339 vizualizări 20 mai 2011

Imamul radical Anwar al-Awlaki a participat, la 5 februarie 2002, la doar câteva luni după atentatele de la 11 septembrie, la un eveniment organizat de Pentagon, unde a susţinut o prelegere despre "Islam şi politica şi cultura Orientului Mijlociu", relatează Fon News în pagina electronică.

Fox News a obţinut aceste noi informaţii în baza unei cereri de acces la informaţii, în cadrul unei investigaţii de un an, intitulată "Fox News Reporting: Secrets of 9/11". Clericul american al-Awlaki, primul de pe lista cu suspecţi a Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), după uciderea liderului Al-Qaida Osama ben Laden, este considerat, în prezent, o gravă ameninţare la securitatea Statelor Unite. El se ascunde în Yemen, unde au avut loc atacuri americane cu rachete, în încercarea de a-l elimina, împreună cu susţinătorii săi.

La 5 februarie 2002, al-Awlaki a fost invitat şi a participat la un eveniment organizat de Pentagon. Un e-mail intern al Departamentului Apărării care anunţa evenimentul la care imamul radical, cu dublă cetăţenie, americană şi yemenită, a participat, furniza şi alte detalii. Între acestea, acela că în meniu a fost inclusă carne de porc, interzisă pentru musulmani. "Bucătarul va crea ceva special pentru vegetarieni", preciza e-mailul.

Documentele arată că numele a peste 70 de persoane figurau pe invitaţie. "Am rezervat una dintre sălile de protocol, la 5 februarie, data pe care el (Anwar al-Awlaki) a ales-o", potrivit unui e-mail care anunţa evenimentul. "El (al-Awlaki) va pleca pentru o perioadă lungă de timp, la 11 februarie", continuă mesajul.

E-mailul mai precizează că imamul radical, născut în New Mexico, urma să vorbească despre "Islam şi politica şi cultura Orientului Mijlociu". Avocatul Pentagonului, care l-a invitat pe imam, a declarat că a "avut privilegiul să asculte una dintre prezentările domnului al-Awlaki în noiembrie şi a fost impresionată de profunzimea cunoştinţelor sale, de felul în care comunica informaţia şi făcea faţă unui element ostil în audienţă".

Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro

Citește și: