Ana Obretin
3302 vizualizări 4 iul 2014

Congregaţia pentru cler a semnat pe 13 iunie un decret prin care aprobă statutul juridic al Asociaţiei internaţionale a exorciştilor, a scris cotidianul oficial al Vaticanului, în ediţia sa de joi.

Papa Francisc evocă, mult mai frecvent decât predecesorii săi, prezenţa nocivă a "diavolului", a "demonilor" şi a "Satanei" în lume şi necesitatea de a lupta prin diferite mijloace contra acestora.
Exorcismul, la care a apelat şi Iisus - potrivit evangheliilor -, se ocupă cu "vânarea demonilor", forţele răului care "posedează" o persoană.

La puţin timp după alegerea sa ca papă, Francisc s-a oprit în mijlocul mulţimii adunate în piaţa Sfântul Petru, în faţa unui bărbat cu dizabilităţi şi i-a pus mâinile pe cap - un gest care părea un act de exorcism. Vaticanul a dezminţit că a fost vorba de un act de exorcism, vorbind despre o simplă rugăciune intensă.

Papa Francisc laudă adesea manifestările religioase populare din ţara sa natală, Argentina, mai ales devotamentul faţă de fecioara Maria, cultul sfinţilor şi pelerinajele.
Ideea de a reuni într-o asociaţie exorciştii din întreaga lume îi aparţine preotului romano-catolic Gabriele Amorth, exorcistul şef de la Vatican şi din episcopia Romei. Aceste practici oculte au atras un număr mare de fideli aflaţi în dificultate în anii 1980.
În 1991, a fost înfiinţată Asociaţia exorciştilor italieni, iar ulterior Amorth a început să organizeze întâlniri cu exorcişti din alte ţări.

În prezent, asociaţia numără 250 de exorcişti din 30 de ţări.

Preotul Francesco Bamante, exorcist al Romei şi preşedinte al asociaţiei, a declarat pentru L'Osservatore că "exorcismul este o formă de caritate în beneficiul prsoanelor care suferă" de tulburări interioare profunde. El speră că "şi alţi preoţi îşi vor da seama de această realitate dramatică, adesea ignorată şi subevaluată".
 

 

Citește și: