Olimpia Nicolae
3083 vizualizări 31 dec 2016

Spaţiul cibernetic, a scris generalul Gherasimov, ”deschide largi posibilităţi asimetrice de reducere a potenţialului de luptă a duşmanului”, informează publicaţia americană.

În momentul în care acest articol a fost scris, Armata rusă asimila lecţiile Primăverii arabe, când reţelele sociale au jucat un rol cheie în mobilizarea protestelor ce nu aveau un lider, dar care au răsturnat ordinea politică în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

”În Africa de Nord am fost martori la folosirea tehnologiei în influenţa structurilor statale şi a populaţiei, cu ajutorul reţelelor informaţionale. Este necesară perfecţionarea activităţilor în spaţiul informaţional, inclusiv a apărării propriilor obiective”, potrivit articolului scris de Gherasimov, analizat de Wall Street Journal.

Este probabil ca această doctrină să fie supusă unei validări în urma noilor sancţiuni ale SUA care vizează serviciul militar rus de spionaj, Directoratul agenţiei militare, sau GRU, precum şi Serviciile de securitate federale, succesoare ale KGB-ului sovietic.

Administraţia Obama a acuzat agenţiile de spionaj ruse de ”manipulare, alterare şi provocarea unei deturnări informaţionale” cu scopul de a interveni în alegerile americane din 2016. Iar Departamentul american al Trezoreriei a numit o serie de companii bănuite că ar fi avut legături cu atacul cibernetic, plasând într-o nouă lumină legăturile dintre Armata rusă, serviciile de securitate şi sectorul IT al statului.

Articolul din anul 2013 al generalului Gherasimov a detaliat dorinţa Armatei ruse de a-şi perfecţiona abilităţile în atacuri cibernetice, ca o extensie a războiului convenţional şi conflictului politic. Potrivit experţilor, din acel moment, Rusia a folosit atacurile cibernetice ca parte din arsenalul său împotriva statelor vecine şi ca armă politică.

În cercurile Securităţii naţionale şi de Apărare de la Washington, folosirea invaziilor mascate din partea Rusiei şi dificultatea de a i se atribui aceste atacuri au devenit exemple a ceea ce acum se numeşte ”Doctrina Gherasimov”, făcându-se referire la articolul apărut în 2013.

Efortul de a evita o asemenea ameninţare din partea Rusiei a devenit o chestiune de mare importanţă pentru secretarul Apărării Ash Carter şi generalii militari americani.

Pentagonul s-a concentrat pe sprijinirea Apărării americane împotriva unor asemenea atacuri. Oficialii americani privesc atacurile cibernetice din cadrul alegerilor americane din 2016 drept cea mai îndrăzneaţă iteraţie a strategiei ruse care a fost folosită în întreaga lume.

Folosirea atacurilor cibernetice din partea Rusiei a intrat în centrul atenţiei în anul 2007. Presa internaţională si oficialii oocidentali au învinuit Rusia de atacuri cibernetice asupra Estoniei.

Rusia este acuzată de asemenea că ar fi atacat cibernetic Georgia, în timpul războiului din anul 2008.

Totodată Ucraina a făcut asemenea acuzaţii împotriva statului rus, în urma conflictului dintre cele două state.

Oficiali au avertizat că Rusia ar putea influenţa alegerile din Europa din anul 2017.

Citește și: