Mihai SCHIAU
28218 vizualizări 11 aug 2011

Portalul economic FT Alphaville al celor de la Financial Times vine cu o teorie surprinzătoare despre motivul violenţelor din Anglia, scrie Business Insider.

Astfel, se pare că noile tehnici folosite de poliţişti ar fi dus la o criză de droguri în ţară, iar baronii drogurilor şi-ar folosi influenţa asupra narcomanilor pentru a se răzbuna pe autorităţi.

Totul a pornit de la un articol publicat în cotidianul scoţian Scotsman, care relata că poliţiştii din Marea Britanie folosesc noi tehnici pentru a-i prinde pe dealerii de droguri.

Citeşte şi: Revoltele "de shopping" şi psihologia tinerilor jefuitori: "Nu ne-am adunat pentru o cauză, doar spargem un magazine"

Chiar în cursul săpămânii trecute, autorităţile au găsit o cantitate record de cocaină în oraşul Southampton, descoperire care vine să suţină teoria enunţată mai sus.

Ce se întâmplă când nu mai sunt droguri

Se pare că tactica poliţiştilor a fost atât de bună încât este posibil ca unor dependenţi de heroină, privaţi de drog, să le fie fie pusă viaţa în pericol, scrie Business Insider, citând The Guardian.

Citeşte: Ce păţesc trei anarhişti din Manchester când se întâlnesc cu şapte poliţişti

Bloggerii care scriu despre lumea drogurilor au început să vorbească despre o "secetă" de heroină. Mai mult, un ONG care se ocupă de contracararea drogurilor a publicat chiar un document legat de lipsa de heroină.

Business Insider scrie că, dacă nu sunt droguri, apar două probleme: clienţii nu mai au marfă, iar furnizorii nu mai au bani.

Citeşte şi: Un scriitor îi apără pe anarhişti. Cum încearcă jurnaliştii BBC să-l scoată de pe post. VIDEO

"Asta înseamnă un număr considerabil de oameni enervaţi. Clienţii sunt obligaţi să comită infracţiuni pentru a avea bani să-şi cumpere droguri, iar dealerii sunt forţaţi să renunţe la 'jobul' lor şi să recurgă la ceva şi mai periculos", notează sursa.

Bărbatul de la care au pornit revoltele ar fi fost un traficant de droguri

Ba mai mult, un jurnalist de la Euro Tribune notează că este posibil ca Mark Duggan, omul de la care au pornit violenţele din Anglia, să fi fost un mare traficant de droguri.

Astfel, este posibil ca revoltele din Tottenham, începute ca un protest paşnic al familiei şi prietenilor lui Duggan la adresa poliţiştilor care l-au împuşcat mortal, să fi fost alimentate de alţi traficanţi, care să vrea să le dea poliţiştilor o lecţie.

Citeşte şi: Povestea incredibilă a doi părinţi despărţiţi de fiica lor muribundă în vârstă de doar o lună. "Suntem pe muchie de cuţit"

Deşi aceasta nu este decât o ipoteză, ea ar trebui luată în considerare, susţine sursa citată. Asta deşi varianta de mai sus elimină posibilitatea ca revoltele să fi pornit pur şi simplu dintr-o îngrijorare a membrilor societăţii faţă de abuzurile autorităţilor.

Citește și: