3293 vizualizări 13 feb 2013

În vreme ce populaţia îmbătrâneşte rapid şi tot mai mulţi britanici aleg să se lanseze în afaceri proprii, creşterea vârstei de pensionare până la 75-80 de ani ar putea fi una dintre cele mai viabile soluţii, scrie The Telegraph. Potrivit sursei citate, o mai bună utilizare a forţei de muncă ar putea avea un efect pozitiv asupra turbulenţelor economice din Regatul Unit.

Datele Oficiului Naţional de Statistică (ONS) arată că, dintr-un total de 4,2 milioane de britanici care au propriul business, 367.000 au ales această cale în ultimii cinci ani. Pe de altă parte, peste 300.000 dintre numărul total au vârste de peste 50 de ani, iar alţi 345.000 au depăşit vârsta de 65 de ani.

Aşadar, numărul britanicilor care au ales să îşi deschidă propriile afaceri după ce au ieşit la pensie s-a dublat în ultimii 20 de ani, precizează ONS.

Astfel, dacă această tendinţă este considerată o problemă de către generaţia tânără, economiştii sunt de părere că trendul trebuie privit ca un moment de expansiune pentru piaţa muncii. În opinia specialiştilor, deşi pentru unii este necesară crearea unei surse proprii de venit, în majoritatea cazurilor este vorba însă de talent şi pasiune pentru antreprenoriat.

„E puţin naiv să credem că toate aceste persoane sunt cu adevărat nişte antreprenori în devenire”, contraargumentează reprezentanţii Trades Union Congress (TUC).

Cu toate acestea, optimismul trebuie menţinut, mai arată analiza The Telegraph:

„Există o vastă parte a populaţiei, talentată şi motivată, care vrea să continue să câştige bani şi să fie implicată activ pe piaţa muncii.”

De altfel, un studiu realizat de organizaţia Saga arătat că aproximativ 70% dintre membrii săi cu vârste de peste 50 de ani doresc să continue să lucreze şi după momentul pensionării şi nu numai pentru bani, ci pentru „satisfacţia pe care munca o oferă, pentru a se simţi utili în continuare şi pentru beneficiile sociale.”

Un prim pas în acest sens a fost făcut în octombrie 2012, când Guvernul lui Cameron a decis că o companie nu mai are dreptul să îşi constrângă angajaţii să se pensioneze la vârsta de 65 de ani, dacă aceştia doresc să continue să lucreze.

Citește și: