Teodora Marinescu
1189 vizualizări 7 dec 2018

Annegret Kramp-Karrenbauer a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta) în locul cancelarului Angela Merkel. Annegret Kramp-Karrenbauer a primit 517 voturi în cursul scrutinului desfăşurat vineri cu ocazia congresului CDU. Friedrich Merz s-a clasat pe locul al doilea, cu 482 de voturi.

Membrii formaţiunii politice Uniunea Creştin-Democrată (CDU) s-au întâlnit vineri pentru a alege un nou lider al partidului, pe fondul retragerii Angelei Merkel, care a îndeplinit această funcţie pentru aproape 20 de ani. Până acum, Annegret Kramp-Karrenbauer, în vârstă de 56 de ani, era secretar general al partidului Uniunea Creştin-Democrată. În perioada 2011 - februarie 2018 a fost premier al landului Saarland.

În timp ce, potrivit mai multor sondaje, candidatul preferat a fost, Annegret Kramp-Karrenbauer, unul dintre aliaţii Angelei Merkel lupta a fost una strânsă între aceasta şi Friedrich Merz, care a câştigat susţinerea mai multor membri cheie din cadrul partidului.

Ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, a participat de asemenea în cursa pentru preşedinţia CDU.

Anunţul retragerii Angelei Merkel nu a reprezentat o surpriză pentru mulţi dintre analiştii internaţionali, care au identificat şi un succesor pentru „doamna de fier”, cel puţin la conducerea CDU.

Tot mai multe voci o indică pe „aghiotanta” lui Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, secretarul general al CDU (Uniunea Creştin-Democrată), partidul cancelarului german. Aceasta ar putea prelua conducerea de la Merkel nu mai târziu de anul viitor, scrie CNBC.

„Estimăm că Annegret Kramp-Karrenbauer va prelua frâiele CDU de la Merkel”, a declarat echipa de economişti a băncii Citi, condusă de Christian Schultz, într-o notă de luni. „Ne aşteptăm ca alegerile să fie susţinute în a doua jumătate a lui 2019 şi vom asista la crearea unei coaliţii centriste”, a precizat Schultz.

Săptămâna trecută, Merkel a anunţat că acesta este ultimul ei mandat şi CDU a demarat „jocurile” pentru conducerea partidului.

 

 

MERKEL II

12 persoane s-au înscris în cursă, dar numai trei au avut şanse reale de a câştiga postul suprem: ministrul sănătăţii, Jens Spahn, fostul lider al grupului parlamentar, Friedrich Merz şi mâna dreaptă a lui Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer.

„AKK”, cum este alintată în cercurile politice germane, Kramp-Karrenbauer are 56 de ani şi a şi fost preferata lui Merkel pentru viitorul partidului şi a cancelariei.

Merkel a nominalizat-o pe Kramp-Karrenbauer pentru funcţia de secretar general al CDU, în februarie 2018, trimiţând un semnal puternic de susţinere pentru cea care era la acea vreme ministrul al Statului Saarland.

Kramp-Karrenbauer şi-a prezentat candidatura la începutul lunii noiembrie. „Această eră se încheie şi o eră nu poate continua la nesfârşit - dar nici nu poate fi reversibilă”, a declarat aceasta, oferind un semnal privind păstrarea liniei actuale a CDU.

Cotidianul german Handelsblatt a susţinut că Annegret Kramp-Karrenbauer a avut o şansă mare să câştige lozul cel mare, datoriă experienţei vaste în politică.

Decăderea ei ar putea veni din faptul că seamănă prea mult cu Merkel şi germanii vor să schimbe FOAIA, a declarat redactorul-adjunct al Handelsblatt, Allison Williams.

„Susţinătorii ei spun că este inteligentă, cu simţul ironiei. Pentru alţii, este conservatoare, nu are o retorică puternică şi va conduce un cabinet MERKEL II”.

CDU se confruntă cu popularitatea crescândă a celorlalte partide: Alternativa pentru Germania (AfD) şi Verzii de stânga.

Merkel, retragere istorică, dar aşteptată

Sfârşitul erei politice Angela Merkel a început, scrie ediţia europeană a publicaţiei Politico, după ce cancelarul german a anunţat la finele lunii octombrie, în urma mai multor eşecuri electorale, că acesta este ultimul său mandat şi se retrage din cursa internă pentru şefia Uniunii Creştin-Democrate (CDU). Retragerea Angelei Merkel, unul dintre cei mai puternici lideri europeni vreme de peste 12 ani şi un puternic susţinător al curentului pro-imigraţie, va genera un seism politic resimţit la nivelul întregii Europe, apreciază analiştii.

"În calitatea de cancelar, eu trebuie să-mi asum responsabilitatea pentru tot. Acesta este ultimul meu mandat de cancelar," a declarat luni Angela Merkel, citată de bbc.com.

"Nu voi mai candida pentru niciun post politic după încheierea mandatului. Pentru restul legislaturii, sunt pregătită să lucrez în continuare în calitatea de cancelar. Am sentimentul că este momentul să deschidem un nou capitol,” le-a spus Merkel reporterilor în Berlin.

 

foto: Hepta

Citește și: