6959 vizualizări 15 iul 2016

Abu Mohammed al-Adnani a cerut luptătorilor săi să răspândească moartea cu un camion, cu puţin timp în urmă, pe toate canalele de comunicare ale extremiştilor, scrie la libre.be. Astfel în revista de propagandă „Inspire” se pot citi următoare indicaţii ale liderului ISIS: „Folosind un camion ca o maşină de tuns iarba, mergeţi în cele mai dens populate zone şi conduceţi cu viteza maximă pentru a face mai multe daune. În cazul în care aveţi acces cu un pistol, utilizaţi-l  pentru a termina treaba".

Al-Adnani este invocat şi de către jurnaliştii de la Le Parisien, care afirmă că în comunicările sale, liderul islamist le cere în mod regulat potenţialilor adepţi să nu se alăture grupării în Siria, ci să lovescă direct în ţara lor de origine. „Dacă nu poţi arunca în aer o bombă sau folosi o armă e suficient să găseşti un singur necredincios francez sau american şi îi poţi sparge craniul cu o piatră, înjunghea sau călca cu maşina, sau să-l arunci de pe o stâncă ori să-l sugrumi sau să-l otrăveşti. Că necredinciosul este civil sau combatant, este făra importanţă. Pedeapsa lor este aceeaşi. Amândoi sunt duşmani. Sângele lor este permis”, citează din al-Adnani jurnaliştii francezi. 

În urmă cu o lună, la 13 iunie, un alt terorist, Larossi Abballa a folosit un cuţit pentru a ucide un poliţist şi pe soţia acestuia în casa lor din Paris.

Un mijloc de răspândire a morţii vechi şi eficient

Considerată metoda cea mai ieftină şi eficientă de a semăna teroare, cursa salbatică a unei maşini sau a unui autocamion este de zeci de ani una dintre metodele preferate ale teroriştilor din Orientul Mijlociu şi pe care acum jihadiştii au adus-o de curând şi în Europa, informează agenţia EFE.

Astfel în luna mai 2013 doi londonezi de origine nigeriană l-au lovit cu maşina pe soldatul britanic Lee Rigby din Londra, înainte de-l înjunghia cu cuţitele. Pe un videoclip filmat imediat după atac, unul dintre ucigaşi a pretins, atunci, că au vrut să răzbune „musulmanii ucişi de soldaţii britanici". În faţa judecătorilor, asasinul, tată a şase copii, a spus că el a fost în „misiune" ca „soldat al lui Allah" şi a invocat legea talionului, mai scriu jurnaliştii belgieni.

Doar câteva luni mai târziu, în octombrie 2014, un canadian de 25 de ani, recent convertit la tezele jihadiştiilor a lovit cu maşina sa trei soldaţi, omorând unul şi rănind un altul, la Montreal . Înconjurat de poliţie după o urmărire, agresorul a smuls din maşina, un cuţit, dar a fost  împuşcat de poliţie. Tânărul dorea să se alature ISIS, în Siria.

Dar primul atac important în care au fost folosite maşini a fot organizat  în 23 octombrie 1983, în timpul războiului civil din Liban şi a avut ca ţintă trupele americane şi franceze staţionate la Beirut. Creierul acelui odios atentat în care au murit 241 de militari americani, 58 de paraşutişti francezi şi 6 civili, plus 70 de răniţi, a fost Imad Mughniye. Acesta era un mercenar şiit care lupta de partea Hezbollah. În urma atacului, în care  Mughniye a folosit două camioane încărcate cu explozivi pregătite de el şi conduse fiecare de un kamikaze,  forţa internaţională de interpunere s-a retras din Liban, unde războiul civil a continuat.

A urmat la rând Israelul care la doar o lună, în noiembrie 1983, a fost lovit de aceişi terorişti. O maşină capcană a fost detonată în faţa unei baze militare capturate de trupele israeliene. 89 de oamenii au murit atunci dintre care 29 au fost soldaţi israelieni. Acest atentat a fost doar primul dintr-o lungă serie de astfel atacuri care timp de 17 ani au vizat trupele Israelului din Liban.

Tactica a fost ulterior folosită şi la începutul ofensivei jihadiştilor în Irak din august 2003. Atunci teroriştii au folosit o autobetonieră pentru a-l ucide pe emisarului special al ONU, Sergio Vieira de Mello, şi a altor zeci de persoane. De atunci, peste 5.000 de maşini capcană au explodat în Irak, provocând zeci de mii de victime. Ultimul atac de acest fel a avut loc acum două săptămâni, când 213 mulsumanii şiiţi au fot ucişi cu un autocamion frigorific încărcat cu explozibil.

Masacrul de la Nisa comis cu un camion fără explozivi condus de un bărbat care şi-a asumat să fie ucis de forţele de ordine, intrând cu vehiculul într-o masă mare de oameni, poate fi o adaptare a acestor tehnici teroriste, mai scriu jurnaliştii spanioli. Atacatorii se adaptează măsurilor forţelor de ordine şi ajung să elaboreze noi strategii. Până acum, însă, această metodă nu a făcut atât de multe victime, chiar dacă au mai existat unele cazuri izolate. În aceste cazuri teroriştii au atacat cu buldozere, tractoare şi autoturisme în zone aglomerate pentru a ucide mulţi civili, de exemplu, în staţiile de autobuze sau tramvai, informează şi romania-actualităţi.ro.

 

 

Citește și: