Iuliana Enache
24508 vizualizări 9 iul 2012

Ajutor important pentru Traian Băsescu din partea cancelarului german Angela Merkel, în lupta pentru păstrarea fotoliului prezidenţial, ameninţat de acţiunea de demitere iniţiată de USL. Potrivit unui comunicat dat de Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Merkel şi Băsescu au avut în această dimineaţă o convorbire telefonică, în urma căreia Guvernul german se declară "îngrijorat" de situaţia din România. Merkel va sprijini Uniunea Europeană să "tragă concluziile necesare" privind România, a mai precizat purtătorul de cuvânt. Reacţia premierului Victor Ponta nu a întârziat, după cum puteţi citi aici.

"Uniunea Europeană se sprijină pe idealuri comune: toate guvernele trebuie să le respecte, inclusiv cel român. Cancelarul a subliniat că va sprijini Uniunea Europeană, dacă este cazul, în a trage concluziile necesare. Acestea ar putea fi stabilite dupa discuţiile planificate pentru această săptămână cu premierul Victor Ponta", se arată în comunicatul de presă cu declaraţia lui Seibert, publicat, luni, pe site-ul oficial al Guvernului de la Berlin.

Potrivit comunicatului, cancelarul Merkel a avut luni "o convorbire telefonică detaliată" cu preşedintele român Traian Băsescu, iar "în centrul discuţiei a fost desfăşurarea evenimentelor politice interne din România".

"Explicaţiile preşedintelui Băsescu confirmă îngrijorările guvernului german. Cancelarul consideră inacceptabil ca într-o ţară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept", se mai arată în comunicatul lui Steffen Seibert.

De asemenea, contactat de Mediafax, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a declarat că nu este "mandatat" să facă precizări pe marginea convorbirii dintre preşedintele român şi cancelarul Merkel. "Nu sunt mandatat să vorbesc despre această convorbire telefonică", a spus Oprea.

CLICK pentru a mări

Săptămâna trecută, în doar patru zile, în România au fost schimbate atribuţiile Curţii Constituţionale, a fost revocat Avocatul Poporului, au fost schimbaţi rapid şi controversat preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, a fost depusă şi citită cererea de suspendare a şefului statului şi a fost modificată Legea referendumului, astfel încât preşedintele poate fi demis de 50% plus unu din numărul celor care vin la vot.

Traian Băsescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte, vineri seară, de Parlament, cu 256 de voturi "pentru". El a atacat decizia la CC, menţionând că face acest lucru pentru a epuiza şi ultima cale de atac.

Citește și: