, care prevedeau primatul armatei. Numirea lui Jang ca vicepreşedinte l-a făcut pe acesta al doilea cel mai puternic om din stat.

De asemenea, o dată cu funcţia sa de rang înalt, Jang a devenit cel care trebuia să aibă grijă de tranziţia puterii dinastice, în eventualitatea în care Kim Jong-il nu putea să realizeze o tranziţie graduală. El a dispărut pentru o vreme din viaţa publică, însă în 2006 a revenit, motiv pentru care se crede că ar fi fost îndepărtat şi apoi reabilitat de către liderul nord-coreean.

Jang este considerat un pragmatic care a câştigat încrederea lui Kim Jong-il, mai ales pentru că înţelege foarte bine politicile interne şi politicile economice. El ocupă poziţia a 19-a pe lista de 232 de persoane însărcinate cu înmormântarea lui Kim. Comitetul responsabil de înmormântare este condus de Jong-un.

Sora defunctului lider comunist, Kim Kyong-hui este şefa departamentului de industrie uşoară, are 65 de ani şi este legătura dintre Jang şi familia conducătorilor. Ea este persoana către care Kim Jong-il s-a orientat în ultimii ani, pentru sfaturi şi prietenie, susţin analiştii de la Seoul.

Se consideră că aceasta ar avea o problemă cu alcoolul, motiv pentru care ar fi fost ţinută de-o parte în anumite perioade, însă ea a fost cea mai activă persoană din anturajul lui Kim, în timpul călătoriilor acestuia pe teren, conform presei de stat din Coreea de Nord.

Cu toate acestea, sunt foarte puţini cei care consideră că Jang sau soţia sa ar dori să îl dea la o parte pe Kim Jong-un pentru a prelua chiar ei puterea. "Acest lucru ar genera o luptă de putere care ar scăpa de sub control, iar ei sunt prea responsabili ca să facă aşa ceva", susţine Yang, de la Universitatea de Studii Nord-Coreene.

Elita vrea să supravieţuiască, iar o luptă pentru putere i-ar dăuna

Având în vederea puterea ridicată de care se bucură armata, există riscuri reduse pentru apariţia unei lovituri de stat sau a unei schimbări de regim, după modelul revoluţiilor din lumea arabă.

Ri Yong-ho, şeful armatei, este al patrulea pe lista celor care se ocupă de înmormântarea lui Kim, iar puterea de care se bucură este dovada încrederii pe care fostul lider a avut-o în el. Mai mult, el contrabalansează puterea lui Jang.

"Jang a fost loial, însă şi foarte puternic, iar asta s-ar putea să fi fost sursa neliniştilor (lui Kim Jong-il)", declară Paik Hak-soon, expert privind structura de putere a Coreei de Nord de la Institutul Sejong.

Elita puterii din Coreea de Nord este o structură cu trei straturi, formată din armată, Partidul Muncitorilor şi parlament. Comisia Naţională de Apărare este instituţia supremă de conducere, în fruntea căreia s-a aflat Kim Jong-il.

Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord a fost condus de Kim până la moartea acestuia, iar în cadrul unei adunări generale de anul trecut s-a vrut instituirea acestuia ca sursă primară a puterii.

Parlamentul este condus de Kim Yong-nam, o figură loială, dar pasivă, în care analiştii nu văd nicio ameninţare privind procesul de tranziţie. Experţii susţin că nu e clar cum vor afecta interesele individuale ale elitei tranziţia puterii în cel mai critic moment cu care se confruntă ţara.

Totuşi, este clar că elita vrea să supravieţuiască, iar o luptă pentru putere nu i-ar permite acest lucru.

"Leadership-ul nord-coreean este unit", susţine Andrei Lankov, de la Universitatea Kookmin din Seoul. "Ei înţeleg că trebuie să stea împreună pentru a nu pierde".

Jang, soţia sa, Kim, şi vice-mareşalul Ri sunt figurile care vor asigura accesul la putere al lui Jong-un şi care vor menţine statul nord-coreean cel puţin până la aniversarea centenarului de la naşterea lui Kim Ir Sen, în 2012.

"Aceşti oameni administrează o celulă de criză", spune Cho Min, de la Institutul Corean pentru Unificarea Naţională. "Ei se vor asigura că toată lumea va înţelege că nu e în interesul nimănui să fie împotriva lui Kim Jong-un". (Adrian Marica)

Citește și: