Mircea Olteanu
686 vizualizări 7 sep 2018

Înjunghierea mortală a unui cetăţean german - aparent de către doi azilanţi din Irak şi Siria - în cursul unei altercaţii în oraşul Chemnitz a provocat proteste violente care au fost parţial alimentate de zvonuri că victima ar fi intervenit pentru a proteja o femeie, ipoteză infirmată ulterior de autorităţi.

Mii de simpatizanţi de extremă-dreapta şi antiimigraţie s-au adunat în ultimele săptămâni în centrul oraşului Chemnitz.

În cursul protestelor s-au înregistrat agresiuni comise de simpatizanţii de extremă-dreapta împotriva străinilor. Cancelarul german Angela Merkel a condamnat categoric aceste acţiuni.

Presa locală relatează că participanţii la demonstraţiile extremei drepte au proferat ameninţări violente la adresa imigranţilor,

Întrebată dacă crede că formaţiunea AfD a avut un rol în ceea ce priveşte evenimentele de la Chemnitz, Merkel a declarat pentru postul RTL: "AfD stârneşte tensiuni şi acest lucru trebuie spus foarte clar. Sunt foarte critică în privinţa unora din remarcile lor".

La începutul acestei săptămâni, liderul AfD, Alexander Gauland, a îndemnat la declanşarea unei "revoluţii paşnice" împotriva politicilor liberale ale lui Merkel în domeniul imigraţiei, afirmând că acest lucru necesită alungarea politicienilor şi jurnaliştilor care susţin "sistemul Merkel".

Foto: Hepta

 

Citește și: